Dodaj do ulubionych

śliwowica

IP: *.media4.pl / 10.3.1.* 11.09.03, 10:23
witam Was wszytkich serdecznie ! bardzo potrzebuje przepisu na śliwowice.
jesli ktos wie ja mozna ja przyrzadzic to bardzo prosze o odpowiedz
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: przypadkowy gosc Re: śliwowica IP: *.media4.pl / 10.3.1.* 11.09.03, 15:44
      Najlepsza sliwowice robia Twoi najblissi.Zapytaj...
    • Gość: xfeel Re: śliwowica -przepis IP: *.cb.open.net.pl 11.09.03, 20:48
      Witaj ! Z tego co sie dowiedziałem to: Najpierw się robi wino ze śliwek(przepis
      pewnie znasz) jak sie zrobi to destylujesz i masz wódeczke do 85% np masz baniak
      i 10 litrów wina które ma 12% alkoholu to po destylacji masz ok 1 litra wódy.
      Drugi sposób jest taki że zbiera sie śliwki, nie myje sie ich, rozpoławia sie je
      i pestki wyrzuca a reszte wrzuca do balonu i zasypuje warstwami cukrem, czekasz
      jak puszczą sok a potem zalewasz to wodą przegotowaną lub źródlaną i wsypujesz
      drożdże, a potem destylujesz jak sie zrobi alkohol. Powodzenia !
      • niech Re: śliwowica -przepis 12.09.03, 11:41
        Ja! Ja chce poznac przepis na wino ze sliwek.
      • buggi Re: śliwowica -przepis 12.09.03, 15:09
        a moga byc sliwki mrozone? bo to juz po sezonie
        • niech Re: śliwowica -przepis 12.09.03, 15:13
          Nie, w W-wie jeszcze mozna kupic wegierki. Ja wlasnie czekam do ostatniego
          momentu, az sa przejrzale. I wtedy robie na nich nalewki. Natomiast wino
          sliwkowe pilem raz w zyciu i bylo fantastyczne. Za sprawdzony przepis
          wdzieczny bede.
          • Gość: Xfeel Re: śliwowica -przepis IP: *.cb.open.net.pl 16.09.03, 13:32
            No więc, szkoły są różne, jeśli chodzi o wino to ja robie je tak: zbieram
            śliwki, wyrzucam pestki wkładam do baniaka, zasypuje cukrem(warstwami), czekam
            aż puszczą sok. Potem dolewam wody i wsypuje drozdze z pożywką. Potem sie to
            fermentuje(nie zapomniec o rurce szklanej do fermentacji) Po miesiacu dodaje sie
            cukru, tzn trzeba uczymywac zacier w stanie slodkim tak zeby po sbrobowaniu
            smakowal jak bardzo slodka herbata. No i tyle. A ja mam takie pytanie, bo
            interesuje mnie destylacja na sliwowice, jak to robią górale ? Bardzo prosze
            jakiegoś górala albo kogoś kto wiej jak zrobić prawdziwą łęcką śliwowice o
            przepis. Bede bardzo bardzo wdzięczny i na pewno nie tylko ja :-) Pozdrawiam
            • Gość: Aga* Re: śliwowica -przepis IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.03, 11:49
              ... jeśli chodzi o domowy wyrób win polecam stronę www.wino.art.pl na temat
              Łąckiej śliwowicy też tam coś było :)
    • Gość: Adam Re: śliwowica IP: *.resetnet.pl 07.10.03, 17:06
      Zalałem śliwki spirytosem itak stało dwa miesiące i co dalej???proszę o dalsze
      wskazówki dzięki.
    • Gość: Irena najlepsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.03, 19:09
      kupic bilet do Pragi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka