Dodaj do ulubionych

Eurowybory za granicą

IP: *.vf.shawcable.net 20.04.04, 19:17
To jest kompletny idiotyzm.
Ma uzasadnienie glosowanie przez zagranicznych Polakow w czasie wyborow do
polskiego parlamentu, bo to poslowie tworza prawa dotyczace Polakow
mieszkajacych poza granicami kraju.
Natomiast wybieranie europarlamentarzysty przez Polaka mieszkajacego na stale
w Australii, Ameryce Pn, czy Poludniowej jest BZDURA i strata pieniedzy
polskiego podatnika.
Polak mieszkajacy w Europie sam sobie wybierze swojego posla na miejscu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Szybszy WARSZAWA WASZA- BRUKSELA NASZA IP: *.dip.t-dialin.net 20.04.04, 21:38
      Polskojezyczni!!Miliardy EUR dotacji z EU przeznaczonych dla Polski pochodza z
      waszych podatkow przez Was placonych.Sa to rowniez Wasze pieniadze.
      Zadajmy mozliwosci opiniowania, kontroli i sposobu ich rozdzialu.
      Polskojezyczni z jednym paszportem, z dniem 1.05.04 wracacie do Maciezy jako
      zwykli obywatele.Polski zamieszkali na Zach. bez specjalnych przywilejow.Czeka
      was walka o przezycie z rodakami wypychanymi za chlebem z kraju przez grupki
      oszolomow.
      Polonia w Zach Europie przestanie praktycznie istniec.
      Przed laty pozbawiono Was Ojczyzny, niedlugo reszta dorobkiewiczow wyssa z
      was wszysto, co z takim trudem tu na Zachodzie osiagneliscie. Nie pozwolmy aby
      trudny los milionow zubozalych Polakow stal sie rowniez i naszym losem!
      Apelujmy o przeprowadzenie weryfikacji wszystkich nowych czlonkow PE i
      kontroli ich zyciorysow.Nie dla Jaskierni i mu podobnych!

Polskojezyczni, mowmy jednym glosem, celem ochrony naszych zywotnych interesow!!
      Miejsca w Strasburgu dla uczciwych przedstawicieli narodu!
      WARSZAWA WASZA- BRUKSELA NASZA”
    • Gość: Marcin, Wiesbaden Re: Eurowybory za granicą IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.04.04, 00:43
      Dostalem z Magistratu Wiesbaden pismo PO POLSKU (!), ze jako obywatel Unii
      Europejskiej z Rzeczypospolitej Polskiej moge glosowac w Wiesbaden na
      kandydatow niemieckich. Jak to wiec wlasciwie jest? Mam glosowac w konsulacie
      na polakow, czy w Wiesbaden na niemcow? czy tez moge glosowac dwa razy?
      • linn_linn Re: Eurowybory za granicą 21.04.04, 14:39
        Wypelniajac wniosek o wpisanie na liste wyborcow danego kraju, podpisuje sie
        zobawiazanie, ze nie bedzie sie brac udzialu w wyborach polskich.
    • toja3003 sprostowanie bledu 21.04.04, 10:11
      problem polega tez natym, ze nie kazdy Polak
      za granica ma dodatkowo zagraniczyn paszport
      i nie kazdy ma prawo do glosowania za granica.

niezaleznie od tego chcialbym zwrocic uwage na mozliwosc
      glosowania za posrednictwem tradycyjnej
      poczty czyli technologii znanej kazdemu
      a przyczyniajacej sie do lepszego zagwarantowania
      obywatelowi praw wyborczych,
      niezaleznie od jego aktualnego miejsca pobytu;
      procedura z powodzeniem stosowana wielu krajach,
      rowniez u naszych sasiadow ze wschodu czy zachodu.

Jak to dziala?

1. Kazdy uprawniony do glosowania wczesniej, automatycznie
      otrzymuje poczta zawiadomienie o glosowaniu
      z opcja do ewentualnego zakreslenia
      "chce glosowac listownie";
      zawiadomienie po wrzuceniu do skrzynki
      pocztowej trafia pod stosowny adres
      (lokalny organizator glosowania np.
      Urzad Miasta).
      2. Chetni do glosowania poczta
      otrzymuja komplet dokumentow go glosowania,
      odpowiednio je wypelniaja i odsylaja
      poczta (oczywiscie bez znaczka); wszystko.

Metoda znakomita rowniez dla kazdego Polaka
      przebywajacego za granica - trzeba pamietac,
      ze polskie placowki dyplomatyczne czesto
      sa odlegle o setki kilometrow od miejsc pobytu
      Polakow w danej chwili.
    • Gość: bgt Ani jeden!!! IP: 218.80.69.* 21.04.04, 13:24
      Ani jeden SLDup, LPR-owiec czy samoobroniarz w Brukseli!!!!!!!!
    • Gość: Holendrus Re: Eurowybory za granicą IP: 81.69.215.* 21.04.04, 13:54
      Sam jestes idiota. Bo przeciez wielu Polakow mieszkajacych w krajach UE tez
      musza miec prawo do glosowania w wyborach do Parlamentu Europejskiego? Tez
      placa podatki w Europie.
      • Gość: Marcin, Wiesbaden Re: Eurowybory za granicą IP: *.arcor-ip.de 21.04.04, 13:59
        > Bo przeciez wielu Polakow mieszkajacych w krajach UE tez
        > musza miec prawo do glosowania w wyborach do Parlamentu Europejskiego? Tez
        > placa podatki w Europie.

Maja prawo. Ja dostalem z Magistratu Wiesbaden pismo PO POLSKU (!), ze jako
        obywatel Unii Europejskiej z Rzeczypospolitej Polskiej moge glosowac w
        Wiesbaden na kandydatow niemieckich.
        • toja3003 fantastycznie jest w Wiesbaden! 21.04.04, 14:15

• wsteczniak Re: Eurowybory za granicą 21.04.04, 14:26
          Kolego z RFN.

Gdybys byl ciut bardziej oczytanym chlopcem to wiedzialbys ze sposob wyboru
          eurodeputowanych okreslaja przepisy wewnetrzne (ustawy) kazdego z 25 panstw.

I jak wynika z twojego postu, w RFN ustawa przewiduje ze obywatele z
          pozostalych 24 panstw moga glosowac na rowni z Niemcami. Pozadny kraj, ordung
          maja w papierach to i auslanderow maja policzonych i nawet do nich pisma
          wysylaja. (brrrrr, co za policyjny kraj).

I w tym zakresie masz racje. Tacy jak ty, rezydenci zarejestrowani na pobyt
          staly lub czasowy, skatalogowani przez policje , ubecje czy inny urzad
          meldunkowy powinni miec prawo glosowac na lokalnych kandydatow.

ALE:

1. Po pierwsze: mozliwosc (techniczna) glosowania nie istnieje we wszystkich
          krajach. Np. u zabojadow "karte wyborcy" nalezy wyrobic sobie w roku
          poprzedzajacym rok wyborczy. Czyli w 2003. Jak mieli zrobic to obywatele 10
          nowych panstw?

2. Po drugie: Co z turystami i innymi czasowo przebywajacymi poza Polska?

Zastanow sie zanim cos znowu chlapniesz jezorem.
          • Gość: Marcin, Wiesbaden Re: Eurowybory za granicą IP: *.arcor-ip.de 21.04.04, 14:29
            > Po drugie: Co z turystami i innymi czasowo przebywajacymi poza Polska?

zeby glosowac w ambasadzie lub konsulacie nalezy sie rowniez duzo wczesniej
            zarejestrowac. Tak wiec dla turysty jest to tez niewielka pomoc.
            • wsteczniak Re: Eurowybory za granicą 21.04.04, 15:03
              A prosilem: pomysl zanim znowu cos chlapniesz.

"Spisy wyborców prowadzą polskie ambasady lub konsulaty. Zgłoszenia można
              dokonać osobiście, telefonicznie, faksem, telegraficznie oraz pocztą
              elektroniczną. Kto nie zdąży, może zagłosować na podstawie zaświadczenia o
              prawie do głosowania z urzędu gminy w swoim miejscu zamieszkania..."

"na podstawie zaświadczenia o prawie do głosowania z urzędu gminy w swoim
              miejscu zamieszkania"

Jeszcze raz prosze: pomysl zanim znowu cos chlapniesz

• Gość: Sentencius z innej beczki IP: *.introweb.nl 21.04.04, 15:32
                A ja mam podwojne obywatelstwo i wole swoim glosem pomoc Polakowi dostac sie do
                PE,niestety na czas wyborow nie moge byc w Kraju.Jak wobec tego mam oddac glos
                na kandydata z mojego okregu wyborczego?Dotad w zadnej placowce dyplomatycznej
                na terenie Holandii sie nie rejestrowalem.Co tez ma do tego holenderska gmina?
                Korzystajac z okazji pragne podzielic sie z forumowiczami wynikami ankiety
                przeprowadzonej na mieszkancach Holandii.Okazuje sie,ze prawie 60% nie wie o
                zblizajacych sie wyborach do PE!
                • wsteczniak Re: z innej beczki 21.04.04, 15:40
                  Gość portalu: Sentencius napisał(a):

> A ja mam podwojne obywatelstwo i wole swoim glosem pomoc Polakowi dostac sie
                  do PE,niestety na czas wyborow nie moge byc w Kraju.Jak wobec tego mam oddac
                  glos > na kandydata z mojego okregu wyborczego?Dotad w zadnej placowce
                  dyplomatycznej na terenie Holandii sie nie rejestrowalem.Co tez ma do tego
                  holenderska gmina?

Mozliwosc powwojnego glosowania istnieje, i to zarowno w wyborach krajowych jak
                  i europejskich.

W wyborach krajowych osoba posuiadajaca obywatelstwo polskie, prawo stalego
                  pobytu za granica i jednoczesnie meldunek w kraju (ja na przyklad spelniam te 3
                  kryteria), moze zaglosowac w konsulacie i jezeli zdazy poleciec do kraju i
                  zaglosowac u siebie w miejscu zameldowania.

Jest to ewidentna luka w prawie i nie sadze by w praktyce stanowilo to powazne
                  zagrozenie dla demokracji w Polsce. Komu by sie chcialo....

W Eurowyborach rzecz sie ma tak samo. Do tego podwojni obywatele moga tez
                  glosowac w wyborach urzadzanych przez ich drugi kraj. Kolejna luka w prawie.
    • Gość: piotrek Re: Eurowybory za granicą IP: *.plymouth.ac.uk / *.csd.plymouth.ac.uk 21.04.04, 17:23
      Dawno nie slyszalem wiekszych bredni. Studiuje akurat w Anglii, dlaczego nie
      mam glosowac?
      • Gość: Magda Re: Eurowybory za granicą IP: *.86-136-217.adsl.skynet.be 23.04.04, 10:12
        zastanawia mnie sens tej calej dyskusji na temat glosowania Polakow
        mieszkajacych za granica. Uwazam, ze kazdy ma prawo glosowac na kogo chce, ale
        zastanawia mnie fakt czy my, ktorzy wynieslismy sie kilka lub kilkanascie lat
        temu z Polski mamy "prawo" zabierac glos w sprawach istotnych dla Polakow
        przebywajacych w Polsce? Przeciez to ci ludzie powinni decydowac, kto i kiedy i
        za co zostanie wybrany? My mieszkajacy na stale za granica nie powinnismy miec
        istotnego ( lub mniej istotnego ) wplywu na to kto bedzie po wyborach decydowal
        o lepszej ( lub gorszej ) przyszlosci rodakow w kraju.
        Osobiscie bede glosowac na politykow flamandzkich, gdyz to oni maja wplyw na
        moja lepsza lub gorsza przyszlosc.
        Nie powinnam "wsadzac nosa" w sprawy, ktore mnie bezposrednio nie dotycza a jak
        chce miec poczucie spelnienia obywatelskiego obowiazku to powinnan wrocic do
        kraju tam zyc i tam glosowac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka