Dodaj do ulubionych

95 czy 98 ?

07.08.04, 16:27
Którą lejecie? Opłaca się lać tą 98 ? Mam dosyć duży silnik, 2.0 czy jest
szansa że 98 mniej się spali ?
Obserwuj wątek
    • marcin.klonowski Re: 95 czy 98 ? 11.08.04, 14:54
      Nie warto lać 98 jeżeli silnik jest przystosowany do 95, chyba, że w instrukcji
      jest napisane, że zalecana jest 95 lub 98 (adaptacyjny zapłon) i wtedy na 98
      może wystąpić wyższa moc
      • tbeg Re: 95 czy 98 ? 16.08.04, 18:32
        A jak jest napisane ze lac benzyne o liczbie oktanowej minimum 95?
      • etom Re: 95 czy 98 ? 16.08.04, 20:59
        marcin.klonowski napisał:

> chyba, że w instrukcji jest napisane, że zalecana jest 95 lub 98 (adaptacyjny
        > zapłon) i wtedy na 98
        > może wystąpić wyższa moc

To by oznaczalo,ze na gazie powinna byc jeszcze wyzsza moc.
        • ag2812 Re: 95 czy 98 ? 17.08.04, 21:55
          etom napisał:
          >To by oznaczalo,ze na gazie powinna byc jeszcze wyzsza moc.
          Przy zasilaniu gazem wystepuje spadek mocy zwiazany nie z rodzajem paliwa, a ze
          zmiana sposobu zasilania.
          A co do benzyny to jak napisal M.K. jesli silnik ma cos takiego jak czujnik
          spalania stukowego to po nalaniu 98 zastosuje inne mapy wyprzedzenia zaplonu i
          moc wzrosnie co przy rozsadnej jezdzie przelozy sie na spadek zuzycia paliwa
          (ale raczej nie wiecej niz 5 %). Czasem sa reczne kolektory LO(przelaczniki) a w
          starszych silnikach trzeba ustawic wczesniejszy zapon (2-3 st) i tez da efekt.
          Jednak moim zdaniem przy obecnych relacjach cen nie jest to oplacalne.
          • etom Re: 95 czy 98 ? 18.08.04, 03:22
            ag2812 napisał:
            > .. jesli silnik ma cos takiego jak czujnik
            > spalania stukowego to po nalaniu 98 zastosuje inne mapy wyprzedzenia zaplonu
            > i moc wzrosnie...

Raczej gdyby nie dostosowac zaplonu do to moc spadnie.
            Dalej nie rozumiem czemu moc ma wzrosnac z powodu wyzszej LO benzyny.
            Tym bardziej,ze benzyna o wyzszej LO nie ma wyzszej wartosci opalowej - moze nawet ma nizsza (?) z powodu wiekszej ilosci dodatkow podwyzszajacych LO
            • ag2812 Re: 95 czy 98 ? 19.08.04, 12:01
              Silnik spalinowy ma ten urok że spreża mieszankę i w górnym położeniu tłoka
              następuje zapłon. Zapłon jest właczany z pewnym wyprzedzeniem bo mieszanka nie
              spala sie w momencie tylko potrzebuje na to okreslony czas. W tym czasie tłok
              jeszcze idzie do góry i ideałem jest by pełne spalanie nastąpiło dokładnie w
              górnym położeniu tłoka. Wtedy osiaga się w cylindrze najwyższe ciśnienie i tym
              samym największa siła działa na tłok a oto tu chodzi.
              W praktyce nie daje się tego osiągnąć bo zbytnie wyprzedzenie zapłonu powoduje
              samozapłon mieszanki, czyli nie spala się ładnie od świecy do tłoka, tylko tam
              gdzie popadnie. Jest to tzw spalanie stukowe, bardzo szkodliwe dla silnika.
              LO charakteryzuje właśnie skłonność paliwa do samozapłonu. Jeźeli jest wysoka
              (LO) to można bardziej wyprzedzić zapłon i wrezultacie zbliżyć się do tego
              ideału co poprawia wykorzystanie możliwości silnika. Jeżeli zastosuje się
              benzyne o wyższej LO niż zalecana bez przestawiania zapłonu nic się nie stanie,
              ani na plus ani na minus. Choć czasami jest poprawa bo inne parametry benzyny
              98 z reguły też sa lepsze niż 95. Co do wartosci opałowej to w obu przypadkach
              jest podobna (zresztą dla gazu liczona na kg a nie na litr też) i nie wpływa tu
              w żaden znaczący sposób na moc.
              • etom Re: 95 czy 98 ? 19.08.04, 13:35
                ag2812 napisał:

> Zapłon jest właczany z pewnym wyprzedzeniem.....
                >
                > W praktyce nie daje się tego osiągnąć bo zbytnie wyprzedzenie zapłonu
                > powoduje samozapłon mieszanki, czyli nie spala się ładnie od świecy do tłoka,
                > tylko tam gdzie popadnie. Jest to tzw spalanie stukowe, bardzo szkodliwe dla
                > silnika.

Da sie jak najbardziej - przy prawidlowo ustawionym kacie wyprzedzenia dla konkretnego stopnia sprezania i odpowiedniej do tego LO benzyny.

Spalanie stukowe i samozaplon to nie to samo ,chociaz samozaplon moze miec wplyw na spalanie stukowe.

" Reasumując spalanie stukowe jest wywołane zbyt dużym stopniem sprężania lub paliwem zbyt niskiej jakości, które z powodu małej liczby oktanowej przy tym samym stopniu sprężania doznaje samozapłonu. Konsekwencjami samozapłonu jest pogorszenie dynamiki silnika, osadzanie się nagaru w silniku, a także odciążenie elementów silnika. Nie trudno zauważyć że problem samozapłonu wiąże się wzajemnie ze spalaniem stukowym. Jak należy walczyć z tym zjawiskiem? Przede wszystkim należy stosować paliwa dobrej jakości, szczególnie do silników doprężonych. Nie należy przesadzać ze zwiększaniem stopnia sprężania oraz kątem wyprzedzenia zapłonu. Oprócz tego nie powinno się nadmiernie przeciążać silnika, gdyż nawet rozsądny stopień sprężania i paliwo dobrej jakości nie pomoże, kiedy temperatura silnika gwałtownie wzrośnie w skutek np. długotrwałej jazdy pod górę z małą prędkością, niebezpiecznie zbliżając się do temperatury samozapłonu."

" 1) Można jeździć na paliwie gorszej jakości jeżeli obniżymy stopień sprężania w cylindrach, spowoduje to jednak gorsze osiągi silnika (dzięki temu kiepskie paliwo nie szkodziło np. rosyjskim Uazom, które miały niski stopień sprężenia)

2) Można jeździć na paliwie gorszej jakości jeżeli dodamy związku o właściwościach antydetonacyjnych,

3) Spalania stukowego unikniemy przy wysokim stopniu sprężania stosując paliwo o wysokiej liczbie oktanowej, którego temperatura samozapłonu jest wyższa

slave.e-edukacja.pl/~fiat/html/artykuly/spalanie_stukowe.htm
                • ag2812 Re: 95 czy 98 ? 19.08.04, 23:30
                  etom napisał:
                  > Da sie jak najbardziej - przy prawidlowo ustawionym kacie wyprzedzenia dla
                  konkretnego stopnia sprezania i odpowiedniej do tego LO benzyny.

Dodaj jeszcze stałej tepmeraturze w cylindrze, stałych obrotów ...
                  A i tak jak już wszystko uda się ustabilizować wystarczy trochę nagaru w
                  silniku i szlak trafia wszelkie ustawienia.
                  Dlatego każdy producent silnika tak ustawia zapłon by był margines
                  bezpieczeństwa bo lepiej stracić na mocy niż dopuścić do splania stukowego.

> Spalanie stukowe i samozaplon to nie to samo ,chociaz samozaplon moze miec
                  wplyw na spalanie stukowe.

A może znajdziesz jakiś cytat o spalaniu stukowym bez samozapłonu ?
                  Owszem to nie to samo spalanie stukowe jest wynikiem samozapłonu mieszanki
                  podczas sprężania w silniku. Teraz już jasniej ?

A co do reszty to jaki ten cytat ma związek z twoją tezą, że 98 bez korekty
                  zapłonu spowoduje spadek mocy ???
                  • etom Re: 95 czy 98 ? 20.08.04, 03:49
                    ag2812 napisał:

"W tym czasie tłok
                    jeszcze idzie do góry i ideałem jest by pełne spalanie nastąpiło dokładnie w
                    górnym położeniu tłoka. Wtedy osiaga się w cylindrze najwyższe ciśnienie i tym
                    samym największa siła działa na tłok a oto tu chodzi.
                    W praktyce nie daje się tego osiągnąć bo zbytnie wyprzedzenie zapłonu powoduje
                    samozapłon mieszanki, czyli nie spala się ładnie od świecy do tłoka, tylko tam
                    gdzie popadnie. "

Sorry ,jezeli zle zrozumialem ,ale wygladalo na to ,ze nie mozna prawidlowo
                    ustawic zaplonu i dlatego tak odpowiedzialem :
                    " Da sie jak najbardziej-przy prawidlowo ustawionym kacie wyprzedzenia dla
                    konkretnego stopnia sprezania i odpowiedniej do tego LO benzyny."
    • olga.55 Re: 95 czy 98 ? 17.08.04, 15:27
      Moje auto, jest przystosowane do 98, narazie leję 95, i wychodzi mi
      11-12l/100km, słyszałam, że 98 może zmniejszyć zużycie i dodać mocy? Czy to
      prawda? Opłaca się?
      • etom Re: 95 czy 98 ? 17.08.04, 21:45
        olga.55 napisała:

> Moje auto, jest przystosowane do 98, narazie leję 95....

Czy to znaczy , ze w instrukcji pisze minimum 98 ???
        Jezeli tak to szkoda mi tego silnika !
        • olga.55 Re: 95 czy 98 ? 18.08.04, 11:59
          Tylko problem, że ja nie mam instrukcji, to auto używane, jestem właścicielką od
          2tygodni i tak w najblizszej przyszłości pojedzie do zagazowania.
          Na 95 też jeżdzi dobrze.
    • qazqaz1 Re: 95 czy 98 ? 18.08.04, 13:17
      jestem na stacji benzynowej gdzie cena benzyny pb95 jest taka sama jak pb98,
      silnik 1,4 8 zaworowy. Ktora mam brac?
      • etom Re: 95 czy 98 ? 18.08.04, 23:38
        nie mniej niz pisze w instrukcji
      • lobuzek1 Re: 95 czy 98 ? 20.08.04, 09:17
        Może ta oznaczona znakiem 98 w istocie będzie miała 95 oktanów, przy naszych
        stacjach i kantach na paliwie różnie może być. Sam miałem kiedyś taki
        przypadek, mniej więcej 2 lata temu Orlen w czasie weekendów wyrównał ceny 98 i
        95. No to zalałem do pełna 98 i myślałem, że samochód zapcham do domu. Banda
        oszustów. Dodam że producent zaleca paliwo o liczbie oktanowej minimum 95.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka