Gość: krzysztofsf IP: 213.155.166.* 02.12.02, 00:19 www.obw.com.pl/http://www.obw.com.pl/eurobarometr/prognoza.htm Dobranoc, jutro nowy dzien, a do maja daleko Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: krzysztofsf Re: Tym optymistycznym akcentem IP: 213.155.166.* 02.12.02, 00:20 Gość portalu: krzysztofsf napisał(a): www.obw.com.pl/eurobarometr/prognoza.htm > > Dobranoc, jutro nowy dzien, a do maja daleko > Krzysztof > Odpowiedz Link Zgłoś
kimmjiki Osrodek Bredni Wyborczych raz jeszcze 02.12.02, 13:44 Widze, ze niektorzy naiwni dalej wierza w profesjonalizm OBW, mimo kolejnych kompromitacji tej "sondazowni". No coz, nie od dzis wiadomo, ze dobrze podana bzdura bywa wiecej warta niz prawda. Na szczescie bzdure, w przeciwienstwie do prawdy, mozna latwo osmieszyc, co niniejszym zamierzam uczynic. 1. "Przy wyliczeniu przyjęto następujące kryteria: odsetek euroentuzjastów w elektoratach partyjnych" - a coz to za dziwaczna metoda? Najpierw licza odsetek w poszczegolnych partiach, a dopiero potem ogolnie? Jaki to ma sens, moze mi ktos wyjasnic? 2. Co z wyborcami, ktorzy popieraja partie spoza listy, albo nie popieraja zadnej? 3. Autor "sondazu" liczy wedlug frekwencji z wyborow samorzadowych - trudno to okreslic innym slowem niz "absurd". Dlaczego niby frekwencja w referendum mialaby byc podobna? Wybory samorzadowe tradycyjnie malo kogo obchodza, podczas gdy sprawa integracji budzi niemale emocje juz dzis, wiec frekwencja na pewno bedzie znacznie wieksza. 4. Dzielenie wynikow na poszczegolne wojewodztwa to juz szczyt debilizmu - na jakiej podstawie autor "sondazu" uwaza, ze wszedzie proporcje zwolennikow i przeciwnikow w poszczegolnych partiach sa takie same? Ide o zaklad, ze wyborcy SLD z Lodzi czy Szczecina sa bardziej proeuropejscy niz wyborcy tej samej partii z woj. warminsko-mazurskiego, bo w wielkich miastach poparcie dla integracji jest duzo wieksze niz na terenach poPGRowskich - nawet jesli jedni i drudzy glosuja na te sama partie. 5. O sposob wyliczenia odsetka zwolennikow i przeciwnikow w elektoratach poszczegolnych partii litosciwie nie zapytam. 6. Na koniec najwieksza bzdura, ktora kompletnie dyskwalifikuje ten "sondaz", nie pozostawiajac cienia watpliwosci co do zupelnej niekompetencji jego autora. Otoz wedle wynikow "sondazu" liczba niezdecydowanych wynosi... ZERO! Odsetek przeciwnikow i zwolennikow wszedzie sumuje sie do 100%! Dlaczego? Ano dlatego, ze autor "sondazu" przyjal milczace zalozenie, ze kto nie jest za, ten jest przeciw, dzieki czemu niezdecydowani zostali uznani za przeciwnikow integracji! I w ten sposob zamiast "51% za, 30% przeciw, 19% niezdecydowanych" mamy "51% za, 49% przeciw". Dla eurofobow wynik bez porownania korzystniejszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: , Re: Osrodek Bredni Wyborczych raz jeszcze IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 02.12.02, 15:30 no coz.... tu sie niestety musze zgodzic. niestety bo argumenty sa sluszne. a chcialbym aby sceptykow bylo wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
luiza_o Re: Ipsos/Demoskop 03.12.02, 15:18 Gość portalu: , napisał(a): > no coz.... > tu sie niestety musze zgodzic. > niestety bo argumenty sa sluszne. a chcialbym aby sceptykow bylo wiecej. www.ukie.gov.pl/uk.nsf/dByID/110-890?edit&t=Opinia%20publiczna&c=110 Ubawil mnie wykres Nr 6. 70% respondentow deklarowalo glosowanie w wyborach samorzadowych na zwolennikow integracji z UE. Jak bylo 27 X i 10 XI wiadomo. Wniosek 1a: w Najjasniejszej panuje taki polit-poprawny terror ze ludzie boja sie przyznac do pogladow. Zgroza lub Wniosek 1b: Badania sondazowe integracjonistow klamia. Wniosek 2: Referendum sprawe wyjasni. Wniosek 3: Trzeba patrzec na rece w komisjach wyborczych by plocka zaraza nie rozpelzla sie po calej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peter Re: Ipsos/Demoskop IP: proxy / 194.88.103.* 03.12.02, 15:45 No wlasnie jak bylo? Bo ja juz nie wiem. Ile LPR z Samoobrona dostalo???? Odpowiedz Link Zgłoś
luiza_o Re: Ipsos/Demoskop 03.12.02, 15:59 Zajrzyj na strone OBW to bedziesz wiedzial chloptasiu. Odpowiedz Link Zgłoś
luiza_o Re: Osrodek Bredni Wyborczych raz jeszcze 03.12.02, 14:54 kimmjiki napisał: > 5. O sposob wyliczenia odsetka zwolennikow i przeciwnikow w elektoratach > poszczegolnych partii litosciwie nie zapytam. www.ukie.gov.pl/uk.nsf/dByID/110-890?edit&t=Opinia%20publiczna&c=110 A ja ci milosiernie odpowiadam. Zajrzyj na strone sciemy proeuropejskiej (ukie.gov.pl), zobacz sobie: opinia publiczna: Polacy wobec integracji (wrzesień 2002). Masz tam prefernecje pro-akcesyjnosci poszczegolnych elektoratow (i to bez poprawki na politpoprawnosc pytajacych i odpowiadajacych). Reszte twojej histerii zbede milczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peter Re: Osrodek Bredni Wyborczych raz jeszcze IP: proxy / 194.88.103.* 03.12.02, 15:53 Oj ales ty glupia Luiza, przestalabys moze zaprzatac swoja mala glowke problemami, ktore cie przerastaja. Odpowiedz Link Zgłoś
luiza_o Re: Osrodek Bredni Wyborczych raz jeszcze 03.12.02, 16:00 Gość portalu: peter napisał(a): > Oj ales ty glupia Luiza, przestalabys moze zaprzatac swoja mala glowke > problemami, ktore cie przerastaja. A moze uczony kolega napisze cos ad meritum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peter Re: Osrodek Bredni Wyborczych raz jeszcze IP: proxy / 194.88.103.* 03.12.02, 16:50 Sluze uprzejmie. Otoz, dziewcze moje, zupelnie do pomyslenia jest szacowanie poparcia dla rozszerzenia posrod sympatykow poszczegolnych partii politycznych lecz ekstrapolacja tegoz na referendum zupelnie niedopuszczalna, wymaga ono bowiem osobnego badania socjologicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
luiza_o Osrodek Badan Wyborczych - po owocach ich poznacie 03.12.02, 17:10 Gość portalu: peter napisał(a): > Sluze uprzejmie. > > Otoz, dziewcze moje, zupelnie do pomyslenia jest szacowanie nie "szacowanie" a badania regionalne realizowane przez OBW w 2002 roku poparcia dla > rozszerzenia posrod sympatykow poszczegolnych partii politycznych lecz > ekstrapolacja tegoz na referendum zupelnie niedopuszczalna, wymaga ono bowiem > osobnego badania socjologicznego. Wymaga przede wszystkim wprowadzenia poprawek na politpoprawnosc respondentow. arch.rp.pl/a/rz/2002/11/20021114/200211140080.html?k=on;t=2002110320021117 "Socjologowie pytani przez nas o rozbieżności między wynikami wyborów do sejmików a sondażem PBS, mówią przede wszystkim o zjawisku poprawności politycznej. - Ludzie ukrywają swoje preferencje. Wstydzą się przyznać, że chcą głosować na ugrupowania radykalne. Kiedyś takie zaniżone wyniki miał SLD, a Unia Wolności miała zawyżone. Działał podobny mechanizm jak dzisiaj w odniesieniu do LPR i Samoobrony: że nie wypada przyznawać się do głosowania na dane ugrupowanie - twierdzi Paweł Śpiewak." I tyle. Lepiej Peter wystap w Belgii o pobyt staly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peter Re: Osrodek Badan Wyborczych - po owocach ich poz IP: proxy / 194.88.103.* 03.12.02, 18:36 Dziewczyno, uspokuj sie, blad w badaniu statystycznym istnieje nie od dzisiaj i nie od czasu istnienia politycznej poprawnosci. Nawiasem mowiac dziwi mnie uzywanie tego pojecia w tym kontekscie. Widac razem z tymi socjologami nie masz pojecia o czym piszesz. Ale wybacze ci bo jestes kobieta, choc musze przyznac wredna. Mniejsza o slowa jakkolwiek nieprawidlowo uzywane (wiemy o co chodzi)i wrocmy do naszych owiec. Otoz tenze tak tajemniczy dla ciebie blad statystyczny ma rozne przyczyny i zawsze moze wyniesc pare procent. Tak bylo teraz i tak bylo w przeszlosci. Nie jest mozliwe zeby blad wynosil 20% lub 30%, no chyba ze u OBW lub u innych szarlatanow. Luiza, nie musisz sie tak obawiac tej Uni, oni sa dobrzy, swoji, nasi. Pobyt staly mam, nie tylko w Belgii, ale ja naprawde chce zeby moj kraj byl w koncu w Uni, tak jak wszystkich moich kumpli i kumpelek i nie popuszcze w tej kwestii chocby nawet po twoim trupie Luiza. Ale zanim "posciele" twojego trupa, to chcialbym ci ulzyc, pomoc w zrozumieniu tej Europy. Sam pracowalem w Komisji Europejskiej zeby po 2 latach przejsc do prywatnej sfery gdzie czuje sie lepiej, wiele rzeczy tez bym pozmienial i nic nie wkurwia mnie (starego wyge) tak bardzo jak mlekowasy euroentuzjasta dla ktorego kazdy powyzej dyrektora dep (wlacznie) jest swietym. Nie zmienia to jednak faktu, ze nie wyobrazam sobie zycia bez tej Uni. Jakakolwiek by byla jest ona lepsza niz nic. Najlepszym swiadectwem jest to ze w panstwach czlonkowskich wiele grup wystopiloby raczej z panstw narodowych niz Uni. Mieszkalem w roznych panstwach Uni zaczynajc przez Wlochy po UK, od Niemiec po Irlandie i nigdzie nie spotkalem nikogo kto by chcial wystapic, choc bylo wiele krytyki. W prawie wszystkich argumentach tak zwanych eurosceptykow widze tylko niezrozumienie, strach lub po prostu brak jakiejkolwiek swiadomosci bycia czescia Europy. W pierwszych dwu przypadkach moge pomoc, w trzecim jest to tak beznadziejne ja przekonywanie Pakistanczyka ze jest Europejczykiem. Dos alts is rak a onthejb, Polejn wel grojt zejn. Peter Odpowiedz Link Zgłoś
kimmjiki Re: Osrodek Bredni Wyborczych raz jeszcze 03.12.02, 21:49 luiza_o napisała: > A ja ci milosiernie odpowiadam. Zajrzyj na strone sciemy proeuropejskiej > (ukie.gov.pl), zobacz sobie: opinia publiczna: Polacy wobec integracji > (wrzesień 2002). Masz tam prefernecje pro-akcesyjnosci poszczegolnych > elektoratow (i to bez poprawki na politpoprawnosc pytajacych i > odpowiadajacych). Tylko ze tam wiadomo, jak te preferencje zostaly wyliczone i nikt nie wymysla karkolomnych metod typu wyliczanie lacznego poparcia na podstawie rozkladow w poszczegolnych partiach. > Reszte twojej histerii zbede milczeniem. Pewnie, latwiejsze to niz przyznanie, ze nie potrafisz ich obalic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PABLO Re: Osrodek Bredni Wyborczych raz jeszcze IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.02, 00:47 Nie bardzo rozumiem czym sie tu ekscytować. Sondażami? Jeśli są one wykonane zgodnie z regułami sztuki i dowodzoną np. że większośc jest za to co z tego? czy to znaczy że wejście jest dobre dla Polski? Nie! Świadczy to tylko iż europropagandowy walec przejechał po ludziach i jednym uchem usłyszeli że trzeba być za unią bo tak jest dobrze widziane i mówia że to będzie dobre i będzie praca. Ale dajcie eurofobom równy dostęp do mediów niech z eteru zacznie sie sączyć eurofobia już wyniki odwrócą się o 180o. Po co więc te dyskusje o sondażach? Ja na podstawie wszystkiego co wiem o Unii i o naszych warunkach akcesji twierdzę że będzie to katastrofa. Ale przecież przyjdzie czas empirycznej weryfikacji tej tezy. Polacy w głębokiej swej mądrości zdecydują. Ponieważ nie jestem fanem demokracji to uważam że wybiorą źle tak jak od 12tu lat wybierają w kolejnych wyborach barachło. Choć trzeba przyznać powoli uczą się. Dowodem na to zniknięcie Unii Wolności. Byc może gdybysmy mieli dziennikarzy z prawdziwego zdarzenia a nie klakierów i cmokierów to uczyliby sie szybciej. Ale wtedy UW byłaby za burta już od 7 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peter Re: Osrodek Bredni Wyborczych raz jeszcze IP: proxy / 194.88.103.* 04.12.02, 10:48 A to kuriozum tez wyrwalo sie z gabinetu osobliwosci doktora .... Goebbelsa??? Odpowiedz Link Zgłoś