Dodaj do ulubionych

wymiana opon na letnie

30.04.11, 10:10
kiedy? piszcie swoje opinie
Obserwuj wątek
    • zgryzliwy1 Re: wymiana opon na letnie 30.04.11, 17:43
      najlepiej pod koniec sierpnia
      • tucann Re: wymiana opon na letnie 30.04.11, 21:41
        mam całoroczne hi hi hi to pytanko dla tych co zmieniają hi hi hi
        • zgryzliwy1 Re: wymiana opon na letnie 03.05.11, 03:17
          tucann napisała:

> mam całoroczne hi hi hi to pytanko dla tych co zmieniają hi hi hi

to ze masz caloroczne, nie wplywa nijak na tresc odpowiedz hi hi hi
        • qqbek Re: wymiana opon na letnie 04.05.11, 18:10
          tucann napisała:

> mam całoroczne hi hi hi to pytanko dla tych co zmieniają hi hi hi

Hihihi... niezależnie od pory roku hamuj wcześniej... bo jak nie... to hihihi... ja zmieniam... hihihi... i możesz się zaskoczyć jadąc za mną... hihihi.

Tak bardziej serio zaś- oszczędnościowe skrobanie tyłka z pomocą opon uniwersalnych się nie opłaca... bo dobra opona uniwersalna, to (bardzo) markowa opona uniwersalna.
          Ja wolę średniej klasy letnie (Kleber) i wysokiej klasy zimówki (GY)... tej kombinacji żadna "uniwersalka" nie pobije. Wymieniam w kwietniu na letnie i na początku listopada na zimowe.
          • pusz3k Re: wymiana opon na letnie 09.05.11, 11:48
            Ja tylko dodam, że opona całoroczna zużywa się przynajmniej dwa razy szybciej niż opony sezonowe. W związku z tym ich eksploatacja jest dwa razy krótsza :) Jedyna oszczędność to brak opłat przy przekładaniu opon na felgi... Szkoda tylko że polscy kierowcy na oponach wielosezonowych nie wyważają felg od czasu do czasu :P
            • elfkabezhaltera 2x szybciej 09.05.11, 14:53
              pusz3k napisała:

> Ja tylko dodam, że opona całoroczna zużywa się przynajmniej dwa razy
              > szybciej niż opony sezonowe. W związku z tym ich eksploatacja jest dwa razy krótsza :)

Jeśli masz na myśli to, że zużycie kompletu letnich oraz kompletu zimowych = zużycie dwóch kompletów całorocznych, to mniej więcej tak wyjdzie.

Ale ty napisałeś tak, jakby zużycie kompletu letnich oraz kompletu zimowych = zużycie CZTERECH kompletów całorocznych

• qqbek Re: wymiana opon na letnie 09.05.11, 17:26
              pusz3k napisała:

Z poprzednią tezą jakoś nie sposób mi się zgodzić (o 2-krotnie niższej trwałości opon całorocznych... no chyba, że ktoś tylko w upały na nich jeździć będzie) ale...

> Je
              > dyna oszczędność to brak opłat przy przekładaniu opon na felgi...

A po co?
              Mam felgi na zimę (stalowe) i felgi na lato (aluminiowe)... za przekładkę opon grosza nie płacę.

> Szkoda tylko
              > że polscy kierowcy na oponach wielosezonowych nie wyważają felg od czasu do cza
              > su :P

Też racja. Ale to już ich (i ich warsztatów) problem.
              Ja na trasie "czuję" felgę walniętą na 5g ciężarek z przodu i na 15g z tyłu (z doświadczenia)... niektórzy nie czują nic :)
              • pusz3k Re: wymiana opon na letnie 12.05.11, 14:26
                Miałem na mysli przekładanie opon u gumiarza razem w wyważeniem! :) We wrocku kroją za to jakieś 40 zł... I na tym ludzie też przyoszczędzają...
                • qqbek Re: wymiana opon na letnie 13.05.11, 10:34
                  pusz3k napisała:

> Miałem na mysli przekładanie opon u gumiarza razem w wyważeniem! :) We wrocku k
                  > roją za to jakieś 40 zł... I na tym ludzie też przyoszczędzają...

Ja mam w rodzinie gumiarza ze sporym warsztatem... toteż piszę, że grosza nie płacę za wymianę :)
                  A tak serio - w warsztacie wuja (czyli cennik dla klientów)- podstawowa wymiana z wyważeniem, sprawdzeniem ciśnienia i ew. dopompowaniem 7,50/szt. (jeżeli przywieziesz koła ze sobą)... czyli raptem 30 za komplet. Też nie rozumiem, po co oszczędzać tak śmieszne pieniądze.
                  • pusz3k Re: wymiana opon na letnie 18.05.11, 12:49
                    A tak z ciekawości... Ile kosztuje u was pompowanie kół azotem? :)
                    • crannmer Re: wymiana opon na letnie 18.05.11, 13:49
                      pusz3k napisała:
                      > Ile kosztuje u was pompowanie kół azotem? :)

Sugerujesz, ze woj qqubka jest oszustem i szarlatanem, ktory wciska klientom bezwartosciowe bzdety za ciezkie pieniadze?
                      • qqbek Re: wymiana opon na letnie 30.05.11, 15:39
                        crannmer napisał:

> pusz3k napisała:
                        > > Ile kosztuje u was pompowanie kół azotem? :)
                        >
                        > Sugerujesz, ze woj qqubka jest oszustem i szarlatanem, ktory wciska klientom be
                        > zwartosciowe bzdety za ciezkie pieniadze?

Wypowiadać, na temat szarlatanerii, się nie zamierzam (na przykład dlatego, że nie do końca przekonany jestem o zasadności polecania usługi pompowania kół azotem paniusi w Pandzie, którą robi 7.500 km rocznie;)
                        Sam jeżdżę z zielonymi nakrętkami i czasami zdarzy się, że ktoś wydziwia na stacji benzynowej... że "po co?"... odpowiadam, że mam za darmo, więc dlaczego nie?

Co do cen:
                        Dla klientów chyba 4,00 czy 4,50 sztuka (wytwornica kosztowała majątek i do tego żre prąd jak dzika, więc musi się zwrócić:)
            • superlenka Re: wymiana opon na letnie 28.05.11, 17:58
              Logiczne, że zużywają się szybciej. Dziwne by było gdyby było inaczej! Nie ma co kombinować z całorocznymi, tylko dołożyć kilkadziesiąt złoty niż kupować całoroczne.
              • elfkabezhaltera Logiczne 29.05.11, 06:22
                superlenka napisała:

> Logiczne, że zużywają się szybciej. Dziwne by było gdyby było inaczej!
                O, a jakież to logiczne wyjaśnienie tego faktu?

• racjonalne-oszczedzanie nie spieszyć się! 12.05.11, 11:34
      najlepiej wtedy kiedy szał wymian minie i kolejki w zakładach spadną do minimum
      po co czekać jak ta owieczka

większość ludzi w poczuciu oszczędności opon wymienia zimowe kapcie jak najszybciej
      a pogoda zmienną jest - lepiej spokojnie, nie szaleć z wymianą
    • faflaming Re: wymiana opon na letnie 12.05.11, 13:53
      Zasaniczo mój mechanik z signelli mówił mi, że pogoda zmienną jest (co zresztą doskonale widać było po długim weekendzie, kiedy to spadł śnieg), ale teraz wydaje mi się, że już najwyższy czas!
    • fredoo Re: wymiana opon na letnie 30.05.11, 09:40
      Obserwuję, że conajmniej co dziesiąty użytkownik samochodu jeżdzi na zimowych oponach całe lato. Obserwując zjawisko dochodzę do przekonania że ich zużycie latem nie jest szybsze niż zimą co mówią zgodnie znawcy. Obawiam się że oponiarze nami manipulują.
      • fitty Re: wymiana opon na letnie 30.05.11, 13:55
        to jest nawet dość ciekawy wątek do rozkminy, w poszukiwaniu dalszych rozważań można tu: blog.netcar.pl/2009/06/18/opony-caloroczne-dobry-czy-zgnily-kompromis-cz2/
        • eula34 Re: wymiana opon na letnie 31.05.11, 09:16
          fitty napisała:

> to jest nawet dość ciekawy wątek do rozkminy, w poszukiwaniu dalszych rozważań można tu: blog.netcar.pl/2009/06/18/opony-caloroczne-dobry-czy-zgnily-kompromis-cz2/

Co do rozkminy to nadal stoję na stanowisku, że tak naprawdę warto zainwestować w porządne opony całoroczne. Natomiast sama idea zwiększonego bezpieczeństwa ma sens. Łatwiej o to w wypadku opon zmienianych dwa razy do roku.
      • elfkabezhaltera Re: wymiana opon na letnie 30.05.11, 15:02
        fredoo napisał:

> Obserwuję, że conajmniej co dziesiąty użytkownik samochodu jeżdzi na zimowych
        > oponach całe lato. Obserwując zjawisko dochodzę do przekonania że ich zużycie
        > latem nie jest szybsze niż zimą co mówią zgodnie znawcy. Obawiam się że
        > oponiarze nami manipulują
        .

Obserwując skalę zjawiska - "poniżej 7 stopni na letnich oponach się zabijesz!" - dochodzę do tego samgo wniosku :)

Przecież "specjalna mieszanka gumy opracowana przez najlepszych specjalistów wykorzystujących najnowsze technologie i dedykowana do jazdy w niskich temperaturach" to jest dokładnie to samo co "inteligentne błękitne granulki akytwnego tlenu usuwające wszelkie plamy już od 40-tu stopni" ...
        • pusz3k Re: wymiana opon na letnie 22.06.11, 14:29
          W interesie producentów opon jest sprzedawać ich jak najwięcej, a nie dbać o bezpieczeństwo na drogach. Od tego jest policja :P Ot cała filozofia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka