Dodaj do ulubionych

Tanie auto z gazem

08.08.14, 16:29
Niedługo zaczynam egzamin na prawo jazdy kategorii B i poszukuje taniego auta z silnikiem na codzienne dojazdy do szkoły, szukam auta który spala jak najmniej gazu, z tego co czytałem to niektóre auta mogą zejść do 6 litrów na 100 kilometrów. Znalazłem kilka raportów spalania w serwisie Autocentrum.pl, ale nie jestem ich pewien, dlatego też przedstawiam liste samochodów i prosze byście powiedzieli ile jest w nich prawdu jeżeli ktoś ma jeden z tych samochodów z instalacją gazową.
Lista:
KIA Pride
Tabant 1.1
Suzuki Maruti
ZAZ Tavria
Mazda 121
Daewoo Matiz
Daewoo Tico
Dacia 1305
Dacia 1310
Dacia Nova
Łada 2104
Zastava 1100p
Rover 25
Suzuki Swift
Nissan Micra
Nissan Sunny
Fiat Panda
Fiat Punto
Fiat 126p
Fiat Ritmo
Fiat Uno
Fiat Cinquecento
Fiat Seicento
Opel Corsa
Ford Fiesta
VW Polo
Citroen Saxo
Citroen AX
Renault Twingo
Daihatsu Charade
Hyundai Atos
Daihatsu Cuore
Rover 100
Rover 200
Suzuki Alto
Dokładniej chodzi mi o to czy wsród podanyc przeze mnie aut znajduje się takie które spala do maksymalnie 7,5-8,0 litrów gazu, chciałbym jeżeli ktoś będzie miał taki samochód to niech poda oprócz spalania również rocznik, generacje, przebieg , silnik i moc tego samochodu.
Obserwuj wątek
    • derff Re: Tanie auto z gazem 27.08.14, 14:47
      Podane samochody to w znacznej mierze zabytki, które kupuje się do zabawy a nie jazdy.
      Zużycie LPG na 100 km zależy nie tyle od rodzju samochodu lecz bardziej od rodzju instalacji LPG. Dlatego wybierająć samochód dla siebie wybieraj możliwie najnowszy rocznik samochodu typowego(Skoda,Fiat,Opel, Daewoo) a nie jakież nietypowe wynalazki. Najważniejsze jest jednak aby instalacja był jak najnowszj generacji ( koniecznie wtryskowa)oraz ważność legalizacji zbiornika. Nawet takie samochody jak Vectra, Mondeo, Croma, czy Nubira palą ok 8-10l LPG/100km gdy wszystko jest OK.
      • kapelusznik12 Re: Tanie auto z gazem 05.09.14, 12:44
        prawda...ja gdzieś jeszcze wygrzebałem, że jednak lepiej kupić auto odrębnie a potem montować instalację. ja akurat tak robiłem - śmigam na Zenicie i fakt, mam sporą oszczędność (sporo jeżdżę). ale jak pisze derff - grunt to dobrze dobrana instalacja.
    • wsk175 Re: Tanie auto z gazem 08.09.14, 13:43
      90 proc wymienionych aut już nie istnieje, a o 50 proc, już nawet pracownicy złomów zapomnieli że takie istniały ....
    • dud-eek Re: Tanie auto z gazem 17.09.14, 22:34
      Może volkswagen golf 2?
    • margrette Re: Tanie auto z gazem 10.12.14, 13:34
      Ja posiadam Suzuki swift 2007 r. z gazem. Bardzo ekonomiczne autko - pełny bak (za ok 60 zł gazu + benzyny za jakieś 20 zł) starcza mi na około 250 km czyli przejeżdżę nim praktycznie cały miesiąc codziennie do pracy (około 10 km w obie strony)+ jakieś wyjazdy po zakupy co kilka dni itp. Naprawdę polecam, przy tym jest fajnie wyposażony i przyjemnie się prowadzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka