airdream 03.10.05, 23:02 jedne z tanszych, czy ma ktos doswiadczenie z nimi? Moje auto slabo pali, szukam przyczyny, moze to wlasnie swiece. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karburatorek Re: Swiece zarowe ISKRA - ok? 04.10.05, 18:43 Nie mam najlepszych doświadczeń, materiał dosyć podły, jak się spali (czas dużo krótszy niż przykładowo "Beru" lub "Champion") to przy wykręcaniu potrafi "wyciągnąć" gwint z głowicy. To nie jest coś zasłyszane (jedna baba drugiej babie)tylko moje osobiste doświadczenia. Zdarzały się też uszkodzenia polegające na silnym "spęczeniu" końcówki grzejnej, powodujące że świecy nie można było wyjąć przez otwór w głowicy. Każdy może mieć osobiste zdanie na ten temat, ja przedstawiłem swoje. Świeca żarowa powinna służyć co najmniej 100 kkm, na taki przebieg chyba można dołożyć 20 zł. do sztuki i kupić coś lepszego. Kupisz badziewie, na tym samym dystansie zrobisz wymianę dwa razy, nawet jak uda się uniknąć kłopotów z wykręcaniem, to i tak jesteś w plecy (choćby na robociźnie). Nie raz przekonałem się, że tanie rzeczy to towar odpowiedni dla ludzi bogatych. A Ty zrobisz jak chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
karburatorek Re: Swiece zarowe ISKRA - ok? 04.10.05, 18:47 Pomijam fakt, że świece żarowe można w bardzo prosty sposób sprawdzić (przez określenie pobieranego prądu) nawet bez wykręcania świec z silnika. Wymienia się tylko te, które są uszkodzone lub bardzo słabe. Odpowiedz Link Zgłoś
hondziarz Re: Swiece zarowe ISKRA - ok? 04.10.05, 19:23 świece zapłanowe - czyli iskra, czy świecie żarowe? o czym piszesz, bo to nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
airdream Re: Swiece zarowe ISKRA - ok? 04.10.05, 23:04 pisze - jak w tytule - o swiecach zarowych ta metoda n asprawdzanie swiec to z kablem przystawianym do swiecy i zarowki? czy cos innego? Odpowiedz Link Zgłoś
karburatorek Re: Swiece zarowe ISKRA - ok? 05.10.05, 08:55 Jest dużo sposobów, w warunkach polowych wystarczy nawet sam kawałek kabla, po przyłożeniu do świecy i klemy akumulatora zaiskrzy (czyli świeca coś tam przewodzi) Oczywiście jeżeli świece są połączone mostkiem, to przed jakimkolwiek pomiarem mostek trzeba zdjąć. Odpowiedz Link Zgłoś
waskes29 Re: Swiece zarowe ISKRA - ok? 05.10.05, 09:29 Palic beda podobnie jak firmowe ale jesli chodzi o trwalosc to jest duzo mniejsza najlepsze sa beru i ngk ale sporo drozsze oprocz iskry jest jeszcze cala masa wloskiej tanizny czasami tansze niz iskry 8-15zl. Odpowiedz Link Zgłoś