plubas 21.01.04, 17:56 Czy zapalenie się kontrolki Check engine moze oznaczać uszkodzenie sondy lambda ? Jakie mogą być przyczyny uszkodzenia sondy lambda ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polam5 Re: Sonda lambda 22.01.04, 22:27 Moze. W zaleznosci od auta rowniez nieszczelna zakretka na wlewie paliwa albo oleju i masa innych rzeczy. Sonda lambda moze sie uszkodzic od wysokiej temp, zanieczyszczenia albo starosci. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.klonowski Re: Sonda lambda 25.01.04, 20:11 Wszytsko wychodzi po podłączeniu diaga, bądź sprawdzeniu poprzez wyczytanie kodu błedu na lampce check engine. Ta druga możliwość jest do zastosowania tylko w niektórych modelach aut - trzeba mieć listę sekwencji kodów, chociaż nie trzeba mieć specjalnego konmputera (diaga). Odpowiedz Link Zgłoś
jaksch Re: Sonda lambda 28.01.04, 11:01 Może też uszkodzić się po zalaniu wodą. Sam miałem taki przypadek zakończony nieprzyjemnie dla auta i mojej kasy. Po przejechaniu przez głęboką wodę zastrajkowały dwa cylindry. Auto "wysuszyłem" na luzie i działało dobrze przez 200 km. Potem (wg diagnozy mechanika) sonda się spięła, trafiło wiązkę, poszło na komputer. Na szczęście nie otwartym płomieniem. W każdym razie kable i elektryka do wymiany. Check się nie zaświecił. Odpowiedz Link Zgłoś