Dodaj do ulubionych

klimatyzacja

IP: *.datastar.pl 26.09.02, 15:51
Gdy konczy sie lato a zaczynaja chlodne deszczowe dni bardzo czesto po uruchomieniu silnika
szybko paruja szyby, wszystkie. Trzeba wlaczyc klime i po doslownie 3 sek. para znika. Tylko w
samochodzie jest dalej cholernie zimno. Po wylaczeniu klimy szyby stopniowa zaparowuja
ponownie i klima i tak w kolko. Wymiana filtra i takich tam nie pomaga.
pozdr.
radek
Obserwuj wątek
    • adam.grabalowski Re: klimatyzacja 26.09.02, 16:12
      Proponuję aby po wyłączeniu "klimy" natychmiast włączyć ogrzewanie i nadmuch w
      sposób, który, jak sądzę podany jest w instrukcji obsługi. Zwykle chodzi o
      skierowanie nadumuchu na przednie i boczne szyby. Trzeba też włączyć ogrzewanie
      tylnej szyby. Klimatyzacja nie zagrzeje Panu samochodu bo do tego nie służy.
      • Gość: Manon Re: klimatyzacja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.02, 16:59
        Mam ten sam problem w Octavii z manualna klimatyzacja. Powyzsze zalecenia nie
        pomagaja - chyba, ze okna sa otwarte.

Pozdrawiam,
        • Gość: Marek Re: klimatyzacja IP: *.atlanta.ga.us 26.09.02, 17:56
          A nie mozecie jednozesnie wlaczyc klimy i ogrzewania? U mnie mozna dokonac takiego manewru.
          Rezultat - suche i cieple powietrze leci.
          • Gość: Sławek Robie jak Marek jest ok i IP: *.aries.com.pl 28.09.02, 20:24
            Gość portalu: Marek napisał(a):

w przeciwieństwie do VWDOKi próbującego bezzasadnie skompromitować pana
            eksperta (w tym konkretnym przypadku) "nie mądrokuje" ;-)
            Kierując się logiką Vwdoki pewnie nie moge oświetlić sobie drzwi od garazu bo
            przecież światła w samochodzie służą do oświetlania drogi,a nie... drzwi od
            garażu...Panie Vwdoka,a wydaje się panu,że niby jak ustawiamy żądaną
            temperature w samochodzie?Przecież nikt chyba nie jeździ przy 40 C upale z
            klimą ustawioną na 14 C...Podkręcamy ogrzewanie (czy temperature w przypadku
            klimy automatycznej) i po sprawie.
            Pisze o tym gdyż jestem tutaj od 5 minut,a odnosze wrażenie,że kazdy stara się
            udowodnic swoją wyższość czepiając się eksperta.Chcecie to piszcie ale nie
            wymadrzajcie się bo odnosicie skutek przeciwny do wymierzonego...

pozdrawiam (co złego to nie ja ;-)

> A nie mozecie jednozesnie wlaczyc klimy i ogrzewania? U mnie mozna dokonac
            taki
            > ego manewru.
            > Rezultat - suche i cieple powietrze leci.
      • vwdoka SŁUCHAM???? 26.09.02, 18:09
        adam.grabalowski napisał:

> Proponuję aby po wyłączeniu "klimy" natychmiast włączyć ogrzewanie i nadmuch
        w
        > sposób, który, jak sądzę podany jest w instrukcji obsługi. Zwykle chodzi o
        > skierowanie nadumuchu na przednie i boczne szyby. Trzeba też włączyć
        ogrzewanie
        >
        > tylnej szyby. Klimatyzacja nie zagrzeje Panu samochodu bo do tego nie służy.

Klimatyzacja służy do "obróbki" powietrza tak aby nadać mu pożądane cechy,
        między innymi TEMPERATURĘ, wilgotność, czystość etc... Przperaszam bardzo panie
        Grabałowski, ale u mnie jest Pan spalony jako ekspert. Przecież to
        elementarne!!! Nawet ja o tym wiem...
        vwdoka
        • Gość: Staruch Re: SŁUCHAM???? IP: *.fys.sdu.dk 26.09.02, 20:25
          Ja tez nie widze problemu. Wlaczam ogrzewanie i klime i mam suche i odpwoiednio
          cieple powietrze.
        • adam.grabalowski Re: SŁUCHAM???? 27.09.02, 09:32
          W imieniu swoim i osób, które pomagają mi w odnajdywaniu odpowiedzi na zadawane
          na forum pytania jest mi przykro, że zawiedliśmy Pańskie zaufanie ale nie do
          końca poczuwamy się do winy. A to dlatego, że winą mogą być jedynie niezbyt
          precyzyjne stwierdzenia. I za nie przepraszam choć nie obiecuję poprawy bo w
          dyskusjach na forum trudno o ciągłe unikanie uproszczeń. Nikt jeszcze przez
          telefon lub internet samochodu nie naprawił ani nie usprawnił. Natomiast sam
          Pan stwierdził, cytując definicję, że „klimatyzacja służy do obróbki powietrza
          tak aby nadać mu pożądaną temperaturę, wilgotność, czystość etc”. A więc
          obróbka.... Zasada działania opiera się jednak przede wszystkim na zjawisku
          odbierania ciepła z otoczenia przez rozprężający się gaz . Przy okazji
          powietrze jest filtrowane, osuszane tudzież podgrzewane do zadanej przez
          użytkownika temperatury. I tu ma Pan rację, bo wszystkim steruje klimatyzacja,
          utrzymując stałą ciepłotę oczyszczonego i wysuszonego powietrza. Jednak ciepło
          pochodzi z nagrzewnicy włączonej w obieg układu chłodzenia silnika. Znowu nie
          uniknąłem uproszczeń ale tak już pewnie zostanie. I tylko o to chodziło mi w
          stwierdzeniu, że klimatyzacja do ogrzewania (w potocznym tego słowa znaczeniu)
          nie służy. Celem samym w sobie było zaś sprowokowanie dyskusji na temat
          rozwiązania problemu pt. „parujące szyby”. Skoro pojawiło się kilka wypowiedzi
          OK. A, że jestem spalony ? Pewnie nie pierwszy raz. I tyle....bez niepotrzebnej
          ideologii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka