Gość: Ze Świnoujścia Re: dobra kawa :] IP: *.swn.vectranet.pl / *.swn.vectranet.pl 27.07.06, 09:00 Tylko GEVALIA ! Zawsze kupuję na promach, lub kiedyś w sklepach wolnocłowych na stateczkach, ale to w Swinoujściu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka Re: dobra kawa :] IP: *.sympatico.ca 27.07.06, 09:03 tylko zbozowa,bo po niej nie boli glowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deeznuts Re: dobra kawa :] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 09:16 Ja sobie zawsze przywoze z Wloch cos z tego: Illy, Kimbo, Vergnano. Bo mi smakuja i tyle! Aha, robie sobie moke w maszynce Bialetti. Odpowiedz Link Zgłoś
lucjanna75 Re: dobra kawa :] 05.08.15, 12:47 zbozowa to raczje pija starsi ludzie. moim zdaniem na lato najlkepsza mrozona z lodami;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fermi Re: dobra kawa :] IP: *.bulldogdsl.com 27.07.06, 09:43 gevalia astra marago lofbergs lila colombia generalnie najlepsze sa importy ze skandynawii - tam wszystko jest lepszej jakosci Odpowiedz Link Zgłoś
sacerdote Mój typ: 27.07.06, 09:57 Kupowane w PL: Catunambu z Carrefoura za 3.5 PLN paczka! Niech Was nie zwiedzie cena - kawa jest wyśmienita (torrefacto). Sati w beżowych paczuszkach. Ok. 15 PLN za paczkę. (ale nie Sati-Blikle w brązowych paczkach - ta jest ohydna). Z zagranicznych nalepsze udawało mi się kupić w Portugalii (Delta - mocna gęsta, aromatyczna), Hiszpanii no i w zamorskich krajach :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shazaaaa Re: Mój typ: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.14, 22:46 mój wybór to kawa ziarnista CL Projekt 03 przerzuciłam się na ziarnistą. Mmmmm pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mArysia Re: Mój typ: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.14, 19:23 Mój typ....Hm... to kawa mielona DIBAR Espresso 250g worek jestem zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
marudna42 Re: Mój typ: 30.07.15, 12:03 Mezcla Especial z Polo. Niecałe 3 dyszki za kilogram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tubu5000 Re: dobra kawa :] IP: *.chello.pl 27.07.06, 10:08 jest jeszcze kwestia tego, ze najlepiej smakuje swiezo mielona, niezaleznie od marki. jezeli chodzi o ekspresy na kawe juz zmielona - to tez sa rozne cisnienia itp i rozna kawa z nich wychodzi. np. w Coffee Heaven jest kawa Tschibo, a mimo to jest bardzo dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
m3m8 Re: dobra kawa :] 27.07.06, 10:40 Pyszna kawę piłam w Londynie w STARBAKSIE! Nie wiem jaka to kawa ale tylko w STARBAKSIE jest pyszna! Samemu sie dodaje dodatki, które stoja niczym 'bar sałatkowy' . może to byc wanilia, orzechy, cynamon i innne nie znane mi przyprawy. Polecam, ciekawa jestem czy w Polsce jest kafejka STARBAKSU? moze ktos wie.. Odpowiedz Link Zgłoś
gajowy_marycha Re: dobra kawa :] 27.07.06, 12:54 ciekawa jestem czy w Polsce jest kafejka STARBAKSU? Nie, nie ma. Zreszta w Londynie tez nie ma. Tam jest STARBUCKS Odpowiedz Link Zgłoś
send_me ILLY + mieszanki 27.07.06, 10:56 Polecam z gotowych kawę ILLY. Nie jest tania, ale bardzo dobra. Występuje w dwóch odmianach - słabiej i mocno palona. Obie doskonałe. Jeśli nie ILLY to tańszą Lavazzę - "Il perfetto di espresso". Inne Lavazze takie sobie. Z mieszanek do nabycia w sklepach z kawą polecam także Carlo Vivace i Monsoon Malabar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: dobra kawa :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 11:07 Najlepszą i najdroższą marką kawy na świecie jest kawa pozyskiwana z odchodów lisa pustynnego. Lis zżera owoce jakiegoś gatunku kawy rosnącej na pustyni jednak ich nie trawi. Odchody lisa są zbierane,przemywane,kawa po uprzedniej dodatkowej fermentacji jest suszona,potem palona. Tak powstaje najdroższa w świecie marka kawy. Uważaj więc, byś nie przedobrzyła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monaliza Re: dobra kawa :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.14, 11:51 Wiesz ja Ci powiem,że kawa którą ja piję musi być taka by "muskała" moje kubki smakowe. Jakiś czas temu będąc u koleżanki na tzw "ploteczkach", koleżanka powiedziała, że zrobi nam nową kawę, którą jakiś czas temu odkryła. Jak to na takich spotkaniach kawy nie może zabraknąć :). Kiedy mi postawiła filiżankę kawy....sam aromat od razu mnie zaintrygował. Po wypiciu stwierdziłam,że jest warta kupienia. Po prosiłam koleżankę o nazwę tej kawy, bo chciałam sama ją zakupić bo my z moim narzeczonym jestesmy kawoszami, kawa ziarnista CL Gwatemala Huehuetenango 250 g nie piłam szczerze ziarnistej, ale ta jest wyjątkowa jak dla mojego podniebienia :) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Dobra kawa ma gatunek, odmiane, kraj pochodzenia,. IP: *.botany.gu.se 27.07.06, 11:08 ...jest mocno lub slabo palona (chyba ze palimy sami). A kysz, z superketowymi mieszankami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mari m. Re: dobra kawa :] IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 27.07.06, 11:12 Lavazza to firma, a kawa w torebce lavazza, to mieszanka arabiki z robustą, lub sama robusta i to nie najwyższej jakości, a arabika kolumbijska excelso to u woseby, porównajcie ziarna excelco i lavazza i posmakujcie, jeszcze: meksyk highland, etiopia sidamo, gwatemala antiqua, kawe kenijską ( wszystkie to czyste arabiki), a robust to taniocha i mocne, maja o 100% więcej kofeiny od arabiki) to w specjalistycznych sklepach, albo w niektórych marketach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juvell Re: dobra kawa :] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 12:06 fajny wątek. jak widać gusty są różne. dobra kawa jest niestety generalnie droga. to po pierwsze. kawa kupiona w polsce o tej samej nazwie to nie to samo co kawa o tej nazwie kupiona np. we włoszech czy w niemczech. to po drugie. a po trzecie do parzenia kawy dobrze jest używać wody filtrowanej lub wody źródlanej. różnica jest naprawdę duża. w tym zakresie zyskują na aromacie i smaku nawet te kawy tańsze. po czwarte dobrze jest zaparzyć kawę zaraz po zmieleniu. po piąte. ważne jest przechowywanie kawy. sam praktykuję przechowywanie w takim staroświeckim słoiku w szafce lub puszce. jak dostałem większą ilość kawy (1 kg w prezencie) to, zgodnie z zaleceniem takiej fajnej barmanki w jednej z cukierni w sopocie, przechowywałem resztę kawy w lodówce. faktycznie do końca była ona tak samo wyrazista jak na początku. pozdrawiam wszystkich kawoszy. a propos tych tańszych kaw to proszę sobie wyobrazić, że mi smakuje woseba granatowa (palarnia odolanów). całkiem, całkiem. ma taki normalny, kawowy aromat. i to zarówno sprzedawana w ziarnach jak i mielona. zaparzam ją i w takim kombajnie ekspresowym w pracy (potężny siemens) jak i w swoim domowym ekspresie przelewowym. dobra jest też granatowa tchibo. zielona jacobs jest odrobinę za kwaśna. z ciekawości mogę dodać, że mój dobry znajomy wykonujący wolny zawód (i pochodzący ze starej prawniczej rodziny) pije jedynie kawę "mocca", taka w cenie za ok. 3,80 zł. częstowany inną, w tym z ekspresu w mojej firmie, twierdzi, że mu nie smakuje. wiem, że stać go na każdy rodzaj kawy bez względu na kraj pochodzenia. pozostaje więc tutaj już tylko - jak sam twierdzi- kwestia przyzwyczajenia no i oczywiście gustu. jeszcze raz pozdrawiam i dziękuję za ciekawy wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nek Re: dobra kawa :] 28.07.06, 15:02 Dane mi bylo spedzic ostatnio weekend we Francji i w tamtejszym wakacyjnym domku stal niepozorny expres do kawy. okazalo sie ze obsluguje 'naboje' z serii Nescafe Nespresso. Sprobowalem i ... super! naprawde dobre espresso a wygoda nie do pobicia. Jesli nie stac was na express za 2-3 tys, i nie chce wam sie palic samemu ziaren, to ta opcja jest zdecydowanie najblizsza idealu. wklada sie nabuj, naciska i piekne espresso oczywiscie z crema na wierzchu stoi przed toba po 10 sekundach. A co piekniejsze, zadnego sprzatania, mycia... POLECAM! Ja.nek PS. bylo to we Francji, ale milym zaskoczeniem byly napisy na opakowaniu 'nabojów' po polsku, wiec pewnie bez problemu dostepne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habok Re: dobra kawa :] IP: *.server.ntli.net 27.07.06, 11:25 Zdecydowanie polecam Illy, Douwe Egberts i Kenco. Sa rozne rodzaje, a wtedy to juz kwestia gustu. Nie sa najtansze, ale za dobra kawe warto zaplacic. Lepiej wypic jedna dziennie a dobra. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabi Zoega i Gevalia IP: *.mt.put.poznan.pl 27.07.06, 11:44 Dobre szwedzkie kawy, bardzo smaczne! polecam:) nadają sie do ekspresów. Kupuje w Skandynawi, na promie lub w sieci marketów Piotr i Paweł oraz Ikea :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Zoega i Gevalia IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 28.08.06, 12:46 W Ikea nie widziałem Zoega a szczerze mówiąc bardzo mi smakuje. Próbowałem kupić na stronie ale mi odpisali, że nie wysyłają za granicę. Ile kosztuje 500 g tej kawy w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
ella111 Re: Zoega i Gevalia 26.09.06, 11:42 nikt tu nie ma nespresso? Widzialam na innych forach (nie polskich) ze robia najlepsza kawe. Ale poniewaz jest sie z tym niewolnikiem kapsulek, to sie waham. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdalena Re: Zoega i Gevalia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.14, 21:04 Moja kawa: kawa ziarnista CL Costa Rica Tarazzu San Rafael 250. Aromat i smak jest to dla mnie "Niebo w gębie". Może nie każdy z was za ziarnistą przepada, ale powiem szczerze, że sama byłam w szoku smaku tej kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szybki i Żywy Olga już Was NIE CZYTA!!! IP: 195.164.48.* 27.07.06, 12:07 Nie chciałbym Was wszystkich martwić, tych, którzy z przejęciem dyskutują i odpowiadają Oldze latem 2006r., ale pytanie Olgi jest z września 2005r! Ostatni jej wpis z listopada 2005r. Dla ciekawych: 1) najczęściej używam kawy Lavazza Qualita d'Oro (złotej), 2) najbardziej lubię Lavazzę Club (u nas niedostępna, we Włoszech trudnodostępna), 3) odpowiada mi też Illy, ale jest dla mnie za droga, 4) kawę z ekspresu ciśnieniowego robię małą - do 25ml, do podgrzanej grubościennej filiżanki, z dużą ilością cukru (>2 łyżeczki), czasami z łyżeczką koniaku, 5) do ciast i napicia się używam kawy z ekspresu z filtrem papierowym, najczęściej Tchibo granatową lub Jacobs zielony w proporcji 1 miarka na 1,5 filiżanki. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
olga_m_k Re: Olga już Was NIE CZYTA!!! 13.08.06, 21:04 Masz racje - nie odpowiadam ale czytam z uwagą wszystkie posty. Przetestowałam też wiele zaproponowanych tu kaw. Najbardziej mi smakuje Illy Espresso (ta z czerwonym paskiem). Niestety wielu kaw wymienionych tytaj nie mogłam nigdzie kupic :| Dziękuje Wam za wszystkie propozycje :) Pozdrawiam Olga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaszkaszka Re: dobra kawa :] IP: *.icpnet.pl 27.07.06, 12:45 Polecam niemiecką(!) kawę Jacobs Kronung Aroma-Bohnen mit dem Verwohnaroma z dopiskiem Auch geeignet fur Kaffe-Vollautomaten :). Jeśli twój ekspres sam nie mieli kawy kup młynek. Kawa ze świeżozmielonych ziaren jest moim zdaniem dużo lepsza. Kawy rozpuszczalne (blee) to napoje kawowe a nie kawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawosz najlepsza kawa to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 12:56 KOPI LUWAK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kish Re: dobra kawa :] IP: 80.50.74.* 27.07.06, 14:19 coż takiego w tych "dynamicznych"? wszędzie widzę tego linka. Zwyczajny portal.. Odpowiedz Link Zgłoś
mad_die Re: dobra kawa :] 28.07.06, 08:54 A mi smakuje Douwe Egberts :) z Senseo naturalnie :) najlepsza jest Dark Roast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej1971 Re: dobra kawa :] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 14:00 kawa jak wino , zależy od rocznika są ludzie którzy dbają o jakość i smak kawy aby były powtarzalne (przeważnie są to mieszanki) czasami im nie wychodzi! kawa może być palona różnie ja parzę małe filiżanki i używam kawy typu espresso - mocno palone lavazza qualita rossa (fajny aromat i ma kopa - typowa espresso) piłem w knajpie cafe doks (albo podobna nazwa)- fajny,delikatny czekoladowy posmak illy taka jak inne ale droższa (ma fajne zakręcane puszki) odkryłem ostatnio segafreddo w empiku we wrocławiu (jest bar) segafreddo ze sklepu (próbowałem 3 różne)to szczyny , albo inaczej w języku dyplomacji : kawa śniadaniowa! nie lubię lavazza espresso - taka czarna - spalona qualita oro ma słaby aromat a w ogóle świeża jest dobra, a każda stojąca (nawet w lodówce)przez jakiś czas zwietrzeje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Le.O.N. Re: dobra kawa :] IP: *.comarch.com 27.07.06, 14:06 Tzn. nie mozesz sie zdecydowac ktora Ci smakuje? I chcesz zeby Ci posmakowala taka jak smakuje komus innemu? No to voila: mi smakuje arabica + robusta w stosunku okolo 50%-50%. (+/- 10% - rozne bywaja mieszanki). Kupuje zazwyczaj w jakiejs palarni - jakiejkolwiek. Parzona w czajniczku, albo espresso. Pzdr.Le.O.N. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: garpo Re: dobra kawa :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 16:01 to może kawa Luwak Odpowiedz Link Zgłoś
bob75rob1 A jaka nalepsza kawa ziarnista i espresso? 27.07.06, 17:08 poszukuję naprawdę dobrej, przerobiłam wszystkie ziarniste Lavazze, ale wciąż szukam, do ekspresu ciśnieniowego z młynkiem. A i jak najlepsza do espresso (czy Illy?)? Odpowiedz Link Zgłoś
dmj1 Re: A jaka nalepsza kawa ziarnista i espresso? 28.07.06, 09:24 bob75rob1 napisała: > poszukuję naprawdę dobrej, przerobiłam wszystkie ziarniste Lavazze, ale wciąż > szukam, do ekspresu ciśnieniowego z młynkiem. A i jak najlepsza do espresso > (czy Illy?)? Jak juz ktos tutaj napisal to temat rzeka. Jesli w marce Lavazza nie znalazlas tego, czgo podswiadomie szukalas to sie nie dziwie. Rozumiem ludzi, ktorym moze ta kawa smakowac ale badzmy szczerzy: to tzw. srednia polka. Nie chodzi mi w tym momencie tylko o ceny. W tych samych Wloszech za te same pieniazki lub tylko nieco wyzsze kupisz lepsze gatunkowo kawy: chocby wymienione nizej Kimbo, troche drozsza Illy. Ja jednak z polnocy Wloch przywoze inna kawe - Mauro, popularna w okolicach turynu i Mediolanu. Jesli chodzi o kawy wloskie jest duzo prawdy w stwierdzeniu, ze im bardziej na poludnie tego kraju, tym kawy sa bardziej palone. W naszych sklepach (np. Piotr i Pawel) mozna spotkac bardzo dobra wloska mieszanke, dla mnie z optymalnym stopniem wypalenia o nazwie Motta. Polecam. Wiele z tych kaw mozna kupic na Allegro. Moje idealy smakowe to jednak mimo wszystko nie Wlochy. Tak myslelem do czasu gdy nie sprobowalem typowego portugalskiego espresso. Od jakiegos czasu kazde wakacje spedzam w tym kraju i zawsze przywoze zapas kawy. Dominuja tam 2 marki: Delta i Sical. Ja zdecydowanie wole ta pierwsza, zwlascza Oro i Timor. Rewelacja za niezbyt wygorowane pieniadze. Zupelnie inna od wloskiej szkola palenia kawy, dlugo mozana pisac ale to trzeba sprobowac !!! Niestety z zakupem poza granicami Portugalii sa marne szanse, choc sprzedaja wysylkowo (droga wysylka do Polski): shopping.delta-cafes.pt/b2c/b2c/init.do?scenario.xcm=DELTATREX&language=EN Mozna tez pokusic sie o lepsze gatunkowo brazylijskie kawy Santos, te juz mona kupic w Polsce. To wprawdzie dla mnie nie to samo ale sposob podejscia do kawy podobny. Moi znajomi, ktorzy jako w 100% wierni wloskim mieszankom po zaserwowaniu portugalskiego espresso wymiekli, tak jak ja kiedys .... czytaj forum: www.caffeprego.pl/phpBB2/ Tu dyskutuje sporo osob majacych bardzo duze pojecie w temacie :-) Wszystkie wymienione kawy kupisz w wersji ziarnistej, odpowiednio dobrany stopien zmielenia, ubicie w sitku i eksperymentujemy.... Pozdrawiam, darek Odpowiedz Link Zgłoś
sacerdote Re: A jaka nalepsza kawa ziarnista i espresso? 28.07.06, 13:18 Dzięki za link do sklepu z Deltą. Pracowałem w PT przez rok i kawa Delta była moją ulubioną! Czy sprowadzałeś już tą kawę a jeśli tak to ile kosztowała przesyłka? Odpowiedz Link Zgłoś
dmj1 Re: A jaka nalepsza kawa ziarnista i espresso? 28.07.06, 14:19 sacerdote napisał: > Dzięki za link do sklepu z Deltą. > Pracowałem w PT przez rok i kawa Delta była moją ulubioną! > Czy sprowadzałeś już tą kawę a jeśli tak to ile kosztowała przesyłka? Nie kupowalem w tym sklepie. teraz nie moge tego znalezc ale gdy kiedys probowalem - wysylka do PL to bylo bodajze ok 50 euro, do tego ceny w tym sklepie sa znacznie wyzsze, co w popularnym Pingo Doce... Jedynym rozwiazaniem bylby zakup wiekszej ilosci i rozprowadzenie wsrod znajomych. Tak jak napisalem, zawsze przywoze kilka kg kawy z wakacji. Pozdrawiam, darek Odpowiedz Link Zgłoś
bob75rob1 Re: A jaka nalepsza kawa ziarnista i espresso? 29.07.06, 00:00 Pozostaje mi więc Allegro, gdyż teraz mieszkam na Krecie i króluje tutaj (niestety Nescafe). Dziękuję i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kinga832 Re: A jaka nalepsza kawa ziarnista i espresso? 26.02.14, 12:25 W sklepie caveshop znajdziesz sporo kaw ziarnistych wysokiej jakości www.caveshop.pl/ Czasami jest darmowa dostawa, można fajnie trafić. Odpowiedz Link Zgłoś
puchacz30 Re: A jaka nalepsza kawa ziarnista i espresso? 18.05.15, 18:43 Jeśli ekspres sam mieli kawę, to jest o jeden problem mniej, bo on sobie sam automatycznie może ustawić najlepszy stopień mielenia. W ogóle to ja też niedawne się w taki aparat zaopatrzyłem i jestem z tej decyzji zadowolony. kawosze mogą się wykłócać, mówić, że kawę to najlepszą człowiek robi... Może i tak, ale musi to być dobrze wykwalifikowany człowiek. A na codzienne potrzeby małej czarnej, to taki automat jest super. jeden guzik i kawusia jak marzenie już paruje w kubku. Mi w wyborze ekspresu pomogli w sklepie, intenetowym: www.przyjacielekawy.pl/ Pogadaliśmy ze 20 min. i mi dobrze doradzili. O kawie też było słów kilka no i najważnejsze, że do espresso jest inna kawa niż do zwykłego parzenia. Teraz tam też kupuję kawę (bo mam sporą zniżkę:), za każdym razem inną, żeby wypróbować. Piłem już ich mieszanki firmowe i belgijską Caffe Liegeois oraz włoską Bondati. Póki co ta ostatnia mi najbardziej smakuje. Ale będę póbować jeszcze innych. To bardzo interesujące:) Odpowiedz Link Zgłoś
agucha1503 Re: A jaka nalepsza kawa ziarnista i espresso? 24.05.15, 22:01 kawadoekspresow.pl/pl/p/Maxim-Espresso-Bar-1kg/100 Bardzo dobra, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
inrig Re: A jaka nalepsza kawa ziarnista i espresso? 12.05.14, 10:31 Polecam stronę www.pro-roast.com/, znajdziesz tam naprawdę dobrą kawę. Odpowiedz Link Zgłoś
boldhead Kimbo wszystkie rodzaje 27.07.06, 20:07 ale sciagane z Wloch, a nie kupowane w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rouge_et_blanc Re: Kimbo wszystkie rodzaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 22:43 skoro już o kawach mowa, to z jakiego kraju pochodzą najlepsze kawy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpak FRAPPE IP: *.zamosc.mm.pl 27.07.06, 22:50 jak to przyrządzic?? która najlepsza? Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: FRAPPE 28.07.06, 08:38 do shakera daję kostki lodu do 3/4 wysokości, do tego wlewam filiżanką przestudzonego espresso, wsypuję nieco cukru brązowego i potrząsam tak długo, dopóki nie zrobi się piana. Przelewam do szklanek do 2/3 lub 3/4 wysokości, odczekuję chwilę żeby piana się "utrwaliła" i uzupełniam mlekiem (najlepiej skondensowanym, ale to już kwestia gustu), lejąc delikatnie, po ściance, żeby nie uszkodzić pianki. Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Gevalia!!! 28.07.06, 11:11 potrzykroć Gevalia, Gevalia, Gevalia! rozpuszczalna! dostępna czasem w IKEA, w sklepie szpitalnym na Wołowskiej (też sie zdziwiłem) i w Piasecznie,w sklepie spożywczym przy ul.Staszica ( sprowadzają z Danii specjalnie dla mnie!) smakiem , najbardziej przypomina Złotego Jacobsa, robiona przez tą samą firmę (Kraft) Gevalia pozbawiona jest zwiazków drażniących żołądek, dzięki czemu moge pić nawet kilka kubasów dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulica Re: Gevalia!!! IP: *.aster.pl 29.07.06, 13:54 na Wołowskiej, he, śmieszne jest że nawet pewien zakład usługowy który powinien wiedzieć jak nazywa się ta ulica ma na swojej wizytówce ul. WołoWska. Kawa Illy. Odpowiedz Link Zgłoś
gochalodz Re: Gevalia!!! 02.05.14, 08:29 Zgadzam się Gevalia. Ja też mam problem z żołądkiem,a ta kawa jest ok,nie drażni. Jest kilka wersji,w tym bezkofeinowa o fajnym smaku. W PL kupić można w Netto na pewno. Jeszcze Astra ma dobre kawy. Ze szwedzkich lubię Löfbergs Lila. Nie przepadam za to za Illy, uważam,że jest przereklamowana. Z niemieckich kaw Dalmayr z Lidla jest ok. W gościach nie pogardzę nawet kawą Pedros,ale na co dzień bym jej nie piła (żołądek). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawozlop Nespresso IP: *.w90-3.abo.wanadoo.fr 19.01.07, 21:03 Podstawa parzenia kawy jest EXPRESS a potem dopiero kawa,choc i ona ma wielkie znaczenie.Najlepsza w tym momencie kawa to niestety Nespresso z ultra drogiego expresu i ultra drogiej kawy w dozownikach.Po za tym expressy De Longhi to niestety chala , sam mam taki i zaluje ze go dostalem kiedys na prezent-w ogole go nie uzywam.Wole kawe z wloskiego kawowaru. Ps. Wiem co mowie,bo co dzien wydaje troche pieniedzy na kawe w paryskich barach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: dobra kawa :] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 12:55 Gevalia z IKEI - warto spróbować. Albo kupować kawy niemieckie na Allegro (np. Jacobs w ziarnach) trzymać szczelnie zamkniętą w lodówce,i mielić tuż przed. Odpowiedz Link Zgłoś
dmj1 Re: dobra kawa :] 28.07.06, 14:25 Gość portalu: kasia napisał(a): > Gevalia z IKEI - warto spróbować. Albo kupować kawy niemieckie na Allegro (np. > Jacobs w ziarnach) trzymać szczelnie zamkniętą w lodówce,i mielić tuż przed. Zlitujcie sie juz. Szanuje to, ze Tobie Jacobs smakuje ale ....na Allegro sa naprawde znacznie lepsze mieszanki wloskie. Kawy niemieckie to ogolnie porazka. Jesli komus smakuja to tylko oznaka tego, ze nie zetknal sie z porzadna mieszanka. I nie jest to kwestia gustu, zapewniam. Nie dyskutowalbym w takim wypadku. Moi znajomi tez tak uwazali i sami z siebie sie smieja, co wczesniej pili. I zeby nie bylo - kiedys i ja sie Jacobsem zachwycalem .... Pozdrawiam, darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanny Re: dobra kawa :] IP: *.aster.pl 28.07.06, 21:19 Tylko Mokarabia President! Od poltora roku jestem zakochana w smaku tej kawy. f. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: dobra kawa :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 23:23 Maja rację piszący, że nie warto ekspresu za 350 mieszać z naprawdę dobra kawą. Nie jestem jakimś snobem, sam mam taki ekspres i go urzywam. Polecam Jacobs Aroma i mieloną, granatowa Maxwell House - mają ta zaletę, że są w miaerę smaczne i nie "zatykaja" urządzenia. A kiedy mam ochotę na super kawę to idę w miejsce gdzie mi taką przyrządzą i podadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
74carioca Re: dobra kawa :] 28.07.06, 23:48 Illy cafe (do ekspresu, do kafetiery, bezkofeinowa) oraz ziarnista od Karpiaka - polska dobra palarnia no logo Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: dobra kawa :] 29.07.06, 13:13 Ostatnio pijemy Kawę Espresso Correcto, dystrybuowaną w Polsce przez Stowarzyszenie Sprawiedliwy Handel. Wszystkim polecam wspieranie i korzystanie z produktów wytworzonych w sposób sprawiedliwy, przez pracowników godziwie zarabiających. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytacz Re: dobra kawa :] IP: *.crowley.pl 30.07.06, 10:10 a gdzie tę kawę od karpiaka kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś zły bardzo Re: dobra kawa :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 00:45 sati - cafe colombia, pur moka, pur guatemala (beżowe opakowania) ew. z kaw dostępnych (kiedyś tak, nie wiem jakl teraz) w carrefour kawa marki jacques vabre (też kolumbijska, kenijska etc). dobre i tańsze od przereklamowanej lawazzy. dobra jest też sati "heure exquise". co do ekspresów, miałem kiedyś de longhi cafe treviso, cisnieniowy 15 barowy, i kawę robił super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: jaka dobra do przelewowego:] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.06, 10:14 a jaka kawa najlepsza do ekspresu przelewowego? wziąż szukam, mielić czy kupować mielone? do parzenia po turecku (jeśli ktoś taką lubi) polecam Meksyk Hoghland z Pożegnania z Afryką-super! Do przelewowego stosuję tchibo granatową mieloną, na razie nie znalazłam lepszej. Odpowiedz Link Zgłoś