Dodaj do ulubionych

Klimatyzacja w starym mercedesie - do fachowow.

13.07.05, 21:26

Znajomy poprosił mnie o dopełnienie klimatyzacji w swoim starym mercedesie.
Pracuje jako technik od klimatyzacji, ale od pomieszczeń. Z autami mam „0”
doświadczenia.
Chodzi mi konkretnie o gaz. Oryginalnie była napełniona prawdopodobnie R12.
Od dobrych paru lat R12 jest zabroniony i nie ma go na rynku.
Jakim gazem dopełnić? Zastępczym środkiem jest np. R134a, ale normalnie
pracuje z innym olejem. Czy mimo to mogę dopełnić R134a? Czy jest jakieś
ryzyko z tym związane?
Obserwuj wątek
    • takietam1 gaz 14.07.05, 02:42
      W zasadzie parownik jest troche maly aby dobrze chodzilo na 134a, ale dziala.
      Temperatura jest troszke wyzsza jak przy R-12.

Od razu mowie, ze osobiscie sprawdzalem na paru starych merolach.

Ale nie wolno tego mieszac. Musisz odparowac stary gaz i doprowadzic do prozni.
      Potem dopiero laduj 134a i tyle. Nie wiem czy dobrze pamietam, ale tam chyba
      wchodza trzy puszki po 350 gram. Tak z pamieci.

Dla twojej informacji - jest do tego specjalny gaz ale ja nie wiem, czy to jest
      dla Ciebie dostepne. Nazywa sie to "Freeze-12" i spelnia normy R-12.
      Jest dosyc tani i jest zaprojektowany do zastepowania R-12 w starych instalacjach.

Wtedy klimatyzacja dziala super, jak nowa, tylko sa problemy z tym Freeze-12 bo
      on ma mniejsze czasteczki i auto musi miec wszystkie sprawne uszczelki i brak
      wyciekow.

Freeze-12 lubi bowiem szybko uciec z instalacji przy najmniejszym problemie
      szczelnosci.

I ostatnia sprawa - tego specyfiku tez nie mozna mieszac z R-12.

Czy znajomy wymienial juz przewody cisnieniowe prowadzace do kompresora?
      Bo one bardzo czesto sa przyczyna wyciekow. One musza byc nowe. Pekaja przy
      zaciskach na przodzie. To trzeba sprawdzic. Powodzenia.

• takietam1 moze to sie komus przyda - Freeze 12 19.07.05, 03:49
        www.freeze12.com/
        Tak wygladaja puszki z tym specyfikiem.
        Warto wiedziec.
    • takietam1 jeszcze jedna uwaga 14.07.05, 03:04
      jak nie nabijales auta nigdy, to musisz uwazac, aby nie nabic za duzo.
      Tam jest zawor cisnieniowy i wylacznik na takiej malej butli kolo chlodnicy (Po
      stronie kierowcy) i jak za duzo wsadzisz gazu, to instalacja w czasie pracy
      wylaczy sie i kompresor bedzie "oscylowal". Czyli wlaczal sie i wylaczal. Musi
      byc takie cisnienie, aby kompresor dzialal ciagle. To jest bardzo mala roznica
      cisnienia! Trzeba uwazac.

Klima musi ustabilizowac swoja prace, czyli niech sobie chodzi pare minut i
      wtedy obserwuj. Jak bedzie za duze cisnienie to najwyzej upuscisz przez zawor na
      wysokim cisnieniu do butli spowrotem. Wysokie cisnienie jest tam, gdzie
      przewod laczy kompresor z chlodnica klimy.

Nabija sie od frontu (taki maly zaworek na przedzie przy chlodnicy). (Niskie
      cisnienie) Musisz wszystkie zaworki wymienic na nowe, bo inaczej po zmianie
      cisnienia zaczna ci puszczac. Zaworki smarujesz siliconem technicznym (NIE
      uszczelka - tylko pasta/smar)

Milej zabawy.
      • staruch5 do takietam 14.07.05, 10:52
        ja mam auto z klima z 1994 roku (honda) na R-12. Od zawsze ta klima chodzi na
        zasadzie wlacz/wylacz (Ty to nazwales oscylacja) i bylem przekonany, ze to jest
        normalne i ze tak ma byc. Czy sie myle? Czy klima manualna ma chodzic caly
        czas, jak jest wlaczona? A wylaczanie swiadczy o za duzym cisnieniu? Moze u
        Japoncow jest inaczej, niz u Niemcow?
        • takietam1 Re: do takietam 15.07.05, 19:44
          czesc szefie,

to jest nieprawidlowe. Wiesz, mozliwe, ze cisnienie masz dobre, ale czujnik padl
          ze starosci i podaje sygnal do przekaznika "high".

Tzw. klimatyzatory manualne nie maja zadnej regulacji oprocz pomiaru cisnien
          "high" i "low" jedno odcina jak nie ma gazu, a drugie, jak kompresor dopompuje
          chlodnice i cisnienie wchodzi w stan krytyczny.

Sa dwa poziomy zabezpieczenia cisnieniowego w zakresie "high" jeden jest
          czujnikiem "open on high" a drugi jest zaworem cisnieniowym z plomba, ktory
          wywala nadmiar gazu przy cienieniu grozacym integralnosci chlodnicy.

W twoim przypadku czujnik prawdopodobie sie zestarzal i obnizyl mu sie punkt
          reakcji (to sie czasem zdarza) albo po prostu masz za duze cisninie w instalacji.

Obnizenie cisnienia (wypuszczenie gazu) spowoduje przerwanie oscylacji i prace
          ciagla = obnizenie temperatury wewnatrz kabiny i uczucie wiekszego "chlodu".
          Nie mowiac o tym, ze auto bedzie mniej palic, bo kompresor przestanie brac tak
          duzo mocy. (Im wieksze cisnienie tym wiecej mocy traconej na kompresorze)

Nie trzeba wypuszczac tego duzo. Tylko troszeczke. Przestanie oscylowac.
          Jednak ja osobiscie doradzalbym wizyte w serwisie, bo raz ruszony zaworek
          zaczyna ciec i jest to regula. Po prostu nacisniesz zaworek i za 2 miesiace
          klima przestanie dzialac.

• staruch5 Re: do takietam 25.07.05, 00:15
            dziekuje za odpowiedz.
            Klopot w tym, ze rok temu bylem w serwisie. Na moja prosbe troche dobito
            czynnika, a glownie dodano oleju, bo balem sie o smarowanie. Nikt tam nie
            zwrocil uwagi, ze tak jest zle. Byl to raczej znany serwis klimy w duzym
            miescie.
            Taka prace tej klimy mialem od zawsze, tzn. od 1998, kiedy auto kupilem w
            Paryzu. Nie moge wykluczyc, ze poprzedni wlasciciel (po 4 latach) bezposrednio
            przed sprzedaza wlasnie dobil R-12, ale wydaje mi sie to troche malo
            prawdopodobne.
            Pzdr.
            • staruch5 Re: do takietam 25.07.05, 00:18
              jeszcze cos.
              Ja bylem przekonany, ze to wlacz/wylacz nie jest z powodu poziomu cisnienia,
              lecz od czujnika temperatury w skraplaczu. Otoz wlaczanie jest czestsze, gdy
              wentylator pacuje na wiekszych obrotach.
              • staruch5 Re: do takietam 31.07.05, 17:08
                podbijam, moze takietam przeczyta...
                • takietam1 Re: do takietam 31.07.05, 17:36
                  Nie spotkalem sie z czyms takim jak czujnik temperatury w skraplaczu.

Wszystko co jest zwiazane z obiegiem wysokiego cisnienia ma zabezpieczenia
                  cisnieniowe. Czujniki cisnienia. Skraplacz ma za zadanie oddac cieplo do
                  atmosfery i skroplic gaz. Jezeli tam panuje za duze cisnienie - to wystepuje ono
                  dokladnie wtedy, kiedy sa za duze obroty.

I wtedy ryzyko rozwalenia chlodnicy skraplacza jest najwieksze.

I dlatego system sie wylacza.
                  To nie ma nic wspolnego z temperatura.

Jezeli nie wiadomo jaka jest zawartosc gazu i oleju w ukladzie - to nalezy
                  pojechac do serwisu i wypompowac z ukladu wszystko razem z olejem i nabic to od
                  nowa.

Jezeli interesuje ci ktory obwod jest odpowiedzialny za wylaczanie sie klimy, to
                  wsadz w ten obwod zarowke i zrob to tak, zeby zarowka swiecila w srodku kabiny.
                  Wtedy zobaczysz, czy rozlacza.
                  • staruch5 Re: do takietam 31.07.05, 23:33
                    nie moge udowodnic, ze to czujnik temperatury. to moze byc czujnik cisnienia =
                    tzn. on wlacza i wylacza klime, a to cisnienie (tak jak i temperatura) zalezy
                    od szybkosci odbierania ciepla od skraplacza, a wiec od obrotow wentylatora.
                    na pewno gdzies w ukladzie jest czujnik temperatury, no bo jest zabezpieczenia
                    uzycia klimy w zbyt niskiej temperaturze. U mnie to jest jakies +6 do +8C.
      • hanes Dziekuje i proszę o jeszcze 1 14.07.05, 22:28

Bardzo mi pomogłeś, ale mam jeszcze parę pytań,
        Obejrzałem sobie toto pobieżnie i na stronie wysokiego ciśnienia oprócz zaworu
        na butli i wyłącznika wysokiego ciśnienia, jest jeszcze jeden wylacznik, który
        jak się domyślam steruje wentylatorem kondensatora. Na stronie niskiego
        ciśnienia, oprócz zaworka nie zauważyłem niczego.
        Mój znajomy i sąsiad twierdzi, ze kompresor u niego wyłącza się samoczynnie,
        jeżeli jest za mało gazu. W klimatyzacji do pomieszczeń są takie rozwiązania i
        stosuje się do tego wyłącznik ciśnieniowy na stronie niskiego ciśnienia, a
        tutaj niczego, co mogłoby spełniać ta funkcje nie widzę.
        Co wyłącza jak jest za mało gazu? A może on się myli i klimatyzacja ma po
        prostu inny problem, niż gaz?
        Do czego służy ten zawór na butli? Tam idą dwa kabelki i wygląda jakby to był
        tylko wyłącznik ciśnieniowy, a może on się elektrycznie otwiera i zamyka?
        Gdzie i jaki jest wtrysk?
        I jeszcze proszę wytłumacz krotko jak to wszystko jest sterowane elektrycznie?
        Jeżeli chodzi o gaz, to 134a ma ta przewagę, ze go mam w dowolnych ilościach, a
        o tym drugim jeszcze nie słyszałem. Ja u moich klientów, jeżeli jestem wezwany
        do urządzenia z R12, oświadczam po prostu, ze to nadaje się tylko na śmietnik,
        takich rzeczy nie naprawiamy.
        I jeszcze o oleju, czy nie będzie poważnych problemów? Zaznaczam, ze nie
        chodzi, żeby zrobić z tego nowe, tylko, żeby jeszcze jakiś czas działało.
        Przepraszam, ze nie znam polskich nazw na określenie technicznych terminów, ale
        pisze z Austrii i wyjeżdżając przed laty z Polski z tej branży widziałem tylko
        lodówkę.
        Serdecznie pozdrawiam
        hanes
        • takietam1 Re: Dziekuje i proszę o jeszcze 1 15.07.05, 19:33
          A czesc,

Wiesz, ja nie moge dokladnie wypowiedziec sie teraz na temat konkretnej
          aplikacji, bo nie pamietam. Troche mnie ten twoj opis odstrasza.
          Sterowania jednak jako takiego prawie nie ma.

Tam jest modul regulacji klimy w desce rozdzielczej pod guzikami i przekaznik do
          AC na scianie czolowej?? (ja nawet nie wiem jak to sie nazywa fachowo)
          To jest jak otworzysz maske do gory i popatrzysz na akumulator a potem jedziesz
          wzrokiem w prawo w kierunku serwa i tam po drodze wisza przekazniki i jeden jest
          do klimy. Dziala to tak, ze modul sterujacy podaje sygnal chyba na nozke numer 4
          albo 7 (nie pamietam dokladnie) i to jest sygnal zmienny. Na tej podstawie
          przekaznik wie kiedy odciac zasilanie sprzegla.

On podaje sygnal na sprzeglo kompresora i na tym konczy sie rola sterowania.

Ciebie interesuja nastepujace sprawy:
          Cisnienie i ilosc oleju w klimie.

Ten przelacznik, ktory zaobserwowales to jest odciecie zasilania kompresora przy
          cisnieniu krytycznym (niskim) ktore powoduje wytopienie zaworkow.
          Jak nie ma gazu albo jest malo, to kompressor ulega uszkodzeniu i dlatego jest
          ten czujnik odcinajacy zasilania przy niskim cisnieniu. Ten czujnik ma stan open
          bez gazu i closed z cisnieniem. Aby zadzialal wystarcza wsadzic 350 - 500 gram
          gazu na pusta instalacje i klima sie wlaczy. Te przelaczniki sa stare i one
          dzialaja nawet na nizszym cisnieniu. Widzialem juz takie cuda, ze sie wlaczaly
          "na pol puszki"!

Wentylatory od klimy maja za zadanie wlaczyc sie przy stanie ON na sprzegle
          kompresora. To jest sterowane zewnetrznie i nie ma nic wspolnego z czujnikami.
          Nie pamietam, ktory modul tym steruje. Mozliwe, ze ten spod guzikow.
          Schematy do tego sa w sieci, jak Cie to interesuje to poszukam.
          Musisz mi podac model i rocznik i podesle co mam.

Co do oleju, to ja nie umiem ci doradzic, bo:
          1) olej w instalacji jest
          2) oleju leje sie bardzo malo, a jesli juz, to z dodatkiem UV aby ewentualnie
          obserwowac wycieki.
          3) preparaty dostepne na rynku zawieraja olej.
          (ile to nie wiem, ale tam jest chyba kilka procent oleju)

To jest pytanie do dealera. Bierz telefon i dzwon. Jednak jezeli ta klima
          dziala, to znaczy, ze olej juz tam jest i trzeba tylko wywalic tamten gaz i
          zastapic suchym 134. Olej jednak musi byc, bo inaczej uszkodzisz kompresor.

Ja mam zasade, ze jak leje olej to jedna mala lyzeczke od herbaty na duzy uklad.
          Wiecej sie boje. Pamietaj, ze jak jemu klima cieknie, to on mogl juz 100 razy
          dodawac gazu i lac olej i w skrajnych przypadkach debilizmu ludzi (wlascicieli)
          tam moze byc tona oleju!

• hanes Dziekuje raz jeszcze 16.07.05, 22:05
            No i jak przypuszczalem problem byl nie tylko w ilosci gazu. Ewakuowalem pompa
            godzine, wpuscilem mu - jak pisales - 350gr R134a, a klima nawet nie drgnela.
            Ale samopomoc sasiedzka ma swoje granice i odeslalem faceta do warsztatu. Bez
            schematow sterowania i instalacji elektrycznej w aucie jest ciezko cos zrobic.
            Przesledzic droge roznych kabli, jest prawie niemozliwe.
            Przy okazji rzucilem okiem na klimatronic w moim Xsara Pcasso i zobaczylem, ze
            ci wredni francuzi wmontowali jakies specjalne wentyle, ktore nie pasuja do
            moich manometrow.
            Czy to nie szczyt wrednosci.
            Jeszcze raz dziekuje bardzo za zaangazowanie
            pozdrowienia - hanes
            • takietam1 Re: Dziekuje raz jeszcze 17.07.05, 06:11
              No i bardzo dobrze. Schematy gdzies mam i dalbym ci na skrzynke - jakbys
              poprosil. No problem. Dlatego pytalem o rocznik i model.

Widzisz, to mogl byc problem sterowania.
              Te przekazniki do AC sa bardzo awaryjne.
              To samo modul sterowania (Te guziki)

Czasem pomaga zwarcie kompresora na krotko.
              Wtedy widzisz, czy chlodzi czy nie.

Ilosc potrzebnego gazu pisze z reguly na naklejce na karoserii gdzies pod maska.
              Wydaje mi sie jednak, ze on najlepiej zrobi jak podjedzie do serwisu.
              Mysle, ze to najlepsze rozwiazanie.
    • krakowskim Re: Klimatyzacja w starym mercedesie - do fachowo 10.11.13, 23:41
      Miałem bardzo podobny przypadek w bmw. Można śmiało napełnić zamiennikiem.
    • lukaszkruszyna Re: auto gaz Katowice 21.07.14, 14:00
      Proponowałbym przejechać się do firmy Auto Gaz Śląsk – Brygadzistów 82a, Katowice. U nich zakładałem instalację Tartarini i polecam. Szybka, profesjonalna obsługa, niezłe ceny. Na ich stronie www.autogaz.com.pl są szczegóły techniczne na temat zakładanych instalacji.
    • 1klassa Re: Klimatyzacja w starym mercedesie - do fachowo 31.07.14, 17:04
      27 lat stażu pytaj ogrzewanie samochodowe i klimatyzacja.
    • brudos Re: Klimatyzacja w starym mercedesie - do fachowo 01.08.14, 10:53
      Ja kiedyś też miałem taką sytuację ale kumpel powiedział mi że nie ma problemu i można użyć innego zamiennika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka