Dodaj do ulubionych

Fiat Punto r.98' bardzo dużo pali, co się dzieje?

02.01.10, 17:56
witam.
posiadam fiata puntu silnik 1.2. rocznik 1998.
taki jak ten:
moto.allegro.pl/item861880680_fiat_punto_1_2benz_3d_97r_dobra_cena_warto.html
na początku palił mi ok. 6,7litrów/ 100km, a teraz pali ok. 14litrów/ 100km,
więc w sumie dwa razy więcej!
i teraz moje pytanie...
jaka może być tego przyczyna, był na przeglądzie
niedawno i ogólnie wszystko jest ok, tylko to że tyle pali...
co trzeba z nim zrobić i około jaki byłby tego koszt..? jakaś regulacja
wystarczy czy trzeba coś wymieniać...??
proszę o pomoc, pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • staszek585 Re: Fiat Punto r.98' bardzo dużo pali, co się dzi 02.01.10, 20:27
      Zacznij pytanie od wyjaśnienia czy pomiary "palenia" robiłaś w takich samych warunkach. Jak się różniły to podaj na czym polegała różnica.I wtedy można cokolwiek napisać w odpowiedzi.
      PS:
      Ten sam samochód w tych samych warunkach atmosferycznych spali:
      - 6 l/ 100 km na trasie,
      -15 l/100 km jadąc w korku. A raczej stojąc.
      I to jest normalne. Itd.
      • madziag17 do staszek585 02.01.10, 21:17
        już Ci tłumaczę o co chodzi...
        tym autkiem jeździł mój tata i na początku palił mu właśnie tak ok. 7litrów a
        teraz pali mu dwa razy tyle. a wyliczył to tak mniej więcej w taki sposób, że
        nie jeździ aż tak dużo a samochód mu ''pożera'' strasznie duzo tego paliwa i to
        są mniej więcej jego wyliczenia że min. 2 razy tyle pali niż wcześniej ... sama
        też jeżdząć teraz trochę tym punciakiem zauważyłam, że strszenie dużo mi pali ... :/
    • artis90 Re: Fiat Punto r.98' bardzo dużo pali, co się dzi 03.01.10, 00:33
      Na takiego punciaka to zdecydowanie za dużo, przyczyn może być wiele, na
      początek jednak radziłbym zajrzeć pod samochód czy czasem nie popękały albo nie
      przeciekają przewody paliwowe polecam również spojrzeć na pompę paliwa czy się
      gdzieś nie poci, po tych oględzinach możemy typować dalej, koleżanko a nie
      zaświeca ci się czasem kontrolka check w tym fiaciku ? bo w razie spalania
      właśnie zbyt bogatej mieszanki samochód powinien się dusić a przy tym sonda
      lambda wysyłałaby sygnał do komputera a tobie na konsoli zaświeciłaby się
      właśnie kontrolka CHECK pozdrawiam i czekamy na oględziny :)
      • staszek585 Re: Fiat Punto r.98' bardzo dużo pali, co się dzi 03.01.10, 09:44
        Jeżeli faktycznie w podobnych warunkach "pali" dużo więcej to warto sprawdzić jak radzi artis. Zresztą to co pisze to jakby 'elementarz", zawsze należy wiedzieć czy z samochodu nic nie wycieka, zawsze też należy widzieć czy i jakie kontrolki się świecą. I co one oznaczają. Jeżeli paliwo gdziekolwiek wycieka to po prostu będzie czuć jego zapach - wyciek paliwa to niebezpieczna rzecz.
        No i w razie stwierdzenia tu problemów nie obejdzie się bez wizyty u mechanika!
        PS:
        Natomiast jeżeli wcześniej jeździłaś więcej, w dodatnich temperaturach, po trasie, a teraz bardzo mało, na krótkich dystansach, w niskich temperaturach, z zimnym silnikiem to wyliczone spalanie "na 100 km" może być dużo wyższe. Sens porównywania jest po zużyciu praktycznie całego zbiornika paliwa i zatankowaniu "do pełna" . Wtedy jakieś wnioski można wyciągać, oczywiście porównując z poprzednim spalaniem wyliczonym w podobnych warunkach..
      • madziag17 do artis90 03.01.10, 18:43
        Zgadza się, zdecydowanie za dużo^^ Pali jak czołg hehe xD xD

A tak serio... to już odpowiadam Ci na Twoje pytania, sugestie dotyczące tego
        problemu...

Napewno paliwo nie wycieka, bo nigdy żadnej plamek pod samochodem nie było i był
        też na badaniach technicznych niedawno (tych obowiązkowych) i wszystko było ok.
        Sprawdzałam nie pali się żaden napis CHECK.

To na tyle.. jeśli jeszcze masz jakieś pytania, które mogłbyby pomóc w
        określeniu problemu to napisz.... :) w miarę możliwości tego jak się znam na
        motoryzacji i na tym punciaku postaram się napisać.. :):)
        • madziag17 a jeszcze takie pytanie.. taka sprawa... 04.01.10, 17:11
          a mam takie pytanie...
          czy termostat łączy się jakoś z tym że ten punciak tyle pali i z tym, że to
          ogrzewanie przestało działać...??

aha i mój tata coś jeszcze mówił, że od tego momentu jak zaczął tyle palić i jak
          to ogrzewanie przestało działać (bo to właśnie było w tym samym czasie z tego co
          mówił...) padł jakiś wiatraczek od chłodnicy bodajże...
          • madziag17 byłam dziś u mechanika :D 06.01.10, 19:30
            tak, byłam dziś u mechanika i już mam nadzieję, że teraz będzie wszystko dobrze :)
            wymienił mi 4 świecie, czujnik od wentylatora, termostat, bezpiecznik (to do
            tego nawiewu) i wlał płyn do chłodnicy.
            nawiew działa idealnie, samochód chodzi ładnie, ''równiutko'' , a kwestia
            spalania paliwa wyjaśni się pewnie za parę dni, ale już po niewielkiej jeździe
            zauważyłam, że jest o wiele , wiele lepiej.. :):)
            ok, dziękuję Wam wszystkim za rady i w ogóle za pomoc... :):)
            pozdrawiam serdecznie, Agnieszka.
            • majas.wa Re: byłam dziś u mechanika :D 07.01.10, 17:27
              widzę że poszedł po całości... ile to kosztowało...?
              • madziag17 Re: byłam dziś u mechanika :D /do majas.wa 07.01.10, 20:30
                a powiem Ci że te części nie były aż takie drogie... :):)
                termostat: 40zł
                czujnik: 35zł
                płyn do chłodnicy 2l: 15zł
                świece (4): 60zł
                bezpiecznik to grosze.. :) więc koszt części: 150zł no i ''robocizna'' 50zł,
                więc ogólnie kosztowało mnie to 200zł, plus tam jakieś odpowietrzenie zrobili i
                takie tam drobnostki.. :) że ''śmiga'' mi teraz świetnie :):):)
                pozdrawiam serdecznie ;)
                • staszek585 Re: byłam dziś u mechanika :D /do majas.wa 08.01.10, 14:48
                  Następnym razem pisz wszystkie objawy. Bo "zapomniałaś" napisać, że coś jest nie tak z ogrzewaniem. I o usterkach w układzie chłodzenia.
                  Skoro silnik cały czas pracował jako zimny, to sterownik też cały czas dawkował dużą dawkę paliwa, tak jak przy rozruchu i dopóki silnik nie osiągnie właściwej temperatury.
                  No to jak tak dawkował to i ze zbiornika ubywało :-)
                  PS:
                  Podobny skutek osiągniesz, jeżeli w niskich temperaturach będziesz jeździć tylko na krótkich dystansach. Mimo, ze auto będzie w porządku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka