Dodaj do ulubionych

Chcę wziąć psa

18.05.07, 23:38
Za 3miesiące przeprowadzam się do mieszkania na parter chcę wziąć psa żeby
się czuć bezpieczniej podoba mi się york terier ten z kokardką ,jamnik
gładkowłosy i pinczer karłowaty.Chciałabym tez wziąć małego kotka zeby się
razem wychowywały,nie wiem tylko czy te psy będą przyjazne dla kotka.Może
ktoś mi doradzi jakiego psa wziąć żeby nie było awantury z kotkiem.Miałam już
i psa i kota ,ale nigdy razem.Znajoma chce mi załatwić 3-letniego jamnika ze
schroniska,ale myśle ,że taki dorosły pies nie zaakceptuje kotka
Obserwuj wątek
    • mamonka01 Re: Chcę wziąć psa 19.05.07, 21:47
      Myślę,że w relacjach pies-kot nie tyle ważna jest rasa, ile charakter i
      osobowość psa.
      Jeśli zaś chodzi o wybór rasy psa to twierdzę,że do opieki nad jamnikiem
      potrzebna jest osoba o zdecydowanym i silnym charakterze.Jamniki to psy
      inteligentne o silnej osobowości, dlatego osoba niedoświadczona i
      niekonsekwentna łatwo wyhoduje sobie domowego tyrana.
    • ziuta111 Re: Chcę wziąć psa 20.05.07, 23:08
      Taak, na pewno yorkshire sprawi, że będziesz bezpieczna. Równie dobrze możesz
      sobie hodować żółwia, albo kanarka.
      W ogóle nie powinnaś mieć psa, bo nie masz o nich zielonego pojęcia!
      • pallas10 Re: Chcę wziąć psa 23.05.07, 00:11
        Nie wiem na jakiej podstawie ziuta 111 napisała,że nie mam zielonego pojęcia o
        wychowaniu psa.Mialam 2 razy psa oba były kundlami,zresztą kochanymi
        wspanialymi,teraz też nie chcę mieć psa czystej rasy z metryczka ,bo jest mi to
        niepotrzebne.Rasy znam z ksiązek,ale myślałam ,ze jakiś praktyk doradzi mi ,a
        inna rzecz skąd u ludzi tyle zlosliwości,skad sie wzieły te ataki na mnie.Ja
        mam komputer dopiero niedawno i myślałam,że jak wejdę na forum to bedzie można
        porozmawiać na wspólnie interesujacy nas temat.Ale skoro to tak wygląda to się
        wycofuję iprzepraszam tych u ktorych moje wejście wzbudziło agresję
        • rezurekcja wez ze schroniska 23.05.07, 00:34
          napisała:

> Nie wiem na jakiej podstawie ziuta 111 napisała,że nie mam zielonego pojęcia
          o
          > wychowaniu psa.

Ziuta111 nie pisala o wychowaniu lecz o tym, ze na psach sie nie znasz.
          A zareagowala tak, bo napisalas, ze chcesz sie psa, zeby czuc bezpiecznie, a
          jednoczesnie podobaja Ci sie - czyli mozna zalozyc, ze bedziesz wybierac -
          rasy małe, w tym jorczek, ktory poczucia bezpieczenstwa zapewnic Ci nie moze.

> teraz też nie chcę mieć psa czystej rasy z metryczka,bo jest mi to
          > niepotrzebne.

wez zatem psa ze schroniska. Duzego. Duzy budzi respekt.
          Tyle, ze pies ze schroniska bywa trudny w prowadzeniu, przynajmniej na
          poczatku.

> Rasy znam z ksiązek,ale myślałam ,ze jakiś praktyk doradzi mi ,a

Powiem, ze swoje pytanie sformulowalas nieprecyzyjnie, nie do konca wiadomo, o
          co Ci chodzi z tym psem, po co Ci on.

> inna rzecz skąd u ludzi tyle zlosliwości,skad sie wzieły te ataki na mnie.

Bo ludzie tu niejednokrotnie prezentuja bardzo przedmiotowe podejscie do
          zweirzat, traktuja je, ajkby byky zabawka, przedmiotem. A poniewaz sporo
          forumowiczek udziela sie spolecznie w schroniskach, widzi skutki owej
          niefrasobliwosci.

Stad nerwowa reakcja.

> Ja
          > mam komputer dopiero niedawno i myślałam,że jak wejdę na forum to bedzie
          można
          > porozmawiać na wspólnie interesujacy nas temat.

Inaczej Twoj tekst wypadlby, gdybys go wypowiedziala i gdyby mozna bylo od
          razu dopytac.
          Inaczej wypadl, keidy sie go przeczytalo.
          • mmaupa Re: wez ze schroniska 23.05.07, 01:42
            Ej, no moze dziewczynie chodzi o to, zeby pies byl czujny (i do tego yorki sie
            np swietnie nadaja, sa bardzo szczekliwe). Wtedy rozmiar nie ma znaczenia.

Moja babcia trzymala jamniki z kotami, nie bylo nigdy z tym problemu. Najlepiej
            byloby sie jednak zapytac w schronisku o charakter tego psa.

Powodzenia!
    • default Re: Chcę wziąć psa 21.05.07, 09:13
      mamrotek42 napisała:

> Za 3miesiące przeprowadzam się do mieszkania na parter chcę wziąć psa żeby
      > się czuć bezpieczniej podoba mi się york terier ten z kokardką ,

Tiaa, kokardka stanowi integralną część anatomii yorka :))
      • albert.flasz1 Re: Chcę wziąć psa 23.05.07, 00:47
        Nie śmiej się! Kokardka jest jak najbardziej tradycyjna i wskazana. Weźmy takie
        pudle, czy też coś w tym rodzaju - psy myśliwskie i wodołazy: w czasach, gdy psy
        trzymały nie tylko do cna oszołomione telewizją mieszczuchy, czerwoną kokardkę
        wiązało się psu na szyi, by łatwiej było go odnaleźć pośród szuwarów...:-)))
        • szopiczka Re: Chcę wziąć psa 23.05.07, 07:35
          mamrotek zacznijmy od tego ze jesli nie zalezy Ci na metryce to nie bedziesz
          miala psa wybranej rasy tylko psa do takowej podobnego....
          • albert.flasz1 Re: Chcę wziąć psa 23.05.07, 08:46
            Zacznijmy od tego, że opinie "nawiedzonych" aktywistów, uważających się za
            znawców i przyjaciół zwierząt nie są i raczej nigdy nie będą wiążące. Zwierzę
            posiadające 100% cech danej rasy jest zwierzęciem tej rasy a zwierzę posiadające
            np. 80% cech danej rasy jest mieszańcem z 80% dolewem krwi tej rasy bez względu
            na to, czy ma papiery, czy też nie, bo papiery, nie licząc bardzo wąskiej grupy
            zawodowych hodowców, interesują wyłącznie "szpanerów" oraz byznesmenów -
            wystawowców.
            • mamrotek42 Re: Chcę wziąć psa 23.05.07, 09:58
              Chciałam uzupełnić to co wcześnie napisałam.Mieszkam na 3piętrze i po śmierci
              mojego pieska nie mogłam wziąc nowego ,bo jestem wtej chwili sama i niewpelni
              sprawna,trudno by mi było schodzić ze schodów 3 razy dziennie.Dużego psa mieć
              nie mogę.Chciałam mieć psa ,ktory fizycznie i psychicznie przypomina dana
              rasę.Ratlerki i yorki są podobno b.jazgotliwe i wtym sensie czułabym się przy
              nich bezpiecznie.Poza tym ,że b. mi się one podobają są malutkie i łatwiej mi
              bedzie z nimi podrózować.To tyle gwoli wyjaśnienia.Dziekuje wszystkim za glos
              zabrany w mojej sprawie
              • wrexham Re: Chcę wziąć psa 23.05.07, 23:16
                mamrotku, wylalam ci maila na gazetowa skrzynke

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka