robak.rawback Re: zawal 03.05.06, 19:18 tak, to mnie zawsze tez nie dawalo spokoju. i szczerze powiem ze mnie to tez myli w polskim. no, ale jest okazaja zeby wyjasnic.... wiec troche sobie pogadam i moze ktos ladnie uzupelni i wyjasni... slownik medyczny daje - stroke jako: np - udar, porazenie, apopleksja wylew krwi do mozgu tez mamy tlumaczone jako - stroke, apoplexy czyzby wiec wynikalo ze udar i wylew (i apopleksja?) to to samo? jest podane ze apoplexy to jest wylew do narzadu - wiec apoplexy by odpadalo w kontekscie zablokowania zyly? tutaj sobie troche poczytalam i mi wyszlo?? ze udar? to jak sie zyla zablokuje a wylew to normalnie jak jest wylew. ale mimo wszystko oba sa nazywane stroke "There are two main types of stroke. One (ischemic stroke) is caused by blockage of a blood vessel; the other (hemorrhagic stroke) is caused by bleeding. Bleeding strokes have a much higher fatality rate than strokes caused by clots." www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifier=4755 mamy tez heart stroke - tlumaczone jako - 1 uderzenie koniuszkowe i 2 dusznica bolesna czy by o to samo chodzilo co w mozgu? z tym heart stroke? ze oznacza to zablokowanie zyly? ale czy to jest zawal? taki jak heart attack? ???? Odpowiedz Link Zgłoś
robak.rawback kontynuacja poprzedniego.... 03.05.06, 19:22 ale jeszcze spojrzalam na apoplexy i ma dwa tlumaczenia - 1 udsr mozgowy i 2krwotok do narzadu (tak jak w poprzednim poscie powiedzialam) ale jezeli to jest krwotok to nie zgadzaloby sie z moim rozumieniem "udaru" w poprzednim poscie (udar jako zablokowanie zyly) o rany czy ktos to wyjasni? Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek_leona Wylew 03.05.06, 19:22 Wylew, udar, CVA (Cerebral Vascular Accident) pl.wikipedia.org/wiki/Wylew_krwi_do_m%C3%B3zgu Odpowiedz Link Zgłoś
qmid Re: Wylew 03.05.06, 20:26 hehe, wlasnie w tym bol, ze sa najrozniejsze tlumaczenia - ale mnie sie zawsze wydawalo ze to wylew znaczy a nie zawal... Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek_leona Re: Wylew 03.05.06, 20:52 Kamien spadl mi z serca, bo juz myslalam, ze jedna reka podtrzymujesz ofiare stroke a druga wystukujesz tu na forum, chcac uscislic diagnoze ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiasmom Re: PILNE! stroke - to na polski wylew czy zawal? 03.05.06, 20:47 stroke = wylew heart attack = zawal serca Odpowiedz Link Zgłoś
robak.rawback Re: PILNE! stroke - to na polski wylew czy zawal? 03.05.06, 21:06 czyli na razie jednak zostaniemy przy udar i wylew a tu fajna stronke z obrazkami znalazlam ww2.heartandstroke.ca/Page.asp?PageID=33&ArticleID=431&Src=stroke&From=SubCategory moze jakis doktorek jeszcze rozjasni heart stroke Odpowiedz Link Zgłoś
easystreet Re: PILNE! stroke - to na polski wylew czy zawal? 03.05.06, 23:06 stroke- wylew cardiac arrest-zawal Odpowiedz Link Zgłoś
kasiasmom Re: PILNE! stroke - to na polski wylew czy zawal? 04.05.06, 01:40 heart attack - zawal; cardiac arrest - zatrzymanie akcji serca, jako mozliwy wynik zawalu, zobacz www.americanheart.org/presenter.jhtml? identifier=4481 Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: PILNE! stroke - to na polski wylew czy zawal? 04.05.06, 14:33 Jeszcze jest "coronary" jako zawał, w USA przynajmniej. Odpowiedz Link Zgłoś