teresa-las 31.08.05, 23:50 jaz zakonczyc list pisany w jezyku angielskim do kogos kogo ledwo znam? moze byc: the wery best to you? a moze jakos inaczej? prosze o pomoc:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gwendal Re: zakonczenie listu 01.09.05, 00:55 Czy jest to list oficjalny? Jeśli tak, to napisz jak go zaczęłaś. Gwendal Odpowiedz Link Zgłoś
teresa-las Re: zakonczenie listu 01.09.05, 09:04 nie jest to oficjalny list. napisal do mnie norweski kolega mojego kolegi, ktory zobaczyl mnie na jakims zdjeciu:) odpisalam mu ale mam problem bo nie wiem jak zakonczyc ten list. wiem, ze to glupie ale na wytlumaczenie mam to, ze dosc ktotko ucze sie angielskiego:) zaczelam od hello + imie. wiec jak mam zakonczyc??? Odpowiedz Link Zgłoś
minimus Re: zakonczenie listu 01.09.05, 01:03 Best regards jest dość neutralne, ale uprzejme. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa-las Re: zakonczenie listu 01.09.05, 17:18 doszlam do wniosku ze best wishes bedzie w porzadku. co myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
dorrit Faithfully/sincerely - kiedy? 02.09.05, 11:13 Ciagle myli mi sie, kiedy mam konczyc oficjalny list "Yours faithfully" a kiedy "sincerely": pamietam regule, ze gdy zaczyna sie od "Dear Sirs" czy podobnie, bez nazwiska adresata, to nastepuje - wlasnie: ktora z dwoch wersji? zupelnie nie pamietam... (majaczy mi sie, ze "faithfully"...) Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: Faithfully/sincerely - kiedy? 02.09.05, 11:52 tak, jak mówisz: Dear Sir or Madam - Yours faithfully (nie sincerely, bo S już jest w Sirs - ja tak to kojarzę ;) ), Dear Mr Smith - Yours sincerely. Odpowiedz Link Zgłoś
easystreet Re: Faithfully/sincerely - kiedy? 02.09.05, 15:56 Regards, Best regards, wystarcza Sincerely itd. wydaje sie byc przestarzale, a Yours Faithfully to juz zupelny anachronizm. Odpowiedz Link Zgłoś
axxolotl Re: Faithfully/sincerely - kiedy? 04.09.05, 07:47 I heard (rumours? I hope so!)that in the UK they really pay attention to this distinction between yours faithfully/sincerely. In very formal letters I always write "Sincerely" no matter how the letter is addressed. Luckily, I don't live in the UK ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dorrit Re: Faithfully/sincerely - kiedy? 06.09.05, 12:17 Nor I don't live in the UK (neither in Poland); in my rather international working environment they use on a daily basis both sincerely and faithfully versions... Will they be anachronic? gonna ask them... Odpowiedz Link Zgłoś
joeknew Re: Faithfully/sincerely - kiedy? 07.09.05, 13:32 In (as always inelegant US English) the term "Very truly yours", is often used In the above context I would say "My best regards", it conveys personal note to someone rather distant Odpowiedz Link Zgłoś