Dodaj do ulubionych

Amputacja czy uśpienie

12.10.21, 18:03
Witam. Mam problem otóż wczoraj mój kot zrobił sobie krzywdę i nie wiem co z nim zrobić. Wczoraj zaznałem kota zaklinowanego w starej suszarce na pranie odrazu go wyciągnąłem i zauważyłem że nie rusza jedną tylną łapą. Nie było mnie ok. 3 godziny w domu i nie wiadomo ile kot był zakleszczony. Dzisiaj byłem u weterynarza i powiedzieli mi że nie ma opcji złożenia nogi ponieważ w niej nie ma czucia więc i tak by to nic nie dało. Więc albo amputacja albo uśpienie. Problem polega na tym że nie wiem na co się zdecydować. Nie chciałbym się z nim rozstać na samą myśl o tym jest mi bardzo przykro. Jest to najlepszy, najweselszy, najmilszy kot jakiego miałem i nie zniose rozstania z nim, ale z drugiej strony nie chce żeby cierpiał. Czy po amputacji kot cierpi? Teraz kot chodzi i funkcjonuje bez używania łapy więc generalnie da radę ale nie wiem jak wyglądać to będzie po amputacji. Jego złamanie jest gdzieś wysoko więc nie wiem czy to nie problem przy amputacji. Co mam wybrać? Naprawdę nie chce się z nim rozstać ale nie chce żeby cierpiał przez moją decyzję.
Obserwuj wątek
    • jul-kot Re: Amputacja czy uśpienie 12.10.21, 23:52
      Po amputacji kot cierpi, zarówno z powodu okaleczenia po operacji jak i potem, będąc kaleką do końca życia. Może poszukaj innego lekarza, który ma do zaproponowania coś więcej niż amputację bo to jest opcja najłatwiejsza. Może ten potrafi tylko amputować? Skąd wiadomo, że to złamanie, masz zdjęcie RTG? Jeśli tak, to w którym miejscu? Poszukaj dobrego chirurga, posłuchaj co powie. Dla mnie argument o braku czucia nic nie znaczy, to może być przejściowe, a poza tym teraz kot unosi tę łapę przy chodzeniu żeby ją odciążyć i zmniejszyć ból przy nacisku a więc jak się ma do tego stwierdzenie że nie ma czucia? Poza tym może operacja nie jest konieczna, może wystarczy umiejętne unieruchomienie lekkim opatrunkiem usztywniającym i samo się zagoi? Miałem takie przypadki, goiło się. Teraz trzeba kotu uniemożliwić skakanie, żeby stan się nie pogorszył przy gwałtownym obciążeniu. I szukaj lekarza...
      • krzysiaczek023 Re: Amputacja czy uśpienie 13.10.21, 08:03
        Dzisiaj jadę do innego lekarza. Złamanie podejrzewają podejrzewają że złamanie jest w okolicach biodra lub miednicy. On nie rusza wogole nogą i jak się nią uśpienie lub coś kot nie czuje bólu. Nie unosi jej nad ziemią tylko ciągnie ją za sobą bo on nie może jej podnieść
        • krzysiaczek023 Re: Amputacja czy uśpienie 13.10.21, 08:05
          I jak się ją uciśnie*
          • jul-kot Re: Amputacja czy uśpienie 13.10.21, 14:34
            Jeśli nie wiadomo dokładnie jakie jest to złamanie, trzeba zrobić zdjęcie łącznie z miednicą i kręgosłupem. Może to nie jest złamanie tylko np. uszkodzenie kręgosłupa i ten bezwład może być przejściowy. Albo martwica mięśni, co też może być przejściowe. Trafił do mnie kiedyś kot, którego przejechał samochód, miał złamane obie kości udowe i połamaną miednicę. Dobry chirurg unieruchomił kości gwoździami, miednica sama się zrosła. Potem jeszcze okazało się, że
            ma zwichniętą główkę kości udowej i kolejna operacja. Kot to wszystko przeżył i żył jeszcze długie lata.
            Porozmawiaj z lekarzem, uśpienie to ostateczność. Z amputacją też nie ma się co spieszyć, kot może żyć bez łapy, ale moim zdaniem lepiej poczekać. Może nawet jeśli nic się nie zrobi, z czasem będzie poprawa, jeśli jest tak jak napisałem powyżej, amputować można i później.
    • osada Re: Amputacja czy uśpienie 15.10.21, 16:52
      Nie zabijać. Kaleka to taki sam kot/pies/człowiek jak inni. Hitler stosowal eugenike. Teraz tez rozkwita.
      Jak radzi kolega: dobry wet i trafna diagnoza. Kot bez lapy moze zyc, bez zycia juz nie.
      Od Ciebie takze zalezy komfort jego i Waszego zycia.
      Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka