Dodaj do ulubionych

Powiesz Uni TAK!

14.01.03, 05:48
Bo kto jak nie ona bedzie dokladac do naszego Panstwa, do budowy autostrad,
bo bez nich mam wrazenie ze jestem w Albani.
Przez 10 lat dowiedlismy ze sami potrafimy nakrasc i wdeptac kraj w ziemie.
Moze Unia bedzie madrzej rzadzila bo juz mam dosc Leperiady czy
niekompetentnch politykow bez wyksztalcenia (niektorzy tylko z podstawowym).
Gdzie indziej na swiecie tak jest?
Obserwuj wątek
    • Gość: Michał Spadłeś z choinki ? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.03, 06:54
      Unia nie będzie rządzić w Polsce za polskich polityków, tylko wspólnie z nimi.
      I ci tak atakowani przez ciebie politycy najbardziej na członkostwie
      skorzystają.
      A burdel w Unii jest czasem niezły, korupcja też.
      Jak nie wierzysz, to sprawdź na południu Włoch.
    • Gość: roman Re: Powiesz Uni TAK! IP: 5.1R2D* / *.net195-132-237.noos.fr 14.01.03, 13:12
      brutt napisał:

> Bo kto jak nie ona bedzie dokladac do naszego Panstwa, do budowy autostrad,
      > bo bez nich mam wrazenie ze jestem w Albani.
      > Przez 10 lat dowiedlismy ze sami potrafimy nakrasc i wdeptac kraj w ziemie.
      > Moze Unia bedzie madrzej rzadzila bo juz mam dosc Leperiady czy
      > niekompetentnch politykow bez wyksztalcenia (niektorzy tylko z podstawowym).
      > Gdzie indziej na swiecie tak jest?

Oczywiscie ze powiem-TAK!Moja rodzina i znajomi tez.
    • vico1 Re: Powiesz Uni TAK! 14.01.03, 15:09
      I masz racje. Kazdy musi jednak utrzymywac porzadek w swoim kraju. W przypadku
      wejscia do strefy Euro, a trzeba miec do tego niski deficyt budzetowy, zbyt
      rozrzutne rzady zostaja przywolane do porzadku.
      UE ma zdecydowanie ograniczony wplyw na polityke poszczegolnych panstw, choc
      pewnie nieoficjalnie sie o tym mowi. Bylo tak w przypadku Austrii, jest tak w
      przypadku Wloch (Berlusconi) i W. Brytanii (sprawa Iraku). Mowi sie o tych
      sprawach natomiast dosc krytycznie w mediach, ale na tym sie konczy.
    • Gość: robi Re: Powiesz Uni TAK! IP: *.dialup.warszawa.pl 15.01.03, 00:35
      Powiem Unii NIE, bo niemal codziennie dyskutując z menadżerami polskich firm
      dowiaduję się rzeczy, o których nie przeczytasz w żadnej gazecie. Tajemnica
      zawodowa pozbawia mnie przyjemności pisania o tym na forum. Stwierdzę tylko
      ogólnie że największym beneficjentem pomocy unijnej będzie ...Unia, a raczej
      firmy z UE. Projekty inwestycyjne będą przygotowywane przez największe firmy
      consultingowe (niepolskie oczywiście) a przetargi wygrywane przez duże
      europejskie koncerny. Słabym polskim firmom ledwie coś skapnie, ale i tak będą
      szczęśliwe, bo niektórym pozwoli to przetrwać. Wiele przedsiębiorstw, które są
      za biedne na kosztowne inwestycje, nie zdąży dostosować się do wymogow unijnych
      i upadnie (szczególnie ucierpi przemysł przetwórstwa spożywczego, który obecnie
      jest w Polsce jedyną liczącą sie na skalę europejską gałęzią przemysłu, stąd
      jest solą w oku UE). Wielu polskich biznsmenów już stara sie sprzedać udziały w
      swych firmach kapitałowi zagranicznemu, bo wiedzą,że alternatywą jest
      konkurencja z firmami unijnymi, co przypomina walke Dawida z Goliatem. Będziemy
      więc życ w kraju, gdzie kluczowe dziedziny gospodarki zostaną opanowane przez
      obcy kapitał, a co za duzo to nie zdrowo. Widzę to po swojej branży, gdzie na
      rynku pozostały zaledwie trzy polskie liczące sie podmioty. W takiej sytuacji
      jedynym kryterium jest dobro grupy kapitałowej, a nie dobro kraju, w którym
      prowadzi się działalność. Koncern prowadzi swą własną politykę, może np. podjąć
      z dnia na dzień decyzję o wycofaniu się z danego kraju, uważając że wyniki
      uzykiwane w nim są niesatysfakcjonujące i wywalic na bruk tysiące ludzi. Aspekt
      sołeczny nie ma znaczenia. Nie mów mi więc,że jak przyjdzie tu rządzić UE, to
      będzie nareszcie normalnie.

• Gość: brutt Re: Powiesz Uni TAK! IP: *.58.131.76.Dial1.Phoenix1.Level3.net 15.01.03, 05:31
        Nie wiem w jakiej branzy pracujesz ale moge wywnioskowac ze w branzy doradztwa.
        W kapitalizmie (zdrowym) rzadzi zasada niewidzialnej reki, podazy i popytu.
        Jesli polskie przedsiebiorstwa nie potrafia sie przeksztalcic aby produkowac
        sprawniej, szybciej, i wydawniej to niech padaja. Niestety tylko silny wygrywa.
        W naszym kraju ludzie przyzwyczajeni sa do ochrony panstwo, tzn. jak slabe i
        niewydajne przedsiebiorstwo pada to ludzie chca aby do takiego rzad tylko
        dokladal. A z czego doklada? Z moich i Twoich pieniedzy, z podatkow placonych
        przez nas wszystkich. Jak pracujesz w takiej firmie to podstawy powinienies
        znac. Ja osobiscie do takich przedsiebiorstw nie chce dokladac, poniewaz nas na
        to nie stac. Jesli sie nie przeksztalca to niech padna. JAko przyklad powiem Ci
        ze bralem udzial w prywatyzacji elektrocieplowni. Dyrektor wcale nie dbal o
        dobro firmy czy tez swoich pracownikow. Jedyne o co wielokrotnie pytal to to
        czy po prywatyzacji o nadal bedzie dyrektorem. Bardzo to dziwilo inwestorow z
        zagranicy. Takie podajscie rzadzenia jak na "wlasnym podworku" jest nie do
        przyjecia. Moze wraz z Unia przyjdzie do nas tez etyka pracy bo takich
        dyrektorow jest mnustwo.
        Dodam ze pracujac w tej firmie w Polsce bardzo sie roznilo od tego samego
        dzialu w Holandi. W Warszawie wszyscy rozmawiali o tym gdzie ida w weekend lub
        jak nie bylo szefa to serfowali po necie. Nie musze opisywac jak jest w Holandi.

• Gość: robi Re: Powiesz Uni TAK! IP: *.dialup.warszawa.pl 15.01.03, 07:04
          Gość portalu: brutt napisał(a):

> Nie wiem w jakiej branzy pracujesz ale moge wywnioskowac ze w branzy
          doradztwa.
          >
          > W kapitalizmie (zdrowym) rzadzi zasada niewidzialnej reki, podazy i popytu.
          > Jesli polskie przedsiebiorstwa nie potrafia sie przeksztalcic aby produkowac
          > sprawniej, szybciej, i wydawniej to niech padaja. Niestety tylko silny
          wygrywa.
          >
          > W naszym kraju ludzie przyzwyczajeni sa do ochrony panstwo, tzn. jak slabe i
          > niewydajne przedsiebiorstwo pada to ludzie chca aby do takiego rzad tylko
          > dokladal. A z czego doklada? Z moich i Twoich pieniedzy, z podatkow placonych
          > przez nas wszystkich. Jak pracujesz w takiej firmie to podstawy powinienies
          > znac. Ja osobiscie do takich przedsiebiorstw nie chce dokladac, poniewaz nas
          na
          >
          > to nie stac. Jesli sie nie przeksztalca to niech padna. JAko przyklad powiem
          Ci
          >
          > ze bralem udzial w prywatyzacji elektrocieplowni. Dyrektor wcale nie dbal o
          > dobro firmy czy tez swoich pracownikow. Jedyne o co wielokrotnie pytal to to
          > czy po prywatyzacji o nadal bedzie dyrektorem. Bardzo to dziwilo inwestorow z
          > zagranicy. Takie podajscie rzadzenia jak na "wlasnym podworku" jest nie do
          > przyjecia. Moze wraz z Unia przyjdzie do nas tez etyka pracy bo takich
          > dyrektorow jest mnustwo.
          > Dodam ze pracujac w tej firmie w Polsce bardzo sie roznilo od tego samego
          > dzialu w Holandi. W Warszawie wszyscy rozmawiali o tym gdzie ida w weekend
          lub
          > jak nie bylo szefa to serfowali po necie. Nie musze opisywac jak jest w
          Holandi

Brutt, troche mi się smiać chce, bo to zwykle ja na tym forum podkreślam, ze
          polski podatnik nie ma żadnego interesu w rozszerzeniu UE, ale wątek ten
          omawiam w innych postach.
          Natomiast nie do końca zrozumiałeś moje intencje. Nie pisałem o firmach
          państwowych, zdecydowana większość z niech nie ma racji bytu, już dawno powinny
          zostać sprywatyzowne lub upaść.Pisałem o zdrowych, dynamicznie rozwijających
          się firmach prywatnych. Mam takich klientów, którzy robią po kilkadziesiąt
          procent przyrostu przychodów rocznie . Ale jednocześnie muszą dużo inwestować,
          zaciągaja kredyty, maja więc duże koszty finansowe. Dobiero w ostanim roku
          firmy te złapały trochę oddechu ze względu na znaczne obnizki stóp
          procentowych. Polskie firmy generalnie nie tylko są zadłużone (kredyty bankowe,
          kupieckie, leasingi) ale i słabe kapitało, co blokuje ich dalszy rozwój i
          wystawia na niebezpieczeństwo przejęcia ze strony zagranicznego konkurenta.
          Jenocześnie pomoc państwa dla MSP jest praktycznie żadna, w przeciwieństwie do
          pomocy jakiej takim firmom udzilają kraje UE. Sposobem na uniknięcie zagrożenia
          jest konsolidacja polsiego kapitału w grupy kapitałowe, co zresztą się dzieje,
          ale w nie dość szybkim tempie.Ale nawet taka większa polska grupa kapitałowa
          jest zaledwie karzełkiem w porównaniu z miedzynarodowymi koncernami. Czy
          słyszałeś o jakimś z Polski wywądzącym się koncernie mającym swe odziały w UE
          (oprócz ORELEN-u, który przejmuje stacje BP w Niemczech? Bo ja nie. Natomist w
          Polsce obecny jest, w róznej formie (fabryki, spółki handlowe,
          przedstawicielstwa, większościowe udziały w byłych polskich firmach) prawie
          każdy duży europejski koncern. I dobrze bo bez tego kapitału długo byśmy nie
          pociągnęli. Problem w tym, że kiedy tego kapitału jest za dużo staje się to
          groźne dla gospodarki (pamiętam jak dziś nauki mojego profesora od historii
          gospodarczej, który przestrzegał nas młodych studentów pierwszego roku SGH, że
          duży udział kapitalu zagranicznego w słabym ekonomicznie państwie jest
          niekorzystny dla tego państwa). Gdzie leży zagrożenie? Otóż w tym,że firmy
          zagraniczne transferują zyski zagranicę, firmy polskie zostawiaja je w kraju.
          Gdyby istniała symetria takiego działania, czyli isniały polskie koncerny
          działające w drugą stronę, jak to jest w krajach wysokorozwiniętych zjawisko to
          nie byłoby groźne.
          Napisłeś ponadto "...W naszym kraju ludzie przyzwyczajeni sa do ochrony
          panstwo, tzn. jak slabe i niewydajne przedsiebiorstwo pada to ludzie chca aby
          do takiego rzad tylko dokladal. A z czego doklada? Z moich i Twoich pieniedzy,
          z podatkow placonych przez nas wszystkich. Jak pracujesz w takiej firmie to
          podstawy powinienies znac. Ja osobiscie do takich przedsiebiorstw nie chce
          dokladac, poniewaz nas na to nie stac."
          Intwencjonizm państwowy także w UE świeci triumfy. Radzę Ci przesledzić
          ostatnie przypadki Fiata.

Pozdrawiam
          • Gość: powolniak Re: Powiesz Uni TAK! IP: 62.233.173.* 16.01.03, 19:58
            Gość portalu: robi napisał(a):

> Brutt, troche mi się smiać chce, bo to zwykle ja na tym
            forum podkreślam, ze
            > polski podatnik nie ma żadnego interesu w rozszerzeniu
            UE, ale wątek ten
            > omawiam w innych postach.
            > Natomiast nie do końca zrozumiałeś moje intencje. Nie
            pisałem o firmach
            > państwowych, zdecydowana większość z niech nie ma racji
            bytu, już dawno powinny
            >
            > zostać sprywatyzowne lub upaść.Pisałem o zdrowych,
            dynamicznie rozwijających
            > się firmach prywatnych. Mam takich klientów, którzy
            robią po kilkadziesiąt
            > procent przyrostu przychodów rocznie . Ale jednocześnie
            muszą dużo inwestować,
            > zaciągaja kredyty, maja więc duże koszty finansowe.
            Dobiero w ostanim roku
            > firmy te złapały trochę oddechu ze względu na znaczne
            obnizki stóp
            > procentowych. Polskie firmy generalnie nie tylko są
            zadłużone (kredyty bankowe,
            >
            > kupieckie, leasingi) ale i słabe kapitało, co blokuje
            ich dalszy rozwój i
            > wystawia na niebezpieczeństwo przejęcia ze strony
            zagranicznego konkurenta.
            > Jenocześnie pomoc państwa dla MSP jest praktycznie
            żadna, w przeciwieństwie do
            > pomocy jakiej takim firmom udzilają kraje UE. Sposobem
            na uniknięcie zagrożenia
            >
            > jest konsolidacja polsiego kapitału w grupy kapitałowe,
            co zresztą się dzieje,
            > ale w nie dość szybkim tempie.Ale nawet taka większa
            polska grupa kapitałowa
            > jest zaledwie karzełkiem w porównaniu z
            miedzynarodowymi koncernami. Czy
            > słyszałeś o jakimś z Polski wywądzącym się koncernie
            mającym swe odziały w UE
            > (oprócz ORELEN-u, który przejmuje stacje BP w
            Niemczech? Bo ja nie. Natomist w
            > Polsce obecny jest, w róznej formie (fabryki, spółki
            handlowe,
            > przedstawicielstwa, większościowe udziały w byłych
            polskich firmach) prawie
            > każdy duży europejski koncern. I dobrze bo bez tego
            kapitału długo byśmy nie
            > pociągnęli. Problem w tym, że kiedy tego kapitału jest
            za dużo staje się to
            > groźne dla gospodarki (pamiętam jak dziś nauki mojego
            profesora od historii
            > gospodarczej, który przestrzegał nas młodych studentów
            pierwszego roku SGH, że
            > duży udział kapitalu zagranicznego w słabym
            ekonomicznie państwie jest
            > niekorzystny dla tego państwa). Gdzie leży zagrożenie?
            Otóż w tym,że firmy
            > zagraniczne transferują zyski zagranicę, firmy polskie
            zostawiaja je w kraju.
            > Gdyby istniała symetria takiego działania, czyli
            isniały polskie koncerny
            > działające w drugą stronę, jak to jest w krajach
            wysokorozwiniętych zjawisko to
            >
            > nie byłoby groźne.
            > Napisłeś ponadto "...W naszym kraju ludzie
            przyzwyczajeni sa do ochrony
            > panstwo, tzn. jak slabe i niewydajne przedsiebiorstwo
            pada to ludzie chca aby
            > do takiego rzad tylko dokladal. A z czego doklada? Z
            moich i Twoich pieniedzy,
            >
            > z podatkow placonych przez nas wszystkich. Jak
            pracujesz w takiej firmie to
            > podstawy powinienies znac. Ja osobiscie do takich
            przedsiebiorstw nie chce
            > dokladac, poniewaz nas na to nie stac."
            > Intwencjonizm państwowy także w UE świeci triumfy.
            Radzę Ci przesledzić
            > ostatnie przypadki Fiata.
            >
            > Pozdrawiam

Mądrze piszesz robi. Co jest rzadkością na tym forum.
            No ale co się zmieni jak nie wejdziemy do tej Uni?
            Czy stać będzie Polaków na taki rząd, który MĄDRZE
            pokierowałby tym głupim krajem?
            • Gość: robi Re: Powiesz Uni TAK! IP: *.dialup.warszawa.pl 16.01.03, 22:43

"No ale co się zmieni jak nie wejdziemy do tej Uni?
              Czy stać będzie Polaków na taki rząd, który MĄDRZE
              pokierowałby tym głupim krajem?"

Nie wiem, sam chciałbym znać odpowiedź na to pytanie. Natomiast z polską
              gospodarką obecnie nie jest tak źle jak kraczą zwolennicy akcesji. Zajmuję sie
              obsługą głównie polskiego biznesu, a ruch w interesie jest teraz taki, że nie
              wiem, za co pierwsze się brać. I wcale przyczyną tego ożywienia nie jest
              zbilżająca się akcesja. To nasza gospodarka wyraźnie przyspiesza. Duża w tym
              zasługa redukcji stóp procentowych w okresie ostatniego roku. Efekty takich
              ruchów przychodzą zawsze z opóźnieniem. Przedsiębiorcy, i Ci którzy dotąd
              trzymali pieniądze na lokatach i ci, których stać wreszcie na zaciągnięcie
              kredytu, decydują się na inwestycje. Gdyby jeszcze radykalnie obniżyć CIT i
              wprowadzić stawkę liniową w PIT, a także zlikwidować nieptrzebną biurokrację,
              która jest przyczyną korupcji (czasami nóż się w kieszeni otwiera, kiedy
              klienci opowiadaja mi o korupcji, szczególnie w urzędach skarbowych i kontroli
              skarbowej), to gospodarka ruszy z kopyta. Na szczęście sektor prywatny
              wypracowuje już zdecydowaną większość PKB i w ciągu tych kllkunastu lat
              transformacji znacznie uniezależnił się od polityki. Jezeli udałoby się
              wyprowadzić szybko kraj na ścieżkę przysieszonego rozwoju istnieje nadzieja, że
              następnych wyborów nie wygrają populiści. A wówczas niezależnie, kto będzie
              rządził, dużo nie zepsuje. Natomist wejście teraz do UE to rewolucja,
              eksperyment, którego rezultatów nie sposób przewidzieć. Zwolennicy akcesji
              mówią: wejdźmy do UE, będzie to pozytywny szok dla gospodarki i zachęta dla
              rządu do wprowadzania szybkich zmian. Osobiście nie lubię terapi szokowej, a
              szybkie reformy, które rząd zaproponuje tuż po referendum (broń Boże nie
              wcześniej!) mogą wyprowadzić ludzi na ulice. Rewolucje mają to do siebie,że
              ostatecznie rewolucjoniści źle na nich wychodzą, ale za nim to się staje
              spadają głowy ich przeciwnikow. Ja do swojej jestem bardzo przywiązany, dlatego
              zagłosuję "nie".
              • Gość: powolniak Re: Powiesz Uni TAK! IP: 62.233.173.* 17.01.03, 22:44
                Gość portalu: robi napisał(a):

>
                > "No ale co się zmieni jak nie wejdziemy do tej Uni?
                > Czy stać będzie Polaków na taki rząd, który MĄDRZE
                > pokierowałby tym głupim krajem?"
                >
                > Nie wiem, sam chciałbym znać odpowiedź na to pytanie.
                Natomiast z polską
                > gospodarką obecnie nie jest tak źle jak kraczą
                zwolennicy akcesji. Zajmuję sie
                > obsługą głównie polskiego biznesu, a ruch w interesie
                jest teraz taki, że nie
                > wiem, za co pierwsze się brać. I wcale przyczyną tego
                ożywienia nie jest
                > zbilżająca się akcesja. To nasza gospodarka wyraźnie
                przyspiesza. Duża w tym
                > zasługa redukcji stóp procentowych w okresie ostatniego
                roku. Efekty takich
                > ruchów przychodzą zawsze z opóźnieniem. Przedsiębiorcy,
                i Ci którzy dotąd
                > trzymali pieniądze na lokatach i ci, których stać
                wreszcie na zaciągnięcie
                > kredytu, decydują się na inwestycje. Gdyby jeszcze
                radykalnie obniżyć CIT i
                > wprowadzić stawkę liniową w PIT, a także zlikwidować
                nieptrzebną biurokrację,
                > która jest przyczyną korupcji (czasami nóż się w
                kieszeni otwiera, kiedy
                > klienci opowiadaja mi o korupcji, szczególnie w
                urzędach skarbowych i kontroli
                > skarbowej), to gospodarka ruszy z kopyta. Na szczęście
                sektor prywatny
                > wypracowuje już zdecydowaną większość PKB i w ciągu
                tych kllkunastu lat
                > transformacji znacznie uniezależnił się od polityki.
                Jezeli udałoby się
                > wyprowadzić szybko kraj na ścieżkę przysieszonego
                rozwoju istnieje nadzieja, że
                >
                > następnych wyborów nie wygrają populiści. A wówczas
                niezależnie, kto będzie
                > rządził, dużo nie zepsuje. Natomist wejście teraz do UE
                to rewolucja,
                > eksperyment, którego rezultatów nie sposób przewidzieć.
                Zwolennicy akcesji
                > mówią: wejdźmy do UE, będzie to pozytywny szok dla
                gospodarki i zachęta dla
                > rządu do wprowadzania szybkich zmian. Osobiście nie
                lubię terapi szokowej, a
                > szybkie reformy, które rząd zaproponuje tuż po
                referendum (broń Boże nie
                > wcześniej!) mogą wyprowadzić ludzi na ulice. Rewolucje
                mają to do siebie,że
                > ostatecznie rewolucjoniści źle na nich wychodzą, ale za
                nim to się staje
                > spadają głowy ich przeciwnikow. Ja do swojej jestem
                bardzo przywiązany, dlatego
                >
                > zagłosuję "nie".

Przyjąłem twoje argumenty, są niegłupie, ale i tak mnie
                nie przekonały. Zagłosuje na tak.
                • Gość: robi świadomy wybór IP: *.dialup.warszawa.pl 17.01.03, 22:58
                  Ale dokonasz świadomego wyboru, bo masz dostęp do internetu i pewnie czytujesz
                  prasę. Większość naszego społeczeństwa ogranicza sie do ogladania TV, a tam
                  tylko Wołoszański ze swoją sielanką. Rolą publicznej TV powinno być pokazanie
                  wszystkich "za" i "przeciw", tak, żeby każdy mógł podjąć decyzję swiadomie.
        • Gość: , Oczywiscie ze nalezy powiedziec NIE. IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 15.01.03, 15:27
          "W kapitalizmie (zdrowym) rzadzi zasada niewidzialnej reki, podazy i popytu.
          Jesli polskie przedsiebiorstwa nie potrafia sie przeksztalcic aby produkowac
          sprawniej, szybciej, i wydawniej to niech padaja."

To zdanie kompromituje cie zupelnie.
          Jestes po prostu IDIOTA.

Teraz jezeli czyta to ktos inny niz ty, to niech przez chwile pomysli do czego
          takie myslenie prowadzi:
          Jezeli padna juz wszystkie firmy produkujace w RP, z powodu sily zagranicznej
          konkurencji, polskiego klina podatkowego i korupcji, to Polacy beda mogli
          jedynie importowac a panstwo bedzie moglo sobie zapomniec o zrownowazeniu
          deficytu budzetowego. Brak podatkow oznacza slabosc typowo niedochodowych
          istytucji panstwowych jak chociazby wojsko, policja i np. przemysl wojskowy.
          Stad juz jeden krok do inwazji sasiadow. I w odpowiednim momencie taki sasiad
          nas bardzo chetnie sobie przylaczy.
          Bedzie wtedy taki brutt mogl sie wykazac i sprobowac w takich warunkach
          rozpoczac jakakolwiek dzialalnosc gospodarcza. Powodzenia.
          Przez takich wlasnie debili mamy taka gospodarke w RP.
          Chodzi o to, ze zagranica ma pieniadze dlatego, ze potrafi je kontrolowac,
          natomiast rzady panstw innych niz Polska dbaja o to aby biznes funkcjonowal,
          w Polsce zaklada sie straty budzetu na poziomie 50%, a te pieniadze nie gina,
          po prostu ktos je zarabia, i nikomu nie zalezy na zmianach i takie kolki jak
          brutt wprowadzaja cos na ksztalt religii o liberalnej gospodarce, rozwiazaniach
          ktorych nie stosuje sie nigdzie na swiecie. Takie rozwiazania eliminuja cale
          gospodarki ze swiatowego wyscigu konkurencji panstw.
          E, po prostu szkoda czasu nawet takie bzdury komentowac.
          Czemu wy w Polsce jestescie tacy glupi i tolerujecie latami takich idiotow?!
          Wezcie wypierdolcie z rzadow SLD, PSL i zaraz bedzie lepiej.
          Czy wy naprawde nie widzicie przelozenia pozycji SLD na stan waszych kieszeni?
          Czy naprawde nie widzicie ze nic sie w Polsce nie zmienia od lat?
          UW juz sie pozbyliscie, teraz czas na chociazby pozbyc sie Platformy.

"Platforma Obywatelska zwróciła się do klubów sejmowych z propozycją podjęcia
          wspólnej decyzji o zmianie konstytucji, zakładającej zniesienie wymogu ponad 50
          proc. frekwencji dla uznania wyniku referendum za wiążący."

Przeciez taki projekt w normalnym panstwie jak chociazby USA poszedlby do pieca
          razem z autorami! Glupi jestescie?!

Przestajecie myslec na starosc?
          • Gość: powolniak Re: Oczywiscie ze nalezy powiedziec NIE. IP: 62.233.173.* 16.01.03, 20:05
            Gość portalu: , napisał(a):

> "W kapitalizmie (zdrowym) rzadzi zasada niewidzialnej
            reki, podazy i popytu.
            > Jesli polskie przedsiebiorstwa nie potrafia sie
            przeksztalcic aby produkowac
            > sprawniej, szybciej, i wydawniej to niech padaja."
            >
            > To zdanie kompromituje cie zupelnie.
            > Jestes po prostu IDIOTA.

Ale on zapewne wie, że jest idiotą.
            A ty jesteś głupi i o tym nie wiesz...

> Teraz jezeli czyta to ktos inny niz ty, to niech przez
            chwile pomysli do czego
            > takie myslenie prowadzi:
            > Jezeli padna juz wszystkie firmy produkujace w RP, z
            powodu sily zagranicznej
            > konkurencji, polskiego klina podatkowego i korupcji, to
            Polacy beda mogli
            > jedynie importowac a panstwo bedzie moglo sobie
            zapomniec o zrownowazeniu
            > deficytu budzetowego. Brak podatkow oznacza slabosc
            typowo niedochodowych
            > istytucji panstwowych jak chociazby wojsko, policja i
            np. przemysl wojskowy.
            > Stad juz jeden krok do inwazji sasiadow. I w
            odpowiednim momencie taki sasiad
            > nas bardzo chetnie sobie przylaczy.
            > Bedzie wtedy taki brutt mogl sie wykazac i sprobowac w
            takich warunkach
            > rozpoczac jakakolwiek dzialalnosc gospodarcza. Powodzenia.
            > Przez takich wlasnie debili mamy taka gospodarke w RP.
            > Chodzi o to, ze zagranica ma pieniadze dlatego, ze
            potrafi je kontrolowac,
            > natomiast rzady panstw innych niz Polska dbaja o to aby
            biznes funkcjonowal,
            > w Polsce zaklada sie straty budzetu na poziomie 50%, a
            te pieniadze nie gina,
            > po prostu ktos je zarabia, i nikomu nie zalezy na
            zmianach i takie kolki jak
            > brutt wprowadzaja cos na ksztalt religii o liberalnej
            gospodarce, rozwiazaniach
            >
            > ktorych nie stosuje sie nigdzie na swiecie. Takie
            rozwiazania eliminuja cale
            > gospodarki ze swiatowego wyscigu konkurencji panstw.
            > E, po prostu szkoda czasu nawet takie bzdury komentowac.
            > Czemu wy w Polsce jestescie tacy glupi i tolerujecie
            latami takich idiotow?!
            > Wezcie wypierdolcie z rzadow SLD, PSL i zaraz bedzie
            lepiej.
            > Czy wy naprawde nie widzicie przelozenia pozycji SLD na
            stan waszych kieszeni?
            > Czy naprawde nie widzicie ze nic sie w Polsce nie
            zmienia od lat?
            > UW juz sie pozbyliscie, teraz czas na chociazby pozbyc
            sie Platformy.
            >
            > "Platforma Obywatelska zwróciła się do klubów sejmowych
            z propozycją podjęcia
            > wspólnej decyzji o zmianie konstytucji, zakładającej
            zniesienie wymogu ponad 50
            >
            > proc. frekwencji dla uznania wyniku referendum za wiążący."
            >
            > Przeciez taki projekt w normalnym panstwie jak
            chociazby USA poszedlby do pieca
            >
            > razem z autorami! Glupi jestescie?!
            >
            > Przestajecie myslec na starosc?

Ojojoj. Jak to dobrze, że są tacy, co wszystko rozumieją.
            A my kołki głupie, debile, maniacy powinniśmy się w głowę
            puknąć...
            A tak przy okazji: wiesz czemu PO wniosła taki projekt?
            Wiesz jakie są ich argumenty? Bo mnie się wydaje, że mają
            w zupełności rację.
    • Gość: Maddox TAK! ja i moja rodzina IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 15.01.03, 10:31
    • Gość: erik Re: Powiesz Uni TAK! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.03, 15:29
      brutt napisał:

> juz mam dosc Leperiady czy
      > niekompetentnch politykow bez wyksztalcenia (niektorzy tylko z podstawowym).
      > Gdzie indziej na swiecie tak jest?

Joszka Fischer jest zadymiarzem bez wykształcenia. Podobno ma zostac nowym
      przew. Komisji Europejskiej :)
      • Gość: robi Re: Powiesz Uni TAK! IP: *.dialup.warszawa.pl 21.01.03, 00:01
        Można by jeszcze wskazać Le Pena, Heidera i pewnie paru innych. Nie uciekniemy
        do UE przed Lepperem. Śmiem twierdzić, że dopiero po naszej akcesji lider
        Samoobrony rozwinie skrzydła i wykorzysta powszechne niezadowolnie z sytuacji
        gospodarczej, co przynajmniej w pierwszych latach, po naszym wejściu do UE jest
        przesądzone.
    • Gość: Polak-wolnynajmita Re: Powiesz Uni TAK! IP: *.stmnca.adelphia.net 16.01.03, 08:33
      Nie planujcie ani nie przewidujcie tego czy owego.
      Plany odgórne są juz gotowe:

Drugie Przyjście Chrystusa
      czyli
      wystrychnięcie gojów katolickich na dudka.

PLAN ŻYDOWŁADZTWA ŚWIATOWEGO SYJONISTÓW

● Tzw. Żydzi "odbudują" w Jerozolimie pałac Salomona i Świątynię Jerozolimską,
      choć nikt nie wie jak one wyglądały i gdzie stały.

● Wtedy Mosiek Goldenszwanc, legitymujący się paszportem tzw. Izraela w
      Palestynie, zgłosi się jako Drugi Chrystus. Tzn. pierwszy ale drugi.

● Wyrzuci on ołtarz ze Świątyni i zasiądzie na tronie.

● Przeniesie ONZ z NY do Pałacu Salomona i zrobi tam czystkę personalną.

● Oglosi się królem ziemi i wszechświata i Bogiem objawionym i jedynym
      wszystkich religii po wsze czasy na wieki wieków.

● Papież naonczas pospieszy do Jerozolimy, padnie na twarz, sławiąc boskość
      Mośka i poda się do dymisji.

● Przed opustoszałym Watykanem pejsaci wybrani przybiją tablicę z napisem:
      "Muzeum Holocaustu, Nietolerancji i Katolickiego Wstydu. Anno Domini 1."
      • brutt Re: Powiesz Uni TAK! 17.01.03, 02:31
        Gość portalu: Polak-wolnynajmita napisał(a):

> Nie planujcie ani nie przewidujcie tego czy owego.
        > Plany odgórne są juz gotowe:
        >
        > Drugie Przyjście Chrystusa
        > czyli
        > wystrychnięcie gojów katolickich na dudka.
        >
        >
        > PLAN ŻYDOWŁADZTWA ŚWIATOWEGO SYJONISTÓW
        >
        > ● Tzw. Żydzi "odbudują" w Jerozolimie pałac Salomona i Świątynię Jerozoli
        > mską,
        > choć nikt nie wie jak one wyglądały i gdzie stały.
        >
        > ● Wtedy Mosiek Goldenszwanc, legitymujący się paszportem tzw. Izraela w
        > Palestynie, zgłosi się jako Drugi Chrystus. Tzn. pierwszy ale drugi.
        >
        > ● Wyrzuci on ołtarz ze Świątyni i zasiądzie na tronie.
        >
        > ● Przeniesie ONZ z NY do Pałacu Salomona i zrobi tam czystkę personalną.
        >
        > ● Oglosi się królem ziemi i wszechświata i Bogiem objawionym i jedynym
        > wszystkich religii po wsze czasy na wieki wieków.
        >
        > ● Papież naonczas pospieszy do Jerozolimy, padnie na twarz, sławiąc bosko
        > ść
        > Mośka i poda się do dymisji.
        >
        > ● Przed opustoszałym Watykanem pejsaci wybrani przybiją tablicę z napisem
        > :
        > "Muzeum Holocaustu, Nietolerancji i Katolickiego Wstydu. Anno Domini 1."

Za przeproszeniem, skad Ty wziales takie bzdury?
    • Gość: zen UE to idealny teren do penetracji wywiadowczej... IP: 195.116.250.* 17.01.03, 12:48
      kto wie czy nie skorzystam - a jaka za to moze byc kasa ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka