Dodaj do ulubionych

nalewki własne

IP: *.debnet.pl 10.08.12, 09:03
Witam,
wszystkie tematy na forum o nalewkach zostały zarchiwizowane, a z tego co wiem sezon nalewkowy w pełni, dlatego wszystkich 'nalewkowiczów' zapraszam do dyskusji. Ja jestem początkująca w temacie ale chętnie przyjmę porady, wskazówki itp.
Obserwuj wątek
    • super-kluska Re: nalewki własne 10.08.12, 22:16
      Ja uwielbiam z wiśni, malin i aronii. Szukasz konkretnych przepisów? Coś już robiłaś?
      • Gość: michał Re: nalewki własne IP: *.xdsl.centertel.pl 13.08.12, 21:36
        temat na czasie zatem się podłącze, macie jakiś przepis na naleweczkę z malin?
        • Gość: kara.mara Re: nalewki własne IP: 82.103.107.* 17.08.12, 08:33
          Ja robię zawsze z prostego przepisu, jest na facebookowej stronie Soplicy. Kilka kroków i nalewka gotowa. Oczywiście trzeba na efekt poczekać jakieś 3-4 miesiące. Przepis praktycznie do każdych owoców.
          • super-kluska Re: nalewki własne 29.08.12, 08:39
            No ja na razie mam 10 butelek. Zrobiłam z wiśni i malin. Na aronię jakoś nie mam czasu :( myślałam jeszcze o śliwkach i pigwie. Ma ktoś sprawdzony przepis?
            • amadeus123 Re: nalewki własne 29.08.12, 13:40
              masz czas na śliwki a na aronię nie masz? przecież śliwki więcej pracy wymagają z uwagi na konieczność pestkowania :/, na pigwę chyba jeszcze za wcześnie, a aronia powinna być już w sam raz, ja też właśnie na aronię przepisu szukam, także jakby ktoś coś sprawdzonego miał to chętnie wypróbuję i ja :)

swoją drogą, jeżeli już koniecznie mają być śliwki to szukaj węgierek, z praktyki wiem, że im mniejsze owoce tym bardziej aromatyczny trunek, ale i więcej pracy :/
              • Gość: adam Re: nalewki własne IP: *.centertel.pl 29.08.12, 23:38
                skoro poruszyłeś temat węgierek, znasz jakiś sprawdzony przepis? chętnie skorzystam, bo inaczej śliwki na drzewie zgniją :/
                • super-kluska Re: nalewki własne 30.08.12, 08:38
                  No tu raczej chodzi o zbieranie owoców, a nie o samo przygotowanie bo to akurat dość szybko idzie. Śliwki kupuję na targu, a aronię akurat mam u rodziców.

Przepis na śliwki bardzo prosty:

1kg wypestkowanych owoców
                  1 l spirytusu - 60-70%, ja akurat używam gotowego do nalewek
                  0,5 kg cukru
                  10% pestek

Owoce zasypać cukrem i odstawić na tydzień, zalać następnie spirytusem i odstawić na kolejny tydzień. Przecedzić i zlać do butelek. Opisać i czekać minimum trzy miesiące choć polecam dłuższe oczekiwanie :) na Święta powinna być dobra :)
                  • alicja.alka Re: nalewki własne 30.08.12, 09:49
                    Coś się wydaje za prosty ;). Ale zrobić nalewkę na Święta to jest na prawdę dobry pomysł...A w jakie miejsce odstawiasz nalewki? Bo podobno to też ma znaczenie - czy na słońce czy gdzieś w ciemne miejsce?
                  • amadeus123 Re: nalewki własne 30.08.12, 13:16
                    widzę, że koleżanka już mnie wyręczyła :) co do ilości pestek to ja daje nieco mniej ok 5% z tego co się wyjmie z owoców, co do mocy trunku, jeżeli ktoś chce mieć ok 40-45% to najlepiej max 60% zalewać (dla wygodnych można użyć gotowego spirytusu do nalewek) jeżeli ktoś chce mieć mocniejszy - pow. 50% to trzeba dać 70-75% spirytus
                  • Gość: spaaaaam! super spamerko zjeżdżaj! IP: *.fbx.proxad.net 31.08.12, 00:20
                    Wystarczą dwa kliki i widać, kto ci płaci (oprócz soplicy jeszcze sklep endo i niejaki dr szaflik).

• annniul Re: super spamerko zjeżdżaj! 31.08.12, 18:28
                      Ja uwielbiam z aronii, zalewam ją po prostu wódką i spirytusem i daję troche cukru, wszystko na oko i zawsze wychodzi pyszna:)
                      • pikadooor Re: super spamerko zjeżdżaj! 03.09.12, 14:18
                        hmm dla mnie najlepsza jest kukułkówka mojego taty, niestety nie potrafię sama nalewek robić, czy może mi się nie chce bardziej, bo tata robi i zawsze coś podrzuci, ale kukułkówka to mistrzostwo świata (z cukierków kukułek)
                        • alicja.alka Re: nalewki własne 05.09.12, 09:09
                          Z kukułki kiedyś piłam, bardzo dawno ale jednak :). W tym przepisie chyba cukru już się nie dodaje? Wiem, że robi się jeszcze z takich karmelowych albo waniliowo-truskawkowych. Pyszne są, szkoda tylko, że nie mają żadnych właściwości leczniczych ;).
                  • Gość: Klusek Re: nalewki własne IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.13, 12:02
                    Ja co roku przyrządzam nalewki z przeroznych owocow, śliwkowa jest jedna z moich ulubionych, lecz nie kazdy lubi tak mocne alkohole, dla mojej żony robię specjalna wersje z wódka( ostatnio miałem Pana Tadeusza i wyszło naprawde super delikatnie)zamiast spirytusu
    • poduszkka Malibu?:) 11.09.12, 18:40
      Cześć,
      też jestem początkująca w temacie. Jednak robiłam kiedyś "nalewkę" jeżeli można to nazwać nalewka? Mianowicie przepis na "malibu":)
      Kokos ok. 300 g zalewamy dwiem szkalnkami spirytusu, odsatwiamy na 2 tygodnie- moze byc więcej. Następnie odcedzamy wiórki i dodajemy dwie puszki mleczka zageszczanego slodzonego(lub nie słodzonego zależnie od preferencji, może być pół na pół). Mieszamy dokładnie i smacznego;)
      Ja jeszcze dolałam wody troszeczkę bo wyszło za słodkie dla mnie, ale to już indywidualna sprawa;)
      poduszkka
      • Gość: werka Re: świątecznie? IP: *.debnet.pl 18.10.12, 10:31
        Brzmi pysznie i prosto :) A jakiś pomysł na świąteczną nalewkę? Coś może z goździkami? albo miodem?
        • aaqku Re: świątecznie? 19.10.12, 18:00
          Polecam przepis na miodówkę konstancińską. Na pewno wyrobisz się na Święta, do tego masz goździki i miód w jednym ;)

-1 kg miodu
          -250 ml niegazowanej wody mineralnej
          -1,3 l spirytusu do nalewek (60%)
          -0,7 l czystej wódki (45%)
          -10 goździków
          -kawałek kory cynamonowej
          -pół laski wanilii
          -ususzona skórka cienko skrojona z połowy pomarańczy

Miód przełożyć do garnka z nierdzewnej stali, dolać wodę i zagotować na małym ogniu. Zszumować. Dodać przyprawy i jeszcze 4 razy, mieszając doprowadzić do wrzenia. Miód przelać do słoja, dodać spirytus i wódkę, dobrze wymieszać i ostudzić. Zamknąć, żeby procenty nie uleciały. Potem przelać przez bibułkowy filtr do kawy lub gazę do butelek. Nadaje się do picia już po paru dniach, ale im dłużej postoi, tym jest lepsza.
          • Gość: werka Re: świątecznie? IP: *.debnet.pl 23.10.12, 10:08
            A co to jest to zszumowanie??
            • Gość: aaqku Re: świątecznie? IP: *.play-internet.pl 23.10.12, 13:54
              Zszumować, czyli zdjąć pianę, męty powstające podczas gotowania na powierzchni płynu.
        • Gość: kama Re: świątecznie? IP: *.play-internet.pl 02.11.12, 10:39
          A ja proponuję żurawinówkę na święta. Żurawina, cukier i spirytus o mocy 60% i za miesiąc masz gotowa nalewkę
    • mimami_3 Re: nalewki własne 15.12.12, 10:48
      Ja co roku robię nalewkę z róży www.zaradni.pl/porada/9963,jak_zrobic_wodke_z_rozy, z pigwy, i czasami z orzecha włoskiego - przy problemach z trawieniem pomocna.
    • barman-wesele Re: nalewki własne 27.03.13, 13:42
      suszone śliwki 1/4 słoja zalać do pełna wódką 40% i pozostawić na miesiąc zamknięte szczelnie w słoju - domowa namiastka brandy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka