Dodaj do ulubionych

Pies po operacji

06.05.19, 18:45
Jak często powinno się zmieniać wenflon i cewnik u psa po wypadku który przeszedł operację usunięcia śledziony i wrócił już do domu po kilku dniach w lecznicy weterynaryjnej ? Ile powinna wynosić diureza u psa który waży 26 kg ?
Obserwuj wątek
    • maria88 Re: Pies po operacji 06.05.19, 21:01
      To jest pytanie raczej do weta. Na tym forum zaden wet nie odpowiada. Sami sobie
      pomagamy doswiadczeniem. Musisz skontaktowac sie z lecznicą.
      Prywatnie radzę aby okrywac psinę ,żeby miał cieplutko
      Wtedy jest dobre krazenie i psina wraca do zdrowia.
      Ja swojego to nawet sobą ogrzewałam bo stale był chłodny.
      Psy maja wprawdzie wyższa temp. ciała od człowieka ale po operacjach
      odchodzą z powodu wychlodzenia tj.złego krązenia.
      Niektorzy weci radzą dogrzewać termoforem lub poduszka elektrr
      a nawet butelką z ciepłą wodą.
    • addart Re: Pies po operacji 07.05.19, 00:51
      Domyślam się, że dajesz psu kroplówki przez ten wenflon a cewnik to zestaw rurek przez który je podajesz. Tego zestawu nie zmienia się a wenflon wymienia się kiedy po prostu się zatka. Powody zatkania mogą być różne, np. całkowite zatkanie skrzepem bez możliwości udrożnienia przed kroplówką (mam nadzieję że weterynarz nauczył Cię, jak to się robi), lub znaczne ograniczenie przepływu z powodu złego stanu żyły (opuchlizna). Wtedy zmienia się wenflon i żyłę. Pies powinien wydalić przynajmniej tyle ile dostanie w kroplówce (mam nadzieję że weterynarz powiedział Ci, ile możesz mu podać jednorazowo i z jaką prędkością), jeśli pije to więcej. Najlepiej by było sprawdzać ciśnienie krwi, a w ostateczności wypełnienie pęcherza (wypełniony można wymacać).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka