Dodaj do ulubionych

Przegląd techniczny

16.08.04, 14:14
Co się dzieje kiedy auto nie przechodzi pozytywnie badań na stacji
diagnostycznej? Czy nie lepiej jechać wcześniej? Oraz jaki jest obecnie koszt
przeglądu?
Obserwuj wątek
    • sussee Re: Przegląd techniczny 16.08.04, 16:27
      Koszt to 92 zł.A jeśli nie przejdzie?Hmmm...Są stacje,które przymkną oko wbijąc
      pieczatkę i mówiąc,co do naprawy,a są i takie,które nie wbiją Ci pieczatki i
      każą zapłacić (bo przegląd wykonany jakby nie patrzeć-to jest chamstwo).Ale tez
      w wielu stacjach nie wbijają pieczatek,jesli auto nie sprawne,każą
      naprawić,powtórnie potem trzeba do nich przyjechac,żeby zbadali naprawiony
      mechanizm (np hamulce itp)-ustawa przewiduje na to osobne cenniki,szczegóły w
      Dzienniku Ustaw,ale nie pamiętam który numer.Czyli:płacisz za przegląd i
      dodatkowo za powtórne zbadanie wadliwego wczesniej mechanizmu.To sa wszystkie
      rozwiązania takich problemów na stacjach,jakie znam,może ktoś sie spotkał z
      innymi?
    • marcin.klonowski Re: Przegląd techniczny 20.08.04, 09:39
      przegląd kosztuje około 90 zł
    • tomzn Re: Przegląd techniczny 23.08.04, 19:26
      A czy na przeglądzie sprawdzają gaśnice-legalizację? Chyba nie mają takich
      uprawnień!?
      • wokomex Re: Przegląd techniczny 24.08.04, 11:56
        Gasnicy nie sprawdzają, przynajmniej na stacjach które ja odwiedzałem, pytają o
        trójkąt, apteczkę tez pomijają. Jeśli masz jakąś usterkę to albo przymkną oko,
        albo każą Ci ja usunąć i ponownie przyjechać, dopiero wtedy podbiją Ci dowód.
        Niektóre stacje prowadzą też warsztat więc na miejscu mogą Ci usunąć( za opłata
        i to czasami niemałą ). Jeśli wyślą Cię na usunięcie usterki np. hamulcowej to
        przyjeżdżasz do nich ze sprawnym autkiem i wtedy sprawdzają Ci tylko hamulce.
        Jakoś to nazywaja taki przegląd uzupełniający czy coś, kosztuje to ok. 30 zł.
        Normalne badanie techniczne pojazdu bez inst. gazowej kosztuje chyba 92 zł + 2
        na CEPiK. Za Badanie autka z inst. gazową zapłacisz ok. 140. Za Badanie
        powypadkowe autka ( nacisk kładą wtedy na geometrię )176 zł.
        Pozdr.
        Maciek
    • tomzn Re: Przegląd techniczny 27.08.04, 20:04
      Opłata wynosi dokładnie 92 zł + 2 zł do urzędu miasta-tyle zapłąciłem.
      Oczywiście na niektórych stacjach diadnostycznych próbują doliczać za niby
      regulacje np. świateł. Dlatego warto wcześniej zapytać czy nie będzie
      naciągania kwoty podstawowej.
    • tomzn Re: Przegląd techniczny 27.08.04, 20:05
      tomzn napisał:

> Co się dzieje kiedy auto nie przechodzi pozytywnie badań na stacji
      > diagnostycznej? Czy nie lepiej jechać wcześniej? Oraz jaki jest obecnie koszt
      > przeglądu?
      Opłata wynosi dokładnie 92 zł + 2 zł do urzędu miasta-tyle zapłąciłem.
      Oczywiście na niektórych stacjach diadnostycznych próbują doliczać za niby
      regulacje np. świateł. Dlatego warto wcześniej zapytać czy nie będzie
      naciągania kwoty podstawowej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka