Dodaj do ulubionych

Chroniczne stany zapalne łap u malamuta

25.08.06, 22:44
Mój malamutek choruje od kiedy sięgam pamięcią, tj.od kiedy go mam, a upłynęło
już 5 lat. Przednie łapy starannie wylizuje, a tylne wręcz wsadza sobie do
gardła. Palce ma opuchnięte, zaczerwienione, rozpulchnione, zwyrodniałe .
Leczony na zmianę antybiotykiem lub sterydami ( obecnie Metypred), karmiony
karmą Royal Canin dla psów z problemami skórnymi ( nowość), podlewaną
Kerabolem -i nic.Nosi obrożę magnetyczną. Co więcej mogę zrobić, aby wyleczyć
mojego psa?
Jeśli macie jakieś doświadcznia w tym zakresie, będę wdzięczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • emi56 Re: Chroniczne stany zapalne łap u malamuta 26.08.06, 08:40
      Poczytaj o cynku podobno malamuty maja problem z jego wchlanianiem. Ze swojej
      strony mozesz mu podawac swieze zmielone czy pogniecione nasiona slonecznika
      jako dobre zrodlo cynku i wit E. O malamutach i niedoborze cynku jest dosc
      duzo na angielskich stronach.Objawy podobne o ktorych piszesz. Poza tym kwasy
      tluszczowe , tran, zmielone i zagrzane siemie lniane, Sardynki w oleju. Jak
      cynk suplement, to dawke i kiedy i z czym podawac ustala wet.
    • aganiok32 Re: Chroniczne stany zapalne łap u malamuta 26.08.06, 13:04
      a miał pobieraną zeskrobinę ze skóry?
    • anna.jozwik Re: Chroniczne stany zapalne łap u malamuta 28.08.06, 15:02
      Czy były wykonywane jakieś badania dodatkowe?
      Nie wyleczy się choroby dopóki nie postawi sie prawidłowej diagnozy. Czasami
      samo badanie kliniczne nie wystarcza do postawienia diagnozy,trzeba zrobić
      badania dodatkowe.
      U Twego psa zaczęłąbym od wymazu ze skóry i badania bakteriologicznego - to
      moze być np. zjadliwy gronkowiec. Poza tym warto zrobić zeskrobinę skórną w
      kierunku świerzbowca i nużeńca.
      Może to być takze alergia, np. pokarmowa lub kontaktowa; może warto sprawdzić
      jak pies zareaguje na karmę dla alergików typu "hypoallergenic". Może być to
      takze atopowe zapalenie skóry.
      • ilonadw Re: Chroniczne stany zapalne łap u malamuta 29.08.06, 07:56
        Mój pies jest kundelkiem, ale również wylizuje swoje łapy do krwi - zwłaszcza
        przednie:( Był leczony w kierunku grzybicy, ale badania nie wykazały
        ostatecznie grzybów na skórze. Badania krwi również w porządku. Przez jakiś
        czas był spokój, a teraz znowu - tylko tym razem równocześnie obie łapki ma
        owrzodzone i zaczyna rozlizywać. Ręce mi opadają, byłam z nim nawet u psiej
        psycholog, bo padło podejrzenie że robi tak przez to, że jest nerwowy (?).
        Dostałam receptę na leki psychotropowe, ale najpierw miałam zastosować dietę.
        Ograniczyłam więc jego menu do karmy Eukanuba Dermatosis i gotowanej wołowiny.
        I było dobrze trzy miesiące a teraz zmasowany atak;(((
    • olasta1 Re: Chroniczne stany zapalne łap u malamuta 29.08.06, 17:12
      Dzisiaj rano byłam w lecznicy u naszych wspaniałych "wetów" i spotkałyśmy tam
      dużego piecha, który od wielu miesięcy jest leczony na gronkowca, który
      umiejscowił się na łapach (na skórze między palcami). Łapy wygladały bardzo
      brzydko, ale właściciele mówili,że leczenie jest trudne, ale dobrze dobrane
      lekarstwa przynoszą poprawę. Może podpowiedzieć lekarzowi taką "opcję" ???
      Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka