ala75 21.06.05, 19:54 Jakie czasy przydadzą mi się najbardziej w dogadywaniu się? Jestem 16-latką i wyjeżdżam do domu rodziny na wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan.kulczyk Re: WYJEŻDŻAM DO LONDYNU-PYT.O GRAMATYKE 21.06.05, 22:36 Droga Alu! Więc w północnym Londynie przyda ci się najbardziej future in the past perfect continuous. Oni tam uwielbiają mówić: "Would you have been going to buy milk for me, Teddy?", kiedy chcą poprosić kogoś o mleko. W Islington musisz używać tylko pefectów. Im więcej w jednym zdaniu tym lepiej. Wtedy jest szansa, że nie odróżnią cię od swojaków, a i bilet na metro taniej kupisz mówiąc "perfect English". Charing Cross to inna historia. Tam w ogóle używaj tylko czasu przyszłego. Nawet kiedy opowiadasz o czymś, co zdarzyło się wiele lat temu. To takie ichnie zboczenie. Okolice Westminster omijaj. Tam ludzie w ogóle nie używają czasów, tylko na siebie znacząco chrząkają. Powoduje to, że wszelka komunikacja jest własciwie niemożliwa. Co jeszcze..? W razie wątpliwości, dzwoń do Blaira. On jest podobno jedynym człowiekiem, z którym można się porozumieć w każdym czasie, tyle że nie zawsze sam ma czas. Podobno Robin Cook też to kiedyś umiał, ale lata już nie te i niektórych konstrukcji mógł zapomnieć. A w ogóle to: disce, girl, Englishae. Ze mor, ze better ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ala75 Re: WYJEŻDŻAM DO LONDYNU-PYT.O GRAMATYKE 21.06.05, 22:43 Obawiam się ,że moja wiedza wyniesiona jedynie ze szkoły gdzie nauczycielka umiem mniej od ucznia nie obejmuje czasu "future in the past perfect continuous" znam present continous ,present perfect ,troche past perfect ale połączenie tego wszystkie w jedno wydaje mi się herezją.Czy mógłbyś jakoś uprośić swoją odpowiedź używając zwrotów zrozumiałych dla gimnazjalistki ? :) (present simple past simple present continous past continous present perfect past perfect tryby warunkowe-oto program gimnazjum,niekoniecznie dobrze zrealizowany) Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: WYJEŻDŻAM DO LONDYNU-PYT.O GRAMATYKE 22.06.05, 09:15 gimnazjalistki nie wyczuwają ironii? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ala75 Re: WYJEŻDŻAM DO LONDYNU-PYT.O GRAMATYKE 22.06.05, 14:53 Odrobinę. Ale wolałam się upewnić.A swoją drogą po,co pisać coś ,co się nikomu nei przyda?! Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: WYJEŻDŻAM DO LONDYNU-PYT.O GRAMATYKE 22.06.05, 15:20 żeby u kogoś innego pojawił się uśmiech na ustach...? ; a po co zadawać takie pytania? można nie znać żadnego czasu i się dogadać. gdyby do Ciebie cudzoziemiec mówił po polsku samymi bezokolicznikami - zrozumiałabyś? i zależy, co Ty tam chcesz robić, z kim rozmawiać, czy będziesz pracować jako pokojówka, czy jako recepcjonistka, czy jedziesz turystycznie... Odpowiedz Link Zgłoś
ala75 Re: WYJEŻDŻAM DO LONDYNU-PYT.O GRAMATYKE 22.06.05, 16:47 Mnie jakoś ten tekst nie rozśmieszył,a jedynie zdołował. Wyjeżdżam turystycznie i wolałabym wypaść w miarę zgrabnie ze swoją angielszczyzną. Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: WYJEŻDŻAM DO LONDYNU-PYT.O GRAMATYKE 22.06.05, 17:06 ala, to co umiesz - tego będziesz używać. na co liczysz? - że powiemy ci, że taki to a taki czas będzie ci potrzebny - ty się go nauczysz i będziesz używać? To niemożliwe, tak się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś