tomzn 16.08.04, 14:14 Co się dzieje kiedy auto nie przechodzi pozytywnie badań na stacji diagnostycznej? Czy nie lepiej jechać wcześniej? Oraz jaki jest obecnie koszt przeglądu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sussee Re: Przegląd techniczny 16.08.04, 16:27 Koszt to 92 zł.A jeśli nie przejdzie?Hmmm...Są stacje,które przymkną oko wbijąc pieczatkę i mówiąc,co do naprawy,a są i takie,które nie wbiją Ci pieczatki i każą zapłacić (bo przegląd wykonany jakby nie patrzeć-to jest chamstwo).Ale tez w wielu stacjach nie wbijają pieczatek,jesli auto nie sprawne,każą naprawić,powtórnie potem trzeba do nich przyjechac,żeby zbadali naprawiony mechanizm (np hamulce itp)-ustawa przewiduje na to osobne cenniki,szczegóły w Dzienniku Ustaw,ale nie pamiętam który numer.Czyli:płacisz za przegląd i dodatkowo za powtórne zbadanie wadliwego wczesniej mechanizmu.To sa wszystkie rozwiązania takich problemów na stacjach,jakie znam,może ktoś sie spotkał z innymi? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.klonowski Re: Przegląd techniczny 20.08.04, 09:39 przegląd kosztuje około 90 zł Odpowiedz Link Zgłoś
tomzn Re: Przegląd techniczny 23.08.04, 19:26 A czy na przeglądzie sprawdzają gaśnice-legalizację? Chyba nie mają takich uprawnień!? Odpowiedz Link Zgłoś
wokomex Re: Przegląd techniczny 24.08.04, 11:56 Gasnicy nie sprawdzają, przynajmniej na stacjach które ja odwiedzałem, pytają o trójkąt, apteczkę tez pomijają. Jeśli masz jakąś usterkę to albo przymkną oko, albo każą Ci ja usunąć i ponownie przyjechać, dopiero wtedy podbiją Ci dowód. Niektóre stacje prowadzą też warsztat więc na miejscu mogą Ci usunąć( za opłata i to czasami niemałą ). Jeśli wyślą Cię na usunięcie usterki np. hamulcowej to przyjeżdżasz do nich ze sprawnym autkiem i wtedy sprawdzają Ci tylko hamulce. Jakoś to nazywaja taki przegląd uzupełniający czy coś, kosztuje to ok. 30 zł. Normalne badanie techniczne pojazdu bez inst. gazowej kosztuje chyba 92 zł + 2 na CEPiK. Za Badanie autka z inst. gazową zapłacisz ok. 140. Za Badanie powypadkowe autka ( nacisk kładą wtedy na geometrię )176 zł. Pozdr. Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
tomzn Re: Przegląd techniczny 27.08.04, 20:04 Opłata wynosi dokładnie 92 zł + 2 zł do urzędu miasta-tyle zapłąciłem. Oczywiście na niektórych stacjach diadnostycznych próbują doliczać za niby regulacje np. świateł. Dlatego warto wcześniej zapytać czy nie będzie naciągania kwoty podstawowej. Odpowiedz Link Zgłoś
tomzn Re: Przegląd techniczny 27.08.04, 20:05 tomzn napisał: > Co się dzieje kiedy auto nie przechodzi pozytywnie badań na stacji > diagnostycznej? Czy nie lepiej jechać wcześniej? Oraz jaki jest obecnie koszt > przeglądu? Opłata wynosi dokładnie 92 zł + 2 zł do urzędu miasta-tyle zapłąciłem. Oczywiście na niektórych stacjach diadnostycznych próbują doliczać za niby regulacje np. świateł. Dlatego warto wcześniej zapytać czy nie będzie naciągania kwoty podstawowej. Odpowiedz Link Zgłoś