Dodaj do ulubionych

cisnienie oleju

31.07.05, 14:25
niedawno kupiłem passata z 91 roku z silnikiem 1,8 i mam pytanie odnosnie
czujników oleju są w nim dwa czujniki moze mi ktos wyjasnic dlaczego
ewentualnie odczego one są w trakcie jazdy zapala mi sie kontrolka oleju na
wyszych obrotach po zgaszeniu i odpaleniu cisnienie na wolnych jest ok a na
wyszych zapala zdazyło mi sie to dwa razy po kilku wyłączeniach i włączeniach
wszystko wraca do normy sprawdziłem cisnienie w układzei smarowqanie i na
wolnych jest 1 a na wysokich 4,5-5 at co to moze byc. silnik abs
Obserwuj wątek
    • dark13 Re: cisnienie oleju 31.07.05, 15:41
      dredd1 napisał:

> niedawno kupiłem passata z 91 roku z silnikiem 1,8 i mam pytanie odnosnie
      > czujników oleju są w nim dwa czujniki moze mi ktos wyjasnic dlaczego
      > ewentualnie odczego one są w trakcie jazdy zapala mi sie kontrolka oleju na
      > wyszych obrotach po zgaszeniu i odpaleniu cisnienie na wolnych jest ok a na
      > wyszych zapala zdazyło mi sie to dwa razy po kilku wyłączeniach i włączeniach
      > wszystko wraca do normy sprawdziłem cisnienie w układzei smarowqanie i na
      > wolnych jest 1 a na wysokich 4,5-5 at co to moze byc. silnik abs
      sa dwa czujniki od min cisnienia i od wiekszego ten drugi widocznie sie
      uszkodzil.to czeste w vw kilka razy mialem to w golfie. nowy czujnik nie jest
      drodi wiec najzwyczajniej wymienic
      • dredd1 Re: cisnienie oleju 01.08.05, 12:20
        a który jest od wysokiego a który od niskiego
        • dark13 Re: cisnienie oleju 01.08.05, 13:01
          dredd1 napisał:

> a który jest od wysokiego a który od niskiego
          juz nie pamietam ale jesli to nie problem mozna je wykrecic i sa opisane
          wartosci cisnienia w ktorych pracuja wtedy spisac te wartosci i na wszelki
          wypadek nr fabryczny przyda sie w sklepie. taki czujnik kosztuje okola 15-20zl
        • dark13 Re: cisnienie oleju 01.08.05, 13:06
          dredd1 napisał:

> a który jest od wysokiego a który od niskiego
          mozewarto poszukac sobie w internecie instrukcji obslugi passata zawze sie
          przyda na przyszlosc.i taka rada z innej beczki- warto dobrze wyregulowac i
          przesmarowac klamki to slaby punkt passatow latwo sie uszkadzaja i najlepsza
          technika otwierania to dociskanie kciukiem okolic zamka i dopiero otwieranie to
          wydluzy ich zywotnosc- ogolnie samochod ok chociaz duzo jest bardzo zjezdzonych
      • vatseq Re: cisnienie oleju 01.08.05, 14:09
        Czujnik ciśnienia może być uszkodzony, ale najpierw sprawdź stan oleju -
        spracowany olej da właśnie taki efekt, zwłaszcza po rozgrzaniu silnika.

vatseq
        • dredd1 Re: cisnienie oleju 01.08.05, 17:57
          tak sie stało raz nawet na zimnym silnku jezdziłem cały dzien w wieczorem
          postawiłem i rano sie zdziwiłem a co stanu oleju jest dobry przejechane ok 5000
    • poldek16 Re: cisnienie oleju 02.08.05, 14:33
      Nie kojaże akurat czujników ciśnienia w passacie (czy ma pomiar ciśnienia +
      kontrolka czy tylko kontrolka ?). Niektóre auta mają dwa czujniki, jeden
      liniowy do pomiaru ciśnienia (jest wtedy pomiar ciśnienia na desce), i drugi
      klasyczny czyli sygnalizuje stan przekroczenia ciśnienia minimalnego. Jesli
      zostały pomylone kable albo ktoś wkręcił w miejsce skokowego, liniowy to daje
      taki efekt. Podane przez ciebie wartości ciśnienia sa prawidłowe więc tu jest
      OK. Napewno jest to sprawa czujników.
    • odin-2 Re: cisnienie oleju 04.08.05, 08:12
      dredd1 napisał:

> niedawno kupiłem passata z 91 roku z silnikiem 1,8 i mam pytanie odnosnie
      > czujników oleju są w nim dwa czujniki moze mi ktos wyjasnic dlaczego
      > ewentualnie odczego one są w trakcie jazdy zapala mi sie kontrolka oleju na
      > wyszych obrotach po zgaszeniu i odpaleniu cisnienie na wolnych jest ok a na
      > wyszych zapala zdazyło mi sie to dwa razy po kilku wyłączeniach i włączeniach
      > wszystko wraca do normy sprawdziłem cisnienie w układzei smarowqanie i na
      > wolnych jest 1 a na wysokich 4,5-5 at co to moze byc. silnik abs

jedna "kontrolka" podaje ci temperature,druga nie pokazuje ci nic-jest po to by:
      w razie spadsku cisnienia oleju (nie ma smarowania) odciac zaplon-auto
      stanie,Ty wymienisz pompe i jedziesz dalej .
      Jednym slowem ten drugi czujnik jest nie dla Ciebie,jest to: _pasek i szelki"
      dla producenta auta.
    • dredd1 spstrzezenia 05.08.05, 09:15
      wczoraj jak zaczoł znowu swirowac zrobiłem małe doswiadzczenie odłączyłem
      przewody od tych czujników dwóch co są przy filtrze i toretycznie nie powino
      nic sie dziac ale kontrolka sie zapaliła i robiło pip pip pip tak jak przedtem
      • dark13 Re: spstrzezenia 05.08.05, 12:38
        dredd1 napisał:

> wczoraj jak zaczoł znowu swirowac zrobiłem małe doswiadzczenie odłączyłem
        > przewody od tych czujników dwóch co są przy filtrze i toretycznie nie powino
        > nic sie dziac ale kontrolka sie zapaliła i robiło pip pip pip tak jak
        przedtem
        przy filtrze jest jeden z czujnikow drugi wkrecony jest gdzies w bloku , na
        Twoim miejscu poniewaz to zadne koszta wymienilbym oba czujniki roznia sie
        kolorem plastikowej obudowy nie jestem pewien ale chyba sa brazowy i bialy,
        prawie pewne ze uszkodzony jest czujnik od cisnienia wyzszych obrotow
        • dredd1 Re: spstrzezenia 06.08.05, 10:58
          przy filtrze mam dwa czujniki żółty i czarny w katalogu znalazłem ze były
          montowane czujniki temp. oleju tylko nie wiem czy w nim były montowane silnik
          abs
          • primerasri Re: spstrzezenia 06.08.05, 22:42
            Czesto czujnik zabrudza sie kiedy jezdzi sie za dlugo na tym samym oleju.
            Jezeli niedawno kupiles autko to proponuje kupic o jeden filtr oleju wiecej,
            zapas nawet najtanszego oleju z tesco i po zmianie przejechac jakies 100 km i
            na cieplym silniku spuscic caly olej, wywalic filtr, zlozyc nowy i dla sietego
            spokoju wkrecic korek, wlac mu kilka litrow oleju i poczekac az przeleci przez
            silnik, spuscic olej i mozna jeszcze go przelac. Potem spuscic olejwkrecic
            korek oleju na dobre i zalac juz na kolejne 10.000km docelowym olejem.
    • luk75 Re: cisnienie oleju 08.08.05, 21:35
      a tu podobny nierozwiazany problem :-/
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=534&w=25989241
    • dredd1 Re: podziekowanie 18.08.05, 11:15
      porzejechaniu trasy z zielonej góry do kielc (1000km)znikneła dolegliwosc jak
      narazie wszystkim dziekuje za wszelkie informacje i porady zycze wszystkim
      szerokiej drogi i bez awaryjnych autek i paiwa w cenie 1 zł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka