Dodaj do ulubionych

zrzuca samochod na bok

01.05.05, 14:30
witam wymienialem kola zimowe na letnie, juz podczas jazdy na zimowych
odczuwalem ze znosi mi samochod na lewo, pomyslalem ze moze przy zmianie
klockow hamulcowych w jednym z osiedlowych warsztawo, cos spieprzyli... po
zalozeniu letnich przez samego siebie, rowniez troszke mi znosi auto na lewo,
zastanawiam sie czy to stan nawierzchni, czy cos z ukladem kierowniczym, czy
tez cos z kolami trzeba zrobic? jaka geodezja, przepraszam z gory za moje
infantylne pytanie, jestem mlodym kierowca stad moje obawy. Jezdze astra
hatchback 1,6 rocznik 92, wiem wiem stare.. ale na to tylko mnie stac, w
takim wieku nie mozna sie ponoc spodziewac wiele, ale...? moze ktos
odpowie..?
Obserwuj wątek
    • macwall Re: zrzuca samochod na bok 01.05.05, 16:48
      Zapewne masz walnieta tzw. geometrie. To znaczy ze nie wszystkie kola jeda po
      tej samej osi i moga byc pod zlym katem do nawierzchni. Jakby byla to kwestia
      hamulcow to czulbys sciaganie w jakas strone podczas hamowania. Musisz jechac
      na regulacje do specjalistycznego zakladu (czyli pan heniu ze swieczka i
      lusterkiem Ci tego nie ustawi). Ustawia sie to "komputerowo" ;) - tzn na
      urzadzeniu ktore przy pomocy miernikow laserowych sprawdza dokladnie katy pod
      jakimi sa ustawione kola. Czym grozi jezdzenie w obecnym stanie? Na pewno
      sciaga auto w lewo, na pewno powoduje to wieksze i nierowne zuzycie opon, na
      pewno gorsza jest przyczepnosc i trakcja pojazdu. Regulacje zrobic NALEZY
      poniewaz nie zrobienie moze miec gorsze konsekwencje niz wydanie paru zlotych
      na regulacje. A geometria na naszych dziurawych drogach potrafi sie pokaszanic
      po kazdej wiekszej zaliczonej dziurze. Pozdrawiam.
    • hondziarz Re: zrzuca samochod na bok 01.05.05, 18:01
      geometetrię kolego, a nie geodezję. własnie geometrię masz do zrobienia. To
      kosztuje około 100 zł w porządnym warsztacie.
      • seacik1 Re: zrzuca samochod na bok 19.05.05, 21:21
        A umiesz gotować?
        TYlko frajer przepłaca.
    • ag2812 Re: zrzuca samochod na bok 01.05.05, 22:48
      Jeśli wystąpiło to po wymianie klocków moze to być też sprawa hamulców. Sprawdź po jeździe reką koła. Jesli hamulec się blokuje felga lewego koła bedzie wyrażnie cieplejsza niż prawego. Wtedy pozostaje rozebranie i wyczyszczenie tłoczka. Jesli nie to faktycznie ustawienie zbieżności pewnie pomoże.
      Pozdr.
    • bambus_us Re: zrzuca samochod na bok 02.05.05, 23:02
      Moze potrzebujesz ustawic zbieznosc ? Pan Henio ze swieczka i sznurkiem jak
      najbardziej moze to ustawic ,ale przed ustawieniem zbieznosci moze potrzebujesz
      wymienic drazki od ukladu kierownieczego (moga byc wybite).Czasami same opony
      moga byc do kitu i po prostu nic nie mozna z tym zrobic ,chyba ze wymienic
      opony.
      • macwall Re: zrzuca samochod na bok 03.05.05, 12:01
        Napisales to samo co ja poprzednio...zbieznosc to tez geometria i jak Tobie
        ustawia pan henio ze sznurkiem to gratuluje! A objawem wybitych koncowek
        drazkow nie jest sciaganie auta na boki (no chyba ze jezdzisz az tak rozje...ym
        autem). Opony jak sa do kitu to nie daje sie kol wywazyc a nie sciaga w bok.
        • bambus_us Re: zrzuca samochod na bok 04.05.05, 00:34
          Nie znasz sie kolego na opanach widocznie az tak bardzo .Pracowalem w fabryce
          opon przez pare lat i moge troche wiecej powiedziec co i jak jesli chodzi o
          opony.A co do geometri ,sam sobie ustawiam jak potrzebuje i jest tak samo
          dobrze jak ta ustawiana w warsztacie przy pomocy komputera .A koncowki drazkow
          to dopiero wymieniam jak sa wybite .
          • zgryzliwy1 Re: zrzuca samochod na bok 04.05.05, 03:31
            bambus_us napisał:

> A co do geometri ,sam sobie ustawiam jak potrzebuje i jest tak samo
            > dobrze jak ta ustawiana w warsztacie przy pomocy komputera

jezeli u Ciebie geometria to tylko zbieznosc ..to mozliwe.
          • macwall Re: zrzuca samochod na bok 04.05.05, 15:10
            No to jak sie kolega tak dobrze zna to moze mi nakresli jak musi byc
            zpierniczona opona zeby sciagala cale auto w jedna strone (mowie o prawidlowo
            zamontowanej i odpowiednio napompowanej oponie).
            • bambus_us Re: zrzuca samochod na bok 05.05.05, 04:52
              Opona drogi forumowiczu moze byc niesymetrycznie sklejona ,co bedzie powodowalo
              sciaganie na bok .W dobrych oponach nie mysle ze sie to przytrafi ,ale duzo
              jest nedznych opon w sprzedazy .
              • kampai Re: zrzuca samochod na bok 05.05.05, 09:15
                Wszystko to jest na zasadzie domysłów. Jak jeździłem Nubirą też miałem ten
                problem. Tzn. mimo wyważenia kół i zrobienia geometrii samochód mi znosiło.
                Tuleje przednich wahaczy szlag trafił. Ponownie. Nie miałem siły juz się z tym
                bawić i oddałem w czort tę kupę złomu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka