pierozek_monika 26.04.07, 20:24 uprzejmie proszę o informację, czy jest możliwe, aby kastracja u psa polegała tylko na wycięciu nasieniowodów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wrexham Re: poprawka 26.04.07, 20:57 zdaje sie, ze gdzies tu na forum czytalam, ze jest to teoretycznie mozliwe, ale nie ma wiekszego sensu; Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: poprawka 26.04.07, 21:08 takie pytanie zadały dziewczyny wolontariuszki, bo mają psa, który prawdopodobnie został tą metoda potraktowany, ale może to nie prawda... no, w każdym razie ma jajka. Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kot Re: może prawda ... 26.04.07, 21:31 Witam, Może to i prawda, weterynarze robią czasem nie takie eksperymenty. Tylko po co? Pies będzie bezpłodny, ale jego zachowanie nie zmieni się. A chyba również i w tym celu robi się kastracje ... Pozdrawiam, Juliusz. Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kot Re: p.s. 26.04.07, 21:33 A jeśli chodzi o terminologię, to jest to sterylizacja ... Odpowiedz Link Zgłoś
anna.jozwik Re: Kastracja 26.04.07, 23:54 Na początku może uściślijmy terminologię. Zabieg ten nie jest ani kastracją, ani sterylizacją! Zabieg ten nosi nazwę WAZEKTOMII i czasami jest stosowany u mężczyzn. Jeszcze nigdy do tej pory nie spotkałam się, aby ktoś zastosował taką metodę antykoncepcyjna psa w praktyce. Ale teoretycznie zabieg ten jest możliwy do wykonania, choć rzeczywiscie pozbawiony sensu, ponieważ u psa po kastracji oczekujemy głównie rezultatów w postaci zmniejszenia ilości testosteronu i przez to spadku agresji oraz wyeliminowanie pewnych zachowań, np. włóczęgostwa. Po wazektomii pies będzie bezpłodny ale w/w zachowania nadal będą się utrzymywały. Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kot Re: wazektomia ... 27.04.07, 11:59 Witam, A ja do tej pory myślałem, że termin >sterylizacja< jest pojęciem bardziej ogólnym, a >wazektomia< jest jedną z metod sterylizacji, zarówno u zwierząt, jak i u ludzi. No cóż, człowiek całe życie się uczy ... Pozdrawiam, Juliusz. Odpowiedz Link Zgłoś