Dodaj do ulubionych

Ściąga mi samochód

29.11.04, 17:49
Otóż uderzyłem lewym kołem w kraweżnik(dosyć mocno bo musiałem wymienić felgę)
i teraz ściąga mi auto na prawo.Zrobiłem geometrię,pomierzono mi odległości
między kołami przednimi i tylnymi po obu stronach-jest idealnie.Zmienilismy
koła z przodu na tył.Wachacze są proste.Dalej to samo.Co to może być...?Czy
może być to kwestia opon?
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: Ściąga mi samochód 29.11.04, 18:00
      Ale... czy sciaga, czy w czasie jazdy na wprost masz lekko krzywo kierownice? Bo to duza roznica.

Jezeli jednak sciaga, a geometria jest ok, to przyczyna moga byc opony. Moze masz rozne cisnienia. A moze po przypakowaniu w kraweznik zalozyles na nowa felge, mniej zuzyty niz reszta opon, zapas?
      • lbmarcin Re: Ściąga mi samochód 29.11.04, 18:30
        Cisnienie jest ok bo było sprawdzane a oponę założyłem tą samą więc to nie
        to.Kierownica jest na wprost prawie, bo jak mi ściąga to lekko ucieka na prawo
        ale jak wyprostuję kieraka ( lekko ) to jedzie prosto.
        • emes-nju Re: Ściąga mi samochód 29.11.04, 19:01
          To moze jednak cos pogiales? Cos czego nie widac golym okiem. A moze geometrie Ci spierd... - to sie zdarza.
          • niwela.zj Re: Ściąga mi samochód 29.11.04, 19:09
            Jeśli koła są wyważone, zbiezność właściwa to może hamulec lekko trzymać lub
            jest wszystko dobrze a Ty jesteś przewrażliwiony. Okaże sie po kilku tys.km.
    • bambus_us Re: Ściąga mi samochód 29.11.04, 22:37
      Mam takie pytanie ;czy jak jedziesz i puscisz kierowinice to sciaga ,czy
      trzymajac kierownice prosto sciaga?Chce byc dobrze zrozumiany ,bo moze tylko
      kierownica nie jest ustawiona prosto ?
      • lbmarcin Re: Ściąga mi samochód 30.11.04, 01:05
        Nie ściąga mi jak puszczę kierownicę a jak trzymam prosto to jest ok-jadę
        prosto :-)
        • olewin Re: Ściąga mi samochód 30.11.04, 01:29
          może coś z drążkami ??
          • niwela.zj Re: Ściąga mi samochód 30.11.04, 11:01
            >Nie ściąga mi jak puszczę kierownicę a jak trzymam prosto to jest ok-jadę
            >prosto :-)

Czyli jest wszystko w porządku.
        • bambus_us Re: Ściąga mi samochód 30.11.04, 14:08
          Wyglada na to ze po prostu nie masz ustawionej kierownicy prosto ,to nie jest
          zaden problem ,mozesz tak jezdzic i spokojna glowa .
          • lbmarcin Re: Ściąga mi samochód 01.12.04, 21:13
            Jeszce raz: jak trzymam kierownice prosto to jadę prosto,ale jak puszczę to
            kierownicę lekko skręca mi w prawo i samochód też ucieka w prawo.
            • toma9 Re: Ściąga mi samochód 01.12.04, 21:34
              NO WLASNIE ,problem tkwi w srodku ciezkosci kierownicy.Poniewaz jestes
              wymagajacy a po regylacji kierownica nie jest juz ustawiona na wprost,potrzeba
              ja sciagnac i nalozyc na nowo tym razem uwzgledniajac ideane ustawienie ramion.
              W twoim przypadku biorac lekka poprawke w lewo.
              • bambus_us Re: Ściąga mi samochód 01.12.04, 22:56
                Nie sciaga sie kierownicy zeby ja ustawic prosto .Uzyskuje sie to poprzez
                regulacje drazkow sterowniczych .Zreszta kolega pisze ze jak trzyma kierownice
                prosto to auto jedzie prosto .
                Poddaje sie ,nie wiem co dolega twojemu autku .
            • ag2812 Re: Ściąga mi samochód 01.12.04, 22:01
              Musisz powtórzyć pełną diagnostykę zawieszenia. Jeżeli zbieżność jest dobra to mozliwe że cos nie tak jest z kątem pochylenia koła. To załkiem prawdopodobne po takim uderzeniu. Powinno to wyjść przy ustawianiu zbieżności ale może macher coś nie dopatrzył.
              Pozdr.
              • lbmarcin Re: Ściąga mi samochód 04.12.04, 22:21
                Robiłem juz 2 razy zbieżnośc w róznych sewisach i dalej to samo...
                • ag2812 Re: Ściąga mi samochód 05.12.04, 10:37
                  A zrobili ci pełną diagnostykę? Właśnie np. pomiary kata nachylenia koła. W niektórych samochodach jest to parametr nieregulowany (co nie znaczy że bez znaczenia i że nie ulega zmianie np po wypadku) wiec może przy ustawieniu zbieżnosci go nie mierzą.
                  Jeżeli jest tak jak podejrzewam, obejrzyj dokładnie punkty mocowania zawieszenia
                  To tam w wyniku uderzenia coś się zgieło czy przesuneło (jeżeli wachacze i drążki są proste).
                  W kazdym razie cudów nie ma, jeśli auto sciąga to diagnostyk musi ci znaleść przyczynę a jeśli nie wie co to jest, nie płać, chyba ze na piwo za fatygę.
                  Opony raczej wykluczam bo jak sam piszesz przekładanie nie zmienia nic.
                  Pozdr.
    • olewin Re: Ściąga mi samochód 05.12.04, 21:52
      macmerc.netium.com.pl/usterki/kierownica.htm - polecam lekture Tobie i
      innym forumowiczom !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka