26.07.07, 12:52
Mam takie pytanie odnosnie zapisu kwoty po przecinku w funtach. Przyklad: po polsku majac 12 zl 55 groszy piszemy po prostu - 12,55 zl

A w Anglii spotkalam sie z takim zapisem: GBP 120.3300 i sie zgubilam. Czy to po prostu 120 funtow i 33 pensy? Dlaczego dodane sa jeszcze te dwa zera na koncu?

Jak to w koncu jest? Bylabym wdzieczna jesli ktos wyjasnilby mi ta pieniezna sprawe.
Obserwuj wątek
    • la_dolce_vita Re: Pisownia 26.07.07, 14:55
      przy wymianie walut uzywa sie dodatkowych zer/miejsc

np 1 GBP = 1.4207 euro
      • dame_de_lotus Re: Pisownia 29.07.07, 12:31
        czyli nawet jesli nie ma zadnych innych miejsc po przecinku to ZAWSZE musza byc 4 miejsca, bo jak mam np. 1 GBP = 1.4200 euro, to przeciez rownie dobrze wystarczyloby 1.42 ?!

Taka pisownie liczb widzialam jednak nie przy wymianie walut, tylko po prostu w normalnej cenie produktu, wiec dlaczego sa tam te 2 zera na koncu? Czy po prostu ZAWSZE sie tak pisze i nie ma na to wyjatku?
        • republican Re: Pisownia 30.07.07, 01:53
          W dziedzinach technicznych zapis tego rodzaju
          1.4000 znaczy ze cos jest mierzone z dokladnoscia do czwartego miejsca po
          przecinku.natomiast gdy piszemy 1.4 to moze to byc w rzeczywistosci 1.49.
          W wypadku finansowym to poprostu dokladnosc przeliczemia waluty.
          • karul poza tym, tam 30.07.07, 03:20
            gdzie w polskim jest przecinek (1,49 zl.) w angielskim bedzie zawsze kropka
            ($1.49). no i to, co polacy maja trudnosc ze zrozumieniem - nawet gdy nie
            jestes specjalista od walut, stawiasz symbol dolara czy funta PRZED cyfra.
            nieraz widac to w tekstach tlumaczonych przez polakow, gdy mowia o wpisowaym na
            konferencje w ilosci "150$".
            • dame_de_lotus Re: poza tym, tam 30.07.07, 12:50
              Oczywiscie kwestia kropki i przecinka w jezyku angielskim znam ;) I z tymi walutami to faktycznie, trzeba sie przyzwyczaic, ze symbol dolara i funta jest przez cyfra.

Mnie chodzilo tylko i wylacznie o to, czemu sie dodaje te dwa zera na koncu, skoro wystarczyloby je ominac, ale najwidoczniej tak sie przyjelo i nie ma cos z tym zapisem dyskutowac. Zdziwilo mnie to, ze taki zapis z 4ma miejscami po przecinku stosowany jest tez w zwyklych cenach, a nie w przeliczeniach walutowych (bo w przeliczeniach walutowych to w Polsce tez sie stosuje kilka miejsc po przecinku tez) i dlatego sie pytam na forum czy to faktycznie tak czesto stosowane w normalnych cenach, w sklepie, w sklepie internetowym etc?
              • la_dolce_vita Re: poza tym, tam 30.07.07, 14:49
                dame_de_lotus napisała:

>
                Zdziwilo mnie to, ze taki zapis z 4ma miejscami po prze
                > cinku stosowany jest tez w zwyklych cenach, a nie w przeliczeniach walutowych
                (
                > bo w przeliczeniach walutowych to w Polsce tez sie stosuje kilka miejsc po
                prze
                > cinku tez) i dlatego sie pytam na forum czy to faktycznie tak czesto
                stosowane
                > w normalnych cenach, w sklepie, w sklepie internetowym etc?

w UK w codziennym zyciu w zadnym sklepie nie zobaczysz cen z czterema miejscami
                po przecinku, w sklepach internetowych tez nie

czasem na fakturze widzi sie to, np przy kupnie czesci samochodowych, ale to
                rzadko
                • dame_de_lotus Re: poza tym, tam 30.07.07, 17:01
                  Dziekuje :)

Bo juz troche sie zagubilam w tym wszystkim. Juz teraz rozumiem! Dziekuje jeszcze raz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka