fotoniusz Re: dobra kawa - short summary 31.07.06, 14:03 Super wątek, oczywiście tej najlepszej nie da się wybrać , bo "de gustibus non disputandum est" Kilka wniosków technicznych 1. Kawa musi być ziarnista, mielona bezpośrednio przed parzeniem. 2. Potrzebny jest ekspres ciśnieniowy, raczej 15 bar. 3. WODA! Z filtra, lub niskomineralizowana źródlana (nisko - bo inaczej zarośniemy kamieniem) 4. Dodam jeszcze detal od siebie: filiżanka powinna być rozgrzana przed wlaniem kawy. Podgrzewacza filiżanek najbardziej mi brakuje w moim De Longi - gdybyście kupowali ekspres do 500 pln, koniecznie wybierzcie 15 bar ze stolikiem do podgrzewania filiżanki. Odpowiedz Link Zgłoś
mate1 Re: dobra kawa :] 12.08.06, 14:20 Moja ulubiona to caffe Miscela d'oro - www.misceladoro.it .....jest po prostu pyszna ...Niebo w gębie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrv Re: dobra kawa :] IP: 62.121.129.* 23.08.06, 00:42 Sam pijam wykwintne gatunki kaw, lecz nawet smakosz jak ja na codzień pija znacznie gorsze kawy. Trudno bowiem w natłoku codziennych spraw znaleźć tę chwilę która pozwoli zanurzyć się w fascynujących nutach kaw szlachetnych i docenić je. Kawa codzienna tania i dobra - mieszanka w sam raz do rozpoczęcia dnia: Woseba w ziarnach niebieska. Nie naruszy żadnego portfela. Nieco zblizona nutą do Lavazzy ale znacznie mniej kwaśna. Smak nieco powierzchowny ale zdaje się być dobrym kompromisem cenowym. Pozatym zawsze mozna jej uzyc do frappe, latte itd które jak wiadomo sa napojami mniej wymagającymi. Odpowiedz Link Zgłoś
algin1 Re: dobra kawa :] 04.12.06, 16:25 Zdecydowanie GEVALIA po innych kawach żle się czuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heniu Re: dobra kawa :] IP: *.orange.pl 17.01.07, 07:12 dla mnie zawsze bedzie najlepsza chodz malo znana kawa Miscela d'oro ..kawa z sycylii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Woszczek Re: dobra kawa :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 09:22 Jak ulubiona to tylko moja własna mieszanka arabic. Cieszę się, że staje się ulubiona nie tylko dla mnie. Obecnie dostępna pod marką cafe entos espresso. www.SmakKawy.pl Darmowy kurs jak zostać prawdziwym znawcą kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfotka Re: dobra kawa :] 31.01.07, 09:28 Oooo widzę, że jesteście głównie Lavvazolubami. A ja uważam, że Lavazza jest tak przeciętna, że szkoda o niej nawet dyskutować. Dla Włocha Lavazza to jak dla Polaka Tchibo. I proszę tego nie odebrać jako przechwałki, poprostu - jak się czegoś lepszego spórbuje, to potem Lavazza smakuje jak siano. Tak było ze mną. Też kiedyś się zachwycałam Lavazzą. A teraz jej już nie polecam. Ja kupuję głównie kawy w palarniach. Ostanio zakupiłam 8 gatunków po 125 gr. Lepiej mniejsze ilości a różnorodne, na zasadzie prób i błędów. Nie polecam osobom, które chcą spróbować czegoś nowego - kupować np. od razu 0,5 kg nieznanej kawy - może się okazaś to totalną porażką. Tak więc moje ostanie łupy to: 1. Mexico washed Chicharras Altura 2. India Plant "Little Flower" 3. Uganda Arabica "Bugisu" 4. Nicaragua washed SHG Palma 5. Fancy Tanzania 6. Sulawesi Arabica "Kalosi Toraja" 7. Bali Arabica "Good Mountain" 8. Timor Arabica HG WIB A ekspres mam Rowenta ADAGIO 180. Cena ok. 600 zł. Z zasady kupuję WYŁĄCZNIE kawę ziarnistą i mielę ją tuż przed przygotowaniem. Pamiętam kiedyś pyszną kawę:LOS ANDES z Peru. Po jej wypiciu odstawiłam raz na zawsze Lavazzę i tym podobne. Pozdrawiam smakoszy kawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: dobra kawa :] IP: *.chello.pl 01.02.07, 00:17 Może doradzicie jakąś ziarnistą kawę w sam raz do moki?Właśnie zamierzam kupić taki zaparzacz,mam już młynek więc teraz potrzebuję tylko kawy:) Odpowiedz Link Zgłoś
dmj1 Re: dobra kawa :] 01.02.07, 21:32 Gość portalu: mimi napisał(a): > Może doradzicie jakąś ziarnistą kawę w sam raz do moki?Właśnie zamierzam kupić > taki zaparzacz,mam już młynek więc teraz potrzebuję tylko kawy:) Przecież padło już kilka setek propozycji. Jak kawa jest podła to i w mocce i w cisnieniowym wyjdzie podła. Mielisz grubiej i testujesz... darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaska NIenawidzę kawy! ale... IP: *.aster.pl 02.02.07, 01:58 za to uwielbbiam wino! - Odpowiedz Link Zgłoś
dmj1 Re: NIenawidzę kawy! ale... 02.02.07, 07:46 Gość portalu: Kaska napisał(a): > za to uwielbbiam wino! Znajdziesz sporo innych wątków odpowiadających Twoim upodobaniom bo ten tymczasem zaśmiecasz nic nie wnoszącymi stwierdzeniami. darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: dobra kawa :] IP: *.dynamic.chello.pl 21.12.13, 23:29 reklamowane spamem=bezwartościowy syf Odpowiedz Link Zgłoś
koszan1 Re: dobra kawa :] 28.04.14, 21:17 zobacz sobie tu www.cafemarket.pl/ ja tu kupuję. Odpowiedz Link Zgłoś
mariola_pajak Re: dobra kawa :] 07.05.14, 15:28 Dobra kawa to zdrowa kawa :) czyli ta mpm.ganodermakawa.pl/ zresztą inne rzeczy z DXN tez dobre Sama piję w sporych ilościach,więc polecam z czystym sumieniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inga mruk Re: dobra kawa :] IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.05.14, 19:50 Zdecydowanie wg mnie numer jeden to Lavazza . Jestem smakoszem kaw i szczerze to nie piłam lepszej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a.n.i.a40 Re: dobra kawa :] Lavazza a modo mio IP: *.piaseczno.robbo.pl 04.06.14, 14:49 Polecam Lavazza a modo mio kawa w kapsułach, 6 smaków kawy kofeinowej i 1 bezkofeinowa A MODO MIO Dolcemente Caffè Crema A MODO MIO Divinamente A MODO MIO Cremosamente Dek (bezkofeinowa) A MODO MIO Deliziosamente A MODO MIO Appassionatamente A MODO MIO Magicamente A MODO MIO Intensamente __________________________________________________________ ciekawe i śmieszne zdjęcia Darmowe ogłoszenia Odpowiedz Link Zgłoś
nalbe.1953 Serwis informacyjny o kawie i kawiarniach 12.06.14, 11:03 Zapraszam na www.rynekkawy.com.pl - jedyny w Polsce specjalistyczny serwis informacyjny o kawie i kawiarniach. Odpowiedz Link Zgłoś
pampkina Re: dobra kawa :] 13.06.14, 00:15 Dla mnie najlepsza jest ostatnio OXFAM -Arabica BIO zamawiam z frisco, zawsze mielę bezpośrednio przed zaparzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KawaMaaa Re: dobra kawa :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.14, 17:44 kawa ziarnista CL Nicaragua Limoncillo jak na moje podniebienie jest WYŚMIENITA :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawoszka Re: A jaka nalepsza kawa ziarnista i espresso? IP: *.torun.mm.pl 30.06.14, 23:19 Ja zawsze kupuje kawę z jednego sprawdzonego sklepu: www.ekstrakawa.pl Przetestowałam już wielu różnych producentów, których maja w sprzedaży i kawki zawsze były oryginalnie zapakowane i swieżutkie. Ostatnio mój ulubiony typ, to: www.ekstrakawa.pl/Kawa-ziarnista-La-Brasiliana-Oro-Rosso-1-kg Polecam, spróbujcie... Odpowiedz Link Zgłoś
paulla31 Re: dobra kawa :] 17.07.14, 21:22 a kto z was lubi tzw/ "białą kawę" ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.trawinska Re: dobra kawa :] 19.08.14, 14:05 Nigdy nie smakowały mi te wszystkie "sklepowe" kawy. Próbowałam różnych i zawsze jakoś trudno było mi przyzwyczaić się do jednej. Dlatego zaczęłam zamawiać kawę przez internet w sklepach z kawą. A ostatnio skusiłam się na waniliową kawę na takim stoisku w galerii z kawami i herbatami. Pani zmieliła mi ziarna na miejscu i od razu sobie zaparzyłam w domu taką świeżutką, pyszną kawę! Jest boska! To będzie chyba moja ulubiona kawa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudAa Re: dobra kawa :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.14, 14:08 polecam sklep.... tu można kupić kawę, sprzęt....Wszystko w odpowiedniej cenie jak dla mnie.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marlenka Re: dobra kawa :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.14, 20:54 Mmmmm od nie dawna piję kawę kawa ziarnista KB Etiopia Kilenso Ressa 250g. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kayla Re: A jaka nalepsza kawa ziarnista i espresso? IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 28.08.14, 15:56 do espresso sie nie wypowiem bo nie pijam zazwyczaj, ale do delektowania sie na pewno moge polecic www.coffeedesk.pl/product/980/The-Barn-Kochere-Ethiopia-Filter ma świeny posmak takiej czekolady, owoców - no trudno to wytłumaczyć :) a jak ktos nie ma funduszy to bardzo dobra jakosciowo jest tez prioma excellence creame kosztuje około 30 zł za kg i jest przepyszna, taka lekko kwaskowata :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Weronika555 Re: A jaka nalepsza kawa ziarnista i espresso? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.14, 09:55 Jak dla mnie bardzo dobra kawa to: meksyk Maragogype tommycafe.pl/pl/kawa-arabica/215-kawa-meksyk-maragogype.html Pijam ją często, ale żeby mi się nie znudziła, to zmieniam z espresso top blend :) Odpowiedz Link Zgłoś
koszan1 Re: A jaka nalepsza kawa ziarnista i espresso? 28.09.14, 16:54 Ja bardzo lubię tą kawę www.cafemarket.pl/kawa-ziarnista/de-roccis/de-roccis-espresso-oro-1kg-ziarnista.html Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
manu_pe Re: A jaka nalepsza kawa ziarnista i espresso? 22.10.14, 12:37 Witam, do delikatnego espresso polecam tą kawę: www.delizia.pl/m-24/p-306/hausbrandt-espresso-250g próbowałem ją we Włoszech w Trieście, w Polsce ciężko ją dostać Odpowiedz Link Zgłoś
mtechnology Re: A jaka nalepsza kawa ziarnista i espresso? 22.10.14, 20:16 Ja polecam sklep internetowy kawa ziarnista herbatykawy.pl . Kawa którą serwuje wiele dobrych kawiarni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medek Re: A jaka nalepsza kawa ziarnista i espresso? IP: *.koronowo.com.pl 03.03.15, 15:37 Najlepsza kawa je jak se kupie tak ze pińć rużnych i pomieszam. Dodam do tego troszku paznokci cieńko pociętych i baboków zez nosa. Suszony bobel dobrze zestarty tesz dodaje aromatu. Odpowiedz Link Zgłoś
sebmroz Re: dobra kawa :] 01.09.14, 13:43 Dobra kawa???Oczywiście zielona ::) alegratka.pl/ogloszenie/zielona-kawa-extra-slim-1kg-green-24686903.html?h=934643a225de2edd tutaj dość okazyjna cena :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiki66 Re: dobra kawa :] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.14, 13:12 Nie przepadam za zieloną kawą w ogóle. Dla mnie najlepsza espresso top blend - łagodna z dużą ilością cremy. Intensywny aromat z lekką nutą cytrusowych owoców i kwiatów. :) tommycafe.pl/pl/kawa-espresso/316-kawa-espresso-top-blend.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lopez Re: dobra kawa :] IP: *.dynamic.mm.pl 29.11.14, 21:06 Vergnano Carraro na kaffelopez.pl Odpowiedz Link Zgłoś
viacaffe.pl Re: dobra kawa :] 08.12.14, 15:24 Dyskutujecie tu o konkretnych markach kawy, a tak naprawdę najbardziej istotny jest sposób jej zaparzenia.. Sęk w tym, aby z kawy wydobyć smak w optymalny sposób, a nie tylko zalać wrzątkiem i dziwić się że kawa za 60 zł, smakuje tak jak kawa za 25 zł z dyskontu. Proponuje Lavazze zalać w kubku gorącą wodą, a potem tą sama kawę przygotować w ekspresie lub kawiarce. I dopiero wtedy można porównywać. Bo smak tak jak gust, każdy ma swój. Ja ze swej strony zaprasza do sklepu internetowego www.viacaffe.pl, który oferuje kawę importowaną bezpośrednio z Italii. Odpowiedz Link Zgłoś
kangurek87 Re: dobra kawa :] 04.01.15, 22:46 ja zamawiałam i to chyba najlepsza kawa do espresso jaką miałam, charakterystyczny mocny aromat, idealny dla nie mogących się dobudzić śpiochów ;) Odpowiedz Link Zgłoś