Dodaj do ulubionych

Gaz w lanosie!!!

25.09.02, 22:20
Zamierzam założyć gaz do lanosa 1,5 dohc 30000km. Czy ktos z was jeździ takim
samochodem i mógłby podzielic się ze mną wrażeniami? Czy moglibyście polecić
mi jakiś zaufany warsztat? Czym się kierować przy wyborze warsztatu? Ile
kosztuje "przeróbka" i czy poza stolicą jest taniej?
Z gory dziekuje...
Obserwuj wątek
    • vecchio Re: Gaz w lanosie!!! 25.09.02, 23:18
      JA mam analogiczne pytanie .Ttylko dotyczny Nexi ale silnik jest zdaje sie jest
      ten sam 1.5 16V
    • Gość: jacek Re: Gaz w lanosie!!! IP: *.chello.pl 27.09.02, 00:51
      Polecam zaklad instalacji gazu w MPT przy Bitwy Warszawskiej. Czy silnik DOHC
      wspolpracuje z gazem? Nie jestem pewien. Ja przerabialem tam zwyklego Lanosa,
      rocznik 98, 1.5 KAT. Pracuje bez zarzutu.
      • Gość: minow Re: Gaz w lanosie!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.02, 01:17
        Dzięki
        • Gość: noras Re: Gaz w lanosie!!! IP: sunserver:* / 212.244.59.* 08.10.02, 18:06
          Mam gaz w Espero 1.5 16V (chyba ten sam silnik co w Lanosie, a na pewno w
          Nexii) - chodzi b.fajnie, jest troszkę elastyczniejszy, co akurat w jego
          przypadku ma dość duże znaczenie. Pali ok 10-13 l gazu/100.
    • Gość: bonk a komputer? IP: *.dhl.com / 10.85.101.* 17.10.02, 13:49
      mam 1.5 dohc lanosa 3 kkm i też chcę gaz wrzucić dzwoniłem do ASO gdzie autko było kupowane i tam powiedzieli
      że mają 2 rodzaje za 18 i 2,4 tys.Zapytalem czym po za ceną się różnią ?Usłyszałem że ten drugi jest sterowany
      komputerowo i kompatybilnie z otyginalnym procesorem w lanosie a ten gaz tańszy tego nie ma.Zapytałem jakie to ma
      znaczenie? Ten z kompem lepiej pracuje i nie wymaga zadncyh resetó komputerowych ani pozniejszych zmian
      parametrów pracy oryginalnego kompa w lanosie.Jak to jest naprawdę bo 600 plz piechotą nie chodzi?
      Czy ma to jakieś znaczenie?
      bonk
      • adam.grabalowski Re: a komputer? 17.10.02, 23:21
        Droższa instalacja zawiera prawdopodobnie centralkę z komputerem, który ustala
        tzw. „siatkę” zapłonu wyłącznie dla zasilania gazem, niezależnie od jednostki
        fabrycznej, sterującej pracą na benzynie. Skoro jest niezależny to sterowanie
        zasilaniem nie musi być kompromisem ustawień, które dla benzyny i gazu różnią
        się. Jednostka sterująca tego typu ustala wielkość dawki gazu podawanego do
        silnika w zależności od informacji otrzymywanych z czujnika położenia
        przepustnicy oraz sondy lambda. W takich instalacjach komputer ma w pamięci
        nastawy dla konkretnego silnika a do tego potrafi się zaadaptować do nowych
        potrzeb np. w zależności od zużycia jego elementów. Po zamontowaniu, w fazie
        regulacji komputer „uczy” się nastawów niezbędnych do prawidłowej pracy silnika
        w różnych warunkach. Niektórzy twierdzą, że bierze pod uwagę nawet styl jazdy
        kierowcy. Powyższe rozważania są oczywiście mocno uproszczone.
    • Gość: kuba Re: Gaz w lanosie!!! IP: *.acn.waw.pl 17.10.02, 21:11
      proponuje gaz do tego lanosa/ nexii/ espero itd. za 1200 z prosta elektronika,
      albo 1700 z pelna.
      Sam bym zalozyl ten za 1200, ale jezeli jezdzisz bardzo duzo po miescie, to ten
      za 1700 sie oplaci.

90km od stolicy, czas montazu do 6 godzin, gwarancja, porady, inne tanie
      naprawy.
      zadzwon 0602 306 906
      • Gość: zjlu Re: Gaz w lanosie!!! IP: *.lubzel.com.pl 26.10.02, 01:22
        Przejechałem 45tys km "na gazie" Lanosem. Mam tę najdroższą instalację, która
        zapewnia pracę wszystkich urządzeń jak przy PB. Zawsze "zapalam" zimny silnik
        na PB. Świece (Polskie, najtańsze), filtry i olej (dobre) wymieniam co 10tyś
        km. W trasie 9l gazu, w mieście 12-14l. Szerokiej drogi. I zawsze będziesz
        miał na bardzo dobre piwo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka