Dodaj do ulubionych

Pytanie do eksperta - prawo jazdy w UE

IP: *.bredband.skanova.com 04.03.04, 14:52
Mam pytanie- czy po wejsciu do UE w krajach unijnych ( szczegolnie
interesuje mnie Szwecja, gdzie mieszkam) beda uznawane polskie prawa jazdy -
tzn. czy bedzie je mozna wymienic na miejscowe bez potrzeby zdawania
egzaminow ( i placenia za to duzych pieniedzy)?
Obserwuj wątek
    • legal.alien Re: Pytanie do eksperta - prawo jazdy w UE 04.03.04, 14:57
      W Norwegii po 1 maja polskie prawo jazdy bedzie uznawane i traktowane tak samo
      jak kazde inne prawo jazdy wydane przez kraj Europejskiego Obszaru
      Gospodarczego (UE plus Norwegia, Szwajcaria i Islandia) i nie trzeba go bedzie
      wymieniac. Mysle wiec, ze w Szwecji bedzie tak samo.
      • Gość: sana Re: Pytanie do eksperta - prawo jazdy w UE IP: *.bredband.skanova.com 04.03.04, 20:03
        Oby faktycznie tak bylo - mam na to nadzieje i dlatego wstrzymuje sie ze
        zdawaniem egzaminow do maja - wtedy bedzie wiadomo na pewno. Na razie, kiedy
        pytalam o to w urzedzie ( länsstyrelsen), nie potrafiono mi udzielic zadnej
        odpowiedzi oprocz - " Nie wiemy jak bedzie". Wobec wycofywania sie panstw
        unijnych z innych obietnic - istotnie nic pewnego jesli chodzi o rowne
        traktowanie Polakow w UE.
        • legal.alien Re: Pytanie do eksperta - prawo jazdy w UE 04.03.04, 22:36
          Jak znasz szwedzki to powinnas sobie poradzic z norweskim
          www.vegvesen.no/vegvesen-SVVartikkel-SVVartikkelMedBunnlinker_callerPage-1046077049605_1069341196330.html
          • Gość: sana Re: Pytanie do eksperta - prawo jazdy w UE IP: *.bredband.skanova.com 04.03.04, 23:52
            Dziekuje za link - faktycznie przy znajomosci szwedzkiego - norweski
            zrozumialy bez problemow :) Wciaz jednak niepokojaco brzmia fragmenty przepisow
            mowiace o "wymianie" prawa jazdy po uprzednim zdaniu dwoch egzaminow ( jesli
            mieszka sie na terenie Norwegii dluzej niz 1 rok - czyli tak jak ja). Na
            poczatku w przepisach mowiacych o wymianie paszportow w obrebie Unii nie ma nic
            na temat egzaminow, ale nizej, mimo, ze kraje przystepujace po 1.05 maja byc
            traktowane wg przepisu 10-3, jest fragment mowiacy o koniecznosci zdawania
            egzaminow przy " wymianie".
            • legal.alien Re: Pytanie do eksperta - prawo jazdy w UE 05.03.04, 07:20
              Gość portalu: sana napisał(a):

> Dziekuje za link - faktycznie przy znajomosci szwedzkiego - norweski
              > zrozumialy bez problemow :) Wciaz jednak niepokojaco brzmia fragmenty
              przepisow
              >
              > mowiace o "wymianie" prawa jazdy po uprzednim zdaniu dwoch egzaminow ( jesli
              > mieszka sie na terenie Norwegii dluzej niz 1 rok - czyli tak jak ja).
              Tak ale jest status obecny dla obywateli krajow nie bedacych czlonkami EOG.
              Na
              > poczatku w przepisach mowiacych o wymianie paszportow w obrebie Unii nie ma
              nic
              >
              > na temat egzaminow, ale nizej, mimo, ze kraje przystepujace po 1.05 maja byc
              > traktowane wg przepisu 10-3, jest fragment mowiacy o koniecznosci zdawania
              > egzaminow przy " wymianie".
              Twierdza, ze jesli chcesz to mozesz wymienic, ale nie musisz, gdyz polskie
              prawo jazdy bedzie wazne.
              • Gość: lk Re: Pytanie do eksperta - prawo jazdy w UE IP: *.76-200-80.adsl.skynet.be 05.03.04, 08:53
                A czy nie wystarczy ( tak jak w Belgii ) przetlumaczyc polskiego prawa jazdy na
                jezyk kraju w ktorym przebywacie, zalegalizowac tlumaczenie i na tej podstawie
                uzyskac krajowe prawo jazdy?
                Nie wiem, ale ja tlumacze niejednokrotnie polskie prawa jazdy, na podstawie
                ktorych wydawane jest krajowe ( w naszym przypadku belgijskie ) prawo jazdy.
                Pozdrawiam
                • legal.alien Re: Pytanie do eksperta - prawo jazdy w UE 05.03.04, 09:10
                  Widocznie polskie prawa jazdy sa roznie traktowane w roznych krajach. W
                  Norwegii trzeba zdac egzamin praktyczny i teoretyczny, zeby wymienic polskie
                  prawo jazdy i nie trzeba zadnych tlumaczen.
                  Nowe polskie prawo jazdy ma miedzynarodowy format wiec po co wogole je
                  tlumaczyc???
                  • Gość: lk Re: Pytanie do eksperta - prawo jazdy w UE IP: *.240.81.adsl.skynet.be 05.03.04, 10:29
                    Owszem, ma miedzynarodowy format, ale niestety nie uznaja prawa jazdy w jezyku
                    polskim wiec trzeba je tlumaczyc.
                    Poprostu tu daja zarobic tlumaczowi, w innych krajach egzaminatorowi
                    • legal.alien Re: Pytanie do eksperta - prawo jazdy w UE 05.03.04, 10:46
                      To jakas kosmiczna bzdura. Przeciez wlasnie o to chodzilo w nowym prawie jazdy,
                      zeby wszystkie pola byly takie same we wszystkich krajach. Wiadomo z gory, ze
                      pole 1 to nazwisko, pole 2 to imie itd, itp.
                      Ale coz w Belgia jest pewno pod silnym wplywem eurobiurakracji no i maszynka
                      napedzajaca tlumaczenia, stempelki sie kreci.
                      • Gość: LK Re: Pytanie do eksperta - prawo jazdy w UE IP: *.240.81.adsl.skynet.be 05.03.04, 14:47
                        ZA BARDZIEJ KOSMICZNA BZDURE UWAZAM ZDAWANIE PRAWA JAZDY PONOWNIE w innym kraju
                        ( nie sadze zeby rysuneczki na znakach drogowych w Szwecji byly w
                        innym "jezyku" a skrzyzowania mialy ogragla forme; fakt jest faktem, ze w
                        belgii panuja eurobiurokracja, przeciez to serce unii
                        • maja92 Re: Pytanie do eksperta - prawo jazdy w UE 05.03.04, 16:16
                          Pytalam sie jak to bedzie w Irlandii.

Bez problemu bedzie mozna wymienic polskie prawko na irlandzkie. Wypelniajac
                          formularz nigdzie sie nie pytaja jak dlugo jestes w kraju.
                          Teoretycznie przed wejsciem Polski do EU, polskie prawo jazdy byly niewazne po
                          roku od przybycia do Eire i trzeba bylo zdawac egzamin.

Oplaca sie wszystkim wymieniac prawo jazdy na irlandzkie, chociaz wszystkie EU
                          sa jednakowo wazne, ze wzgledu na ubezpieczenie. Ubezpieczalnie wymagaja
                          irlandzkiego prawo jazdy i kaza wiecej placic za ubezpieczenie samochodu jak
                          masz np. hiszpanskie. Takie ich tutaj prawo:(((

PS mowicie, ze nowe polskie prawo jazdy ma forme miedzynarodowa - to jest
                          pojecie wzgledne, bo nie ma jednolitej formy okreslajacej jak prawo jazdy
                          powinno wygladac, jaki miec format, na jakim papierze itp, chociazby wewnatrz
                          EU. Irlandzkie prawko wyglada podobnie jak stare polskie - ksiazeczka podobnego
                          rozmiaru posiadajaca trzy kartki.

Pozdrowienia,
    • Gość: pasarella Re: Pytanie do eksperta - prawo jazdy w UE IP: 194.78.3.* 04.03.04, 15:34
      ale wielki shit to co nie stac Cie na wymiane przeciez to obowiazkowe jezeli
      mieszkasz w Szwecji
      • Gość: sana Re: Pytanie do eksperta - prawo jazdy w UE IP: *.bredband.skanova.com 04.03.04, 17:39
        Wymiana prawa jazdy w Szwecji nie jest mozliwa ( po roku pobytu nie jest tez
        honorowane tzw. miedzynarodowe prawo jazdy wydane w Polsce) - trzeba zdawac
        egzamin teoretyczny i praktyczny. Za jeden i drugi trzeba placic - nawet gdyby
        nie byly to duze pieniadze uwazam ( i nie ma tu nic do rzeczy czy mnie na to
        stac czy nie), ze bezsensowne jest wydawanie ich i zdawanie egzaminow w
        przypadku kiedy mam prawo jazdy od lat ( co innego gdyby np. trzeba bylo zdac
        bezplatny egzamin z przepisow, ktorymi rozni sie szwedzki kodeks drogowy od
        polskiego - to byloby uzasadnione). Natomiast wymiana moglaby byc platna - w
        koncu to wiaze sie z jakimis kosztami. Wiem, ze w USA zdaje sie bezplatny
        egzamin z teorii, a za wymiane dokumentu placi 15$ - wszystko mozna zalatwic w
        ciagu jednego dnia. I taki system jest sensowny. Tu w Szwecji przez rok uznaja,
        ze posiadacz polskiego prawa umie jezdzic i zna przepisy ( nawet bez
        jakiejkolwiek kontroli), a p roku nagle traci wszystkie umiejetnosci ( skoro
        musi zdawac wszystko od poczatku - lacznie z egzaminem praktycznym). Nie
        wiadomo o co chodzi. A jak nie wiadomo o co chodzi...
    • Gość: Ana Re: Pytanie do eksperta - prawo jazdy w UE IP: *.proxy.aol.com 04.03.04, 16:25
      Nie wiem jak jest w Szwecji ale moge ci powiedziec jak jest we Francji bo sie
      pytalam. Przypuszczam, ze w Szwecji moze byc tak samo.
      Polskie prawo jazdy jest wazne jesli podrozujesz i to bez wzgledu na to czy
      Polska jest w Unii czy nie. Jesli mieszkasz legalnie we Francji to polskie
      prawo jazdy mozesz za darmo zmienic na francuskie do roku twojego osiedlenia w
      tym kraju. Jesli przegapisz ten okres roku (tak jak ja) to musisz od nowa
      zdawac francuskie prawo jazdy i legalnie rzecz biorac nie masz prawa jezdzic na
      polskim. Ja wiec jezdze od dluzszego czasu na polskich rejestracjach bo nie mam
      francuskiego prawa jazdy. I wejscie Polski do Unii nic tu dla mnie nie zmieni.
      Jedynie to, ze bede mogla swoj samochod zarejestrowac na rejestracji
      francuskiej bez placenia cla. Ale jak nie mam francuskiego prawa jazdy to chyba
      nie ma sensu.
      • legal.alien Re: Pytanie do eksperta - prawo jazdy w UE 04.03.04, 19:51
        Gość portalu: Ana napisał(a):

> Nie wiem jak jest w Szwecji ale moge ci powiedziec jak jest we Francji bo sie
        > pytalam. Przypuszczam, ze w Szwecji moze byc tak samo.
        > Polskie prawo jazdy jest wazne jesli podrozujesz i to bez wzgledu na to czy
        > Polska jest w Unii czy nie. Jesli mieszkasz legalnie we Francji to polskie
        > prawo jazdy mozesz za darmo zmienic na francuskie do roku twojego osiedlenia
        w
        > tym kraju. Jesli przegapisz ten okres roku (tak jak ja) to musisz od nowa
        > zdawac francuskie prawo jazdy i legalnie rzecz biorac nie masz prawa jezdzic
        na
        >
        > polskim. Ja wiec jezdze od dluzszego czasu na polskich rejestracjach bo nie
        mam
        >
        > francuskiego prawa jazdy. I wejscie Polski do Unii nic tu dla mnie nie
        zmieni.
        Zmieni, bo polskie prawo jazdy bedzie traktowane na rowni z prawami inych
        krajow UE. Tak wiec bedzie mozna sie poslugiwac polskim prawem bez wzgledu czy
        jest sie czasowo czy na stale.
        > Jedynie to, ze bede mogla swoj samochod zarejestrowac na rejestracji
        > francuskiej bez placenia cla. Ale jak nie mam francuskiego prawa jazdy to
        chyba
        >
        > nie ma sensu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka