mbalasa 07.02.09, 08:04 Co o tym sądzicie? Czy taka osoba moe być dobrym korepetytorem, na przyklad na konwersacjach? Będę wdzięczna za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
neumax Jak najbardziej. 07.02.09, 16:31 Ja nauczylam sie niemieckiego w prywatnej szkole, w ktorej uczyli wylacznie Muttersprachler czyli nativy...fakt, bylo to wszakze w Niemczech....efekt taki, ze nauczylam sie niemieckiego na perfekt, dopasowalam nawet akcent, teraz nikt nie rozpoznaje we mnie Polki. Poza Niemieckim nauczylam sie Angielskiego, nadal biore lekcje prywatnie, oczywiscie z nativem. Probowalam z korespondentka zagraniczna, ktora iles tam lat w Ameryce zyla i ma meza Amerykanina, ale z nia nie bylo to samo co z nativem a to dlatego ze ona mi tlumaczyla gramatyke ang. przy pomocy gramatyki niem. co bylo koglem moglem...zwlaszcza jesli chodzi o konwersacje.Najlepiej do tego podejsc jak dziecko i powtarzac poprostu i dopasowywac sie, nie jest konieczne aby wszystko zrozumiec ale, aby moc dobrze nasladowac i niektorych rzeczy w grammatyce uczyc sie poprostu na pamiec...kazdy ma swoj sposob... Ta Pani pomaga mi szlifowac angielski, bo w tym jezyko jest duzo wyjatkow. Bylam raz w Polsce w liceum na lekcji Niemieckiego...pozal sie Boze...nauczycielka ma niedopracowany jezyk, robi bledy ortograficzne, niby duzy zasob slow ale nie potrafi tego dobrze powiazac...o wymowie juz nie wspomne, koszmar...jak masz mozliwosc to ucz sie tylko z nativem i badz mu wdzieczna za kazda poprawde i wskazowke a przede wszystkim szlifuj wymowe, bo czasem, ktos zna dobrze jezyk ale wymowa jest katastrofalna i trudno ta osobe zrozumiec. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.warszawski kompletna bzdura 07.02.09, 22:20 neumax napisała: jak masz mozliwosc to ucz sie tylko z nativem i badz mu > wdzieczna ------------------------------------------------------------ Nie masz zielonego pojecia. Nikt nie rozpoznaje w Ciebie Polki? W Albanii chyba gdy brzedzisz po niemiecku... Jezyka ucze sie z osoby ktora zna metodyke, gramatyke itd. Muttersprachler bez wyksztalcenia to tylko szkoda czasu :( M.W. Odpowiedz Link Zgłoś
neumax Re: kompletna bzdura 09.02.09, 18:41 Nie masz zielonego pojecia. Nikt nie rozpoznaje w Ciebie Polki? W Albanii chyba > gdy brzedzisz po niemiecku... > Jezyka ucze sie z osoby ktora zna metodyke, gramatyke itd. Muttersprachler bez > wyksztalcenia to tylko szkoda czasu :( A wyobraz sobie, ze nikt nie rozpoznaje we mnie Polki w Niemczech, , ty moze szpanujesz w Albani, ja sie do takich krajow nawet w snach nie wybieram, nie zapedzisz mnie do Jugoslawi ani Turcji itp.Zazdroscisz? Rozumiem...ja, gdy mam ochote to sama sie przyznam, ze jestem z pochodzenia Polka,robia wielkie oczy i zadaja zwykle pytanie w stylu: ale ty sie tu pewnie urodzilas?? O czym to swiadczy?? A kto mowi, ze Muttersprachler jest bez wyksztalcenia?? Ale uwierz, ze sam certyfikat jeszcze o niczym nie swiadczy i kazdy powinien znalezc dla siebie odpowiednia metode nauki jezyka...ja opisalam tylko moje doswiadczenia...a ze talentem jestem i mowie plynnie 4 jezykami to rowniez zasluga ciezkiej pracy i silnej woli i metodzie, dla mnie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
jecki.p Bei vergleichbarer Bildung 09.02.09, 18:52 (nicht unbedingt AUSbildung) wäre der Muttersprachler vorzuziehen. :-) j. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus a co jest zlego 09.02.09, 19:58 w Turcji czy Albanii? Jugoslawii to nawet juz nie ma. czyzby uwieralo poczucie wyzszosci? Odpowiedz Link Zgłoś
marek.warszawski czytac umiesz ? 09.02.09, 21:54 neumax napisała: > A kto mowi, ze Muttersprachler jest bez wyksztalcenia?? Tutaj chodzi (oczywiscie)nie po prostu o jakis wyksztalcenie. Natomiast mialem na mysli metodyke czyli na przyklad DaF (Deutsch als Fremdsprache). Oczywiscie zdarza sie ze nawet Muttersprachler ma wyksztalcenie - kucharz, cieslak, alfons...geschenkt :)) Jestem (niestety) Niemcem i nic poza tym. Nigdy nie spotkalem w swoim zyciu imigranta ktory mowil bezbledne i bez zadnego akcentu po niemiecku. Jesli Niemcy udaja ze nie rozpoznaja w Ciebie Polki to tylko ze zwylej uprzejmosci. Przypuszczam ze masz na imie Katharina Agnes czy cos w tym stylu i wymowisz jak Marcel Reich z Wloclawku. M.W. PS Przyjacielom Albanii polecam - Stasiuk, Andrzej (2004) Jadac do Babadag. Wydawnictwo Czarne. Odpowiedz Link Zgłoś
jecki.p widocznie 10.02.09, 11:20 przebywasz chetnie w towarzystwie osob, ktore maja podobny akcent w niemieckim, jak ty w polskim... j. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: kompletna bzdura 10.02.09, 11:26 neumax napisała: > A wyobraz sobie, ze nikt nie rozpoznaje we mnie Polki w Niemczech, Dziecino, Ty nie musisz buźki otwierać, i tak na kilometr wszyscy wiedzą, że jesteś z kraju nad Wisłą. Odpowiedz Link Zgłoś
jecki.p Wie war das noch: 10.02.09, 11:42 Ausnahmen bestätigen die Regel ? :-) j. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.warszawski ja klar 10.02.09, 15:51 der jetzki würde bei all den Türken und Arabern in Köln glatt als Deutscher durchgehen...jesli tylko nie byly takie wasy i kapiel co najmniej raz w miesiac. M.W. Odpowiedz Link Zgłoś
jecki.p Sorry, 10.02.09, 16:04 aber dein "Polnisch" tut meinen Augen weh. Die Quallen, die meine Ohren ertragen müssten, will ich mir gar nicht erst vorstellen... j. Odpowiedz Link Zgłoś
neumax Ich muß dich enttäuschen... 10.02.09, 16:26 ich habe gar keine Polnischen Freunde...mein Freundenkreis besteht ausschließlich aus den Einheimischen...inclusive meinen Ehemann... Ich bin auch Deutsche( und eine waschechte Polin, nicht blond und nicht blöd)...du kannst mir leider nicht besonders imponieren und ich werde dir mein akzentfreies Deutsch leider niemals vorführen können, also lassen wir die sinnlose Diskussion... du bist höchstens ein Rücksack-Deutsche...zum lachen.... Odpowiedz Link Zgłoś
marek.warszawski Hybris, meine Liebe 10.02.09, 17:36 es muss heissen: FreundeSkreis aus (ohne den) Einheimischen inkl. meineS Ehemanns R*ü*cksack - *lol* zu viel Türken im FreundeNkreis, wah? Also hör Mal meine Liebe, Du kannst ja nicht mal den Genitiv, dabei ist die deutsche Grammatik echt einfach. Ich wette Du siehst auch noch total slawisch aus und wenn Du den Mund aufmachst wissen alle Bescheid. Entzückend! M.W. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: Setzen sechs!!!!!!!! 10.02.09, 18:02 neumax napisała: > ich habe gar keine Polnischen Freunde...mein Freundenkreis besteht > ausschließlich aus den Einheimischen...inclusive meinen Ehemann... > Ich bin auch Deutsche( und eine waschechte Polin, nicht blond und nicht > blöd)...du kannst mir leider nicht besonders imponieren und ich werde dir mein > akzentfreies Deutsch leider niemals vorführen können, also lassen wir die > sinnlose Diskussion... > du bist höchstens ein Rücksack-Deutsche...zum lachen.... Ręce mi opadają, kiedy widzę ten powyżej "do perfekcji" opanowany j. niemiecki. Maksiuniu, za takie byki dziatwa przynosiłaby szóstkę za szóstką - a ty podobno jesteś już żonata. Jestem nawet skłonny uwierzyć, że mówisz po niemiecku bez akcentu - w tym przypadku całe szczęście, że nie biorą cię za Polkę - oszczędzasz obciachu Polakom. Marsz do książki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus hehe za dzzo bledow na ten 11.02.09, 12:35 akzentfreies Deutsch, meine Liebe. Ale pracuj nad soba, bo warto!! Odpowiedz Link Zgłoś
marek.warszawski Typischer Sprachfehler - 10.02.09, 17:31 Quallen - na ja, er meinte QuaHlen Die Nuance zwischen kurzem und langem Vokal erschließt sich dem Polnischen Immigranten nicht. M.W. Odpowiedz Link Zgłoś
jecki.p liebster Deppski, 10.02.09, 18:09 währen mein Ringfinger nur ein wenig zu lange auf der L-Taste verweilte, zeigst du - wieder mal - völlige Ignoranz. QUAHL also - ach so... j. Odpowiedz Link Zgłoś
jecki.p und 10.02.09, 18:11 das fehlende "d" wirst du mir - mit Sicherheit - nachsehen. j. Odpowiedz Link Zgłoś
jecki.p Wo bist du, QuaHlgeist ? 10.02.09, 19:02 Hast dich vor lauter Peinlichkeit für den Rest des Monats verkrochen? :-) j. Odpowiedz Link Zgłoś