Dodaj do ulubionych

Polska zablokowała dyrektywę o patentowaniu opr...

• Gość: seweryng Re: Polska zablokowała dyrektywę o patentowaniu o IP: 203.18.238.* 22.12.04, 05:33
      Oj szkoda, opatentowalbym sobie podstawowe algorytmy sortujace (takie, ktore
      mozna znalezc w dowolnym podreczniku) i wykosil z rynku w zasadzie
      wszystkich. :-)

pzdrw,
    • Gość: lolek TO TAK JAKBY JEDEN PIEKARZ OPATENTOWAL CHLEB IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 22.12.04, 06:07
      I nikt wiecej nie mogl by go piec. Tepota z patentami to jest objaw
      nieposkromionej chytrosci.
    • Gość: sm BARDZO DOBRZE BO TO PROWADZILOBY DO... IP: 217.17.35.* 22.12.04, 08:25
      Bardzo dobrze sie stalo, bo proponowane prawo prowadziloby do zupelnego chaosu i
      braku standardow. MS np. zazadalby oplat od wszystkich firm, ktore chcialyby
      zrobic zapisywanie/odczytywanie plikow .DOC czy .XLS, Autodesk od wszystkich
      korzystajacych z .DWG itd. itp. A dodatkowo kazdy producent by robil swoje
      przyciski multimedialne czy specjalne na klawiaturze, bo okazaloby sie, ze
      wszystkie dotychczasowe juz czyjes sa.
      Uwierzycie, ze w USA opatentowano nawet podwojne klikniecie albo klawisz z ikona
      okna na klawiaturze?
      • Gość: aik Re: BARDZO DOBRZE BO TO PROWADZILOBY DO... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 09:08
        Akurat klawisz z ikona okna to se moga patentowac do woli.Pierwsze co robie po
        zakupie nowej klawiatury (ktora oczywiscie jest w te pogiete klawisze
        wyposazona) to wyrywam te dwa chwasty i wywalam do kosza. Jak wejda patenty to
        moze ten chwyt ulatwiajacy zycie opatentuje .Howgh.
    • Gość: Woda Re: Polska zablokowała dyrektywę o patentowaniu o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 09:53
      Dobra decyzja... Jak widać w Europie też mają swoje "lub czasopisma" albo "inne
      rośliny", nawet się z tym nie kryją. Cóż, tak czy tak trzeba będzie odprowadzać
      Microsoft'owi opłatę, za każde dwukliknięcie myszką. ;-)

A tak naprawdę, to chodzi o uwalenie Linuxa. Zachodnie firmy nie mogą tego
      ścierpieć, że istnieje coś co można używać bezpłatnie. Może nie jest to na razie
      system dla mas, ale w warunkach akademickich jest on wykorzystywany na szeroką
      skalę.

MS Windows to nic więcej niż tylko platforma do gier i maszyna do pisania,
      robienia tabelek i prezentacji. Jak się chce zrobić coś poważniejszego, to
      lepiej używać innych systemów.
    • Gość: ktoś tam Re: Polska zablokowała dyrektywę o patentowaniu o IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 22.12.04, 11:03
      mam pomysł - opatentuję myślenie :D
      • Gość: patenciarz Re: Polska zablokowała dyrektywę o patentowaniu o IP: *.am.gdynia.pl 22.12.04, 11:35
        to ja będę lepszy i opatentuje oddychanie...
        a może od razu lepiej życie na w Układzie Słoneczym? :>
        • Gość: Artur W blokowaniu Polska zawsze byla dobra IP: 83.233.227.* 22.12.04, 12:05
          Jak nic się nie wnosi do Unii to chociaż trzeba blokować jakoś trzeba pokazać
          państweko znad Wisełki
    • Gość: Staszek tzw. algorytmów? IP: *.comarch.pl 22.12.04, 12:33
      Chciałbym umieścić w tym miejscu tzw. komentarz do tzw. artykułu. Otóż uważam,
      że tzw. dziennikarz pracujący w tzw. gazecie powinien przed napisaniem artykułu
      trochę się dokształcić. "Algorytm" to nie jest slangowe słowo. Algorytm to jest
      algorytm - słowo ogólnie przyjęte i funkcjonujące od bardzo wielu lat. Nie
      mówimy więc o patentowaniu "tzw. algorytmów" tylko algorytmów po prostu.
    • Gość: Greg Co zablokowała? Jak zablokowała? IP: *.s.ii.uj.edu.pl 22.12.04, 14:39
      Wydaje mi się że autor napisał jasno że patenty i tak nas czekają. Albo w 2005
      albo pół roku później. Zgłoszą poprawki. Niech zgłaszają ale według mnie
      niewiele to da. Zastanawia mnie tylko co ja mam zrobić będąc studentem
      informatyki. Przecież pisząc program zaliczeniowy czy inny, choćby na własny
      użytek moge nagle złamać patent nr. xxx o podwójnym kliknięciu myszką czy
      patent yyy na wyskakujące okienko z jednym przycisiem "OK". Czy każdy "wolny"
      informatyk ma wiedzieć co już zostało opatentowane a co jeszcze nie? Czy przy
      każdej nowej funkcji w programie powinien biec do urzędu patentowego i się
      pytać? Nic tylko samemu coś opatentować. Ja proponuję algorytm oddychania za
      pomocą rytmicznego unoszenia klatki piersiowej.
      • Gość: Maruti Re: Co zablokowała? Jak zablokowała? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 15:39
        Prawda. Jakies patenty nas czekaja. Walka jednak odbywa sie zeby wyeliminowac takie bzdurne patenty jak dwuklik myszki oraz dla prostych algorytmow.

P
    • Gość: ... Z tego artykułu wynika, że nic nie zablokowała IP: 141.155.79.* 22.12.04, 15:57
      tylko trochę opóźniła a zgłoszone poprawki wcale nie muszą być przyjęte.
      Wszystko to wygląda na przedwyborczą "zagrywkę" SLD, najpierw głosowali za
      dyrektywą, zamiast ją z miejsca odrzucić, a teraz niby to się trochę
      sprzeciwiają ( są za a nawet przeciw ) choć i tak będzie tak jak chcą wielkie
      koncerny... ( w końcu za to płacą , no nie?)
    • Gość: jkl Re: Polska zablokowała dyrektywę o patentowaniu o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 17:35
      Ostatni akapit nie daje sie cieszyc z tej akcji... tylko czekanie na szafot sie
      wydluza :/
    • Gość: riffraff przeciez to stek bzdur! IP: *.punkt.pl 23.12.04, 08:30
      Autor opowiada pierdoly.
      1. Po pierwsze w maju polska wstrzymala sie od glosowania, i wcale nie poparla
      dyrektywy o patentach. Nie glosowala przeciw dlatego ze polskie glosy nie dalyby
      mniejszosci blokujacej.
      2. Po drugie chodzi o kompletne wstrzymanie lub zmiane tej dyrektywy, i w tej
      chwili juz mozna to zrobic poniewaz zmienily sie ilosci europoslow w parlamencie
      i z glosami "nawroconych" Danii i Niemiec mozemy ta dyrektywe zablokowac.
      3. Po trzecie co ma oznaczac "polscy programisci powinni nauczyc sie zyc z
      patentami"? Dlaczego mam nauczyc sie zyc z rakiem kiedy jestem zdrowy? Po co?
      Dlaczego? Jak w Stanach zrobili sobie kiepskie prawo to niech z tym zyja, mnie
      to nie interesuje. Jak tak dalej bedziemy lykac wszystko co przychodzi z Ameryki
      to skonczymy w ogonie, a kraje Azjatyckie beda nam skakac po klacie.

Riffraff

• Gość: ju Gdy nie bardzo wiadomo o co chodzi to chodzi o ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 15:09
      ... pieniądze oczywiście. Wszystko zawarte jest w słowach "duże firmy
      komputerowe prowadzą intensywny lobbing na rzecz najszybszego przyjęcia
      dyrektywy bez żadnych już zmian". Podejrzewam, że polscy eurodyplomaci pokusili
      się na "argumenty" lobbystów, stąd całe to niepotrzebne zamieszanie w maju i
      następnych miesiącach. Wprawdzie pewnie nie doszło - jak u Pęczaka w Polsce - do
      przyciemnianych szyb i szofera, ale...
    • Gość: tornado Re: Polska zablokowała dyrektywę o patentowaniu o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 10:05
      Patenty to nic innego jak wynalazek spowodowany naciskiem dużych koncernów
      tworzących oprogramowanie (microsoft - ten to już i tak ma 90 procent rynku
      systemów operacyjnych). Mało pieniędzy zarabiają na swoich rozwiązaniach, ale
      co muszą jeszcze więcej i więcej. Nie pozwalają żyć innym mniejszym firmom i
      programistom zwłaszcza chodzi o ruch open source. Kategorycznie nie patentom z
      Unii Europejskiej. Ci parlamentarzyści z unii którzy chcą tej dyrektywy
      patentowej już dostali duże kwoty pieniędzy od dużych kocernów informatycznych
      i śmieją się w żywe oczy z nas.Wystarczy że przestaniemy kupować i stosować
      oprogramowanie od dużych koncernów, a te przestaną zarabiąć pieniądze z tego
      tytułu i pójdą na dziady oraz nie będą miały pieniędzy na łapówki dla
      przekupnych parlamentarzystów z unii europejskiej. Nie stosujmy komercyjnych
      programów w to miejsce stosujmy rozwiązania tworzone w modelu open source. W
      tym wszyskim chodzi tylko o pieniądze nie dajmy się zwarjować. Trzeba
      kategorycznie się przeciwstawić tej unijnej dyrektywie. Precz z patentami w
      oprogramowaniu - i niech będzie to hasło przewodnie.
      pozdrawia: informatyk stosujący darmowego unix'a
      • Gość: informatyk polski Mam pomysl dla urzedasow IP: *.espol.com.pl 29.01.05, 12:20
        W zwiazku z wielce madrymi pomyslami (z kogo i jak zedrzec forse) serwujacymi przez urzedasow (pod naciskiem odpowiednich koncernow rzecz jasna) podpowiadam w/w wymienionym, ze swietnym pomyslem jest opatentowanie wszelkich dzialan matematycznych i wogole matematyki jako nauki. pomysl ten mozna rozszerzyc takze na inne dziedziny ludzkiego zycia. Przepraszam ale placenie za to, ze ktos opatentowal metode (szumnie nazywana rozwiazaniem technicznym) w stylu "jak klikam prawym przyciskiem myszy to wyskakuje mi okienko po lewej stronie, a jak klikne lewym to mam okienko po prawej" to jest absolutne zlodziejstwo. to tak jakby placic za to, ze w swoich algorytmach uzyje dodawania i mnozenia. Stad moj pomysl opatetowania chocby tabliczki mnozenia. Zdzierac wtedy mozna na calego... Jak tak dalej pojdzie to mysle, ze piractwo komputerowe bedzie najuczciwsza forma poruszania sie na rynku informatycznym. Robin Hoodzie - wroc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka