Dodaj do ulubionych

Dni płodne i niepłodne

IP: 213.17.136.* 14.05.03, 15:28
czy możecie mi dziewczyny powiedzieć jak dokładnie oblicza się dni płodne i
niepłodne. chce też stosować taką metodę, ponieważ mam bardzo reguralne
miesiączki. stosuję też inne metody, ale te dni pomogą mi być jeszcze
pewniejsza. znam kilka obliczeń takich dni, ale każde są inne, i nie weim co
wy na to????
Obserwuj wątek
    • Gość: ajjj juz.. IP: *.dip.t-dialin.net 14.05.03, 17:14
      wiele matek obliczalo tak sobie dni plodne i nie plodne i uwazaly to za dobra
      metode antykoncepcyjna
      liczysz od poczatku miesiaczki. a wiec 1234567-faza nieplodna 91011-owolucja
      12 13 14 15 16owolucja-1718.-i faza nie plodna-18202122232425262728
      o oto cayl cykl.do tego polecam miezyc temperature w czasie cykle. w fazie nie
      plodnej pownna byc nizsza, ale to tez zalezy od tego czy nie jestes
      przypadkiem , chora itd...ja bym nie ryzykowala, ale wiesz sama co robisz
      powodzenia
    • Gość: Karola Re: Dni płodne i niepłodne IP: *.retsat1.com.pl 17.05.03, 00:37
      Jest taka metoda objawowo-termiczna.Polega na mierzeniu temperatury
      (codziennie),obserwowaniu sluzu,napietosci sutkow,rozpoznaniu bolu
      owulacyjnego.Najlepiej jak poszukasz ksiazeczki wydanej przez Wydawnictwo Unia
      Katowice.Niestety nie wiem czy bedzie w ksiegarniach,ale moze w katolickich?Ja
      dostala ja w czasie nauk przedmalzenskich(wczesniej uzywalam pigulek anty. i
      prezerwatyw)i z czystej ciekawosci zaczelam probowac tej metody.Nie jest tak
      zle jak straszą(mierzenie temperatury rano to nawyk,ktory wszedl mi w krew),a
      jak mam watpliwosci czy na pewno jestem nieplodna to uzywam prezerwatywy.Na
      pewno jest to metoda dla ludzi ktorzy nie boja sie ze beda mieli dziecko,ale
      jak do tej pory uzywam jej ponad pol roku i dzidziusia nie mamy.A zaleta jest
      to ze poznalam swoj organizm i za pare miesiecy bede bardziej sie interesowac
      zajsciem w ciaze ,niz jej unikaniem. Wtedy bede mogla latwo stwierdzic kiedy
      jestem plodna.
      Jezeli chcesz sprobowac,to polecam.Sorry ze nie opisuje ci szczegolowo na czym
      ona polega.Ale jest to temat na esej a nie na szybka odpowiedz,takze poszukaj
      materialow na ten temat w ksiegarniach.Powodzenia
    • Gość: Liam Re: Dni płodne i niepłodne IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.03, 22:46
      Kiedy po miesiączce masz uczucie śliskości w pochwie, albo czujesz wyciekający
      płyn dni są napewno płodne a do tego ostatni dzień takiej wydzieliny jest
      najobfitszy i jest zwany "szczytem objawu"- dzień, dwa po nim następuje
      owulacja. Po tym dniu następne trzy też należą do płodnych, choć ja dla
      pewności dodaję jeszcze jeden, bo u mnie owulacja następuje w drugim dniu
      po "szczycie objawu". Potem nie czujesz już śliskości ani nic nie wypływa, a
      jeśli, to zobacz na podpasce ten śluz jest grudkowaty, jak zważone mleko
      podczas gdy płodny jest błyszczący i ciągnie się jak białko jajka. Jeszcze dla
      pewności sprawdzam szyjkę macicy: gdy mogę łatwo jej dotknąć wskazującym
      palcem, jest twarda, jest nisko nad wejściem do pochwy-niepłodne, jeśli trudno
      jej dosięgnąć, jest rozpulchniona, miękka, wysoko nad wejściem- płodne. Stosuję
      od 11 lat z pełnym powodzeniem !!! Acha!!! Ten rodzaj planowania rodziny dał
      mi możliwość wyboru płci moich dzieci: im bliżej owulacji tym większa szansa na
      chłopca ( w dniu szczytu objawu 69%), parę dni przed szczytem i owulacją
      pewniejsza dziewczynka. Sprawdziłam, zgadza się- mam i syna i córkę.
      • Gość: Alla ohhh IP: *.dip.t-dialin.net 23.05.03, 10:48
        dobrze , ze nie wszyscy sa w tak zacofanym poziomie jak Liam.
        oczywiscie moze swoje cialo tak kontrolowa...ale najlepiej jeszcze z jakas
        pewniejsza metoda. ja tez sobie licze dni mniej wiecej, ale tylko poto aby
        ustalc dni menstruacji.nigdy bym takiej metody nie zastosowala jako
        jednynej ,ktora miala b mnie chronic przed ciaza!
        to jest tylko metoda dla kogos kto mowi..jak sie uda to sie uda a jak nie bede
        mama. a wiec musisz sama wiedziec ajlepiej jakie sa twoj plany
        • Gość: Liam Re: ohhh IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.03, 23:03
          Rozczaruję Cię... nie stosuję żadnego "dodatkowego zabezpieczenia" co
          sugerujesz, jeszcze nie słyszałam o pewniejszej metodzie kontroli urodzeń. Mam
          wiele koleżanek, które -tak jak ja- stosuje tę metodę od lat-z mierzeniem
          temperatury, bądź bez- ze względów praktycznych, zdrowotnych, bądź przez wstręt
          do prezerwatyw, pigułek i innych i -jak do tej pory- żadna się nie zawiodła.
          Każda z nas ma dzieci planowane i nigdy nie mówimy "jak się uda to się uda" bo
          mamy samochody pięcioosobowe, a -jak zapewne wiesz- nie da się tego sprzętu
          rozciągnąć;)))))) a minibusy są dużo droższe:))))))
          • Gość: asas Re: ohhh IP: *.dip.t-dialin.net 24.05.03, 10:56
            ciesze sie ze tak to doprowadzilas do perfektnosci. mimo wszysto nie jest to
            metoda polecana dla kazdego. zwlaszcza jak sie nie jest w stalym zwiazku i sie
            zmienia partnerow. i oczywiscie jak sie jest mloda kobieta. bo ja nie zamiezam
            przed sexem martwic sie , ze kurde chetnie miala bym sex, ale dzis nie moge bo
            mam raczej dni plodne...gdzie tu zabawa z sexu? mast dni w kalendazu
            zaznaczona dla twojego partnera , aby wiedzial w jakie dni moze liczyc na
            intymnosc? a co jest jak masz ochote na sex w nie ten dzien?? naprawde z ta
            metoda ma sie UDANE zycie sexualne-do pozazdroszczenia
    • Gość: FORUM Re: Dni płodne i niepłodne IP: 80.51.242.* 28.07.03, 19:40
      Dni płodnych i niepłodnych sie nie oblicza ale diagnozuje. To poważna wiedza.
      Zajrzyj na strony poświęcone nasturalnemu planowaniu rodziny lub Liga
      Małżeństwo Małżeństwu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka