Dodaj do ulubionych

gaz w audi 2.3

IP: *.stacje.agora.pl 21.10.02, 14:19
szukam porady eksperta lub użytkownika takiego autka
z wiadomych względów chcę złożyć gaz do audi coupe z silnikiem 2.3 litra 5
cylindrów z wtryskiem mechanicznym tylko jak zwykle nasuwa się szereg pytań
typu jaka instalacja za neizbyt wilekie pieniądze bo auto swoje lata ma i
trochę szkoda pchać bezsensu kase, co taka instalacja musi mieć żeby czegoś z
oszczędności w warsztacie nie zapomnieli włożyć. Słyszałem różne opinie żeby
włożyć jak najtańszą bez żadnej elektroniki bo niewarto, a ktoś inny mówił mi
że tylko z komputerem bo tylko taka nie strzela i ochroni moją kieszeń na
wymainę przepływomierza, wtrysków itp. że musi mieć wariator, zmienny kąt
wyprzedzenia zapłonu i inn rzeczy o których nie mam pojęcia stąd moje
wątpliwości przed zapłaceniem komuś za coś bezsensu.
dziękuję za wszystkie rady z góry
Obserwuj wątek
    • adam.grabalowski Re: gaz w audi 2.3 21.10.02, 18:19
      Na tym forum już kilkakrotnie poruszano ten wątek. Proponuję przejrzeć hasła
      zawierające np. wyrazy „LPG”, „gaz”, itd. Gwoli krótkiego przypomnienia: silnik
      przed założeniem instalacji powinien przejść w miarę szczegółową diagnostykę.
      Jeśli nie jest w dobrej kondycji (ciśnienie sprężania, wycieki, przedmuchy) to
      instalacja może stanąć pod znakiem zapytania. Tak naprawdę może Pan zapomnieć o
      jakimkolwiek majsterkowaniu przy instalacji gazowej – głównie ze względów
      bezpieczeństwa. Proszę zastanowić się nad miejscem zainstalowania zbiornika
      (toroidalny w miejsce koła zapasowego, cylindryczny za oparciem tylnej kanapy)
      i to prawdopodobnie tyle jak chodzi o Pański wybór. Aha, jeszcze jest kwestia
      prostszych lub bardziej skomplikowanych urządzeń sterujących zasilaniem. Trzy
      dni temu rozstrząsaliśmy ten problem w innym wątku pod hasłem (o ile
      pamiętam) „gaz w lanosie”. Co do cen – zwykle zawierają się w przedziale od
      kilkunastu do ok. 3000 zł. za wersje dla klasycznego („metalowego”) kolektora
      ssącego. Niektórzy zarzucą mi, że się powtarzam, ale podam sprawdzony sposób
      pozyskania informacji na temat (w miarę pewnych) warsztatów LPG. Niech Pan
      znajdzie w swoim mieście taksówkę takiej samej marki i mniej więcej podobnej
      odmiany oraz wieku co Pańskie auto. Oczywiście musi być to samochód zasilany
      gazem ale znalezienie takiego nie powinno być trudne – 75 procent taksówek
      jeździ na gaz. Potem trzeba namówić kierowcę na pogawędkę. Przy odrobinie
      dobrej woli zyska Pan pożyteczne wiadomości – kto jak kto ale taksówkarze nie
      mogą sobie pozwolić na serwisowanie instalacji w podłym warsztacie. Auto musi
      im jeździć po to ich chleb a im instalacja oszczędniejsza tym przecież lepiej.
      Jeśli nie w ten sposób to „na piechotę” trzeba będzie obdzwaniać warsztaty wg
      zestawienia z książki telefonicznej lub czasopisma ogłoszeniowego. Sam takim
      zestawieniem nie dysponuję.
    • adam.grabalowski Re: gaz w audi 2.3 21.10.02, 18:20
      Na tym forum już kilkakrotnie poruszano ten wątek. Proponuję przejrzeć hasła
      zawierające np. wyrazy „LPG”, „gaz”, itd. Gwoli krótkiego przypomnienia: silnik
      przed założeniem instalacji powinien przejść w miarę szczegółową diagnostykę.
      Jeśli nie jest w dobrej kondycji (ciśnienie sprężania, wycieki, przedmuchy) to
      instalacja może stanąć pod znakiem zapytania. Tak naprawdę może Pan zapomnieć o
      jakimkolwiek majsterkowaniu przy instalacji gazowej – głównie ze względów
      bezpieczeństwa. Proszę zastanowić się nad miejscem zainstalowania zbiornika
      (toroidalny w miejsce koła zapasowego, cylindryczny za oparciem tylnej kanapy)
      i to prawdopodobnie tyle jak chodzi o Pański wybór. Aha, jeszcze jest kwestia
      prostszych lub bardziej skomplikowanych urządzeń sterujących zasilaniem. Trzy
      dni temu rozstrząsaliśmy ten problem w innym wątku pod hasłem zdaje się „gaz w
      lanosie”. Co do cen – zwykle zawierają się w przedziale od kilkunastu do ok.
      3000 zł. za wersje dla klasycznego („metalowego”) kolektora ssącego. Niektórzy
      zarzucą mi, że się powtarzam, ale podam sprawdzony sposób pozyskania informacji
      na temat (w miarę pewnych) warsztatów LPG. Niech Pan znajdzie w swoim mieście
      taksówkę takiej samej marki i mniej więcej podobnej odmiany oraz wieku co
      Pańskie auto. Oczywiście musi być to samochód zasilany gazem ale znalezienie
      takiego nie powinno być trudne – 75 procent taksówek jeździ na gaz. Potem
      trzeba namówić kierowcę na pogawędkę. Przy odrobinie dobrej woli zyska Pan
      pożyteczne wiadomości – kto jak kto ale taksówkarze nie mogą sobie pozwolić na
      serwisowanie instalacji w podłym warsztacie. Auto musi im jeździć bo to ich
      chleb a im instalacja oszczędniejsza tym przecież lepiej. Jeśli nie w ten
      sposób to „na piechotę” trzeba będzie obdzwaniać warsztaty wg zestawienia z
      książki telefonicznej lub czasopisma ogłoszeniowego. Sam takim zestawieniem
      nie dysponuję.
    • Gość: gaziarz Re: gaz w audi 2.3 IP: *.acn.waw.pl 21.10.02, 18:38
      skad piszesz? Jesli z Warszaway lub okolic, to bede mial propozycje.
      Prosze tylko jeszcze o informacje, z ktorego roku jest to auto i jaki ma
      kolektor...
      • Gość: len Re: gaz w audi 2.3 IP: *.stacje.agora.pl 22.10.02, 09:21
        Dzieki wielkie za podpowiedź. Z warszawy jestem więc czekam na wspomnianą pomoc.
      • Gość: len Re: gaz w audi 2.3 IP: *.stacje.agora.pl 22.10.02, 09:23
        zapomniałem napisać że jest to pięciocylindrowy silniczek z metalowym
        kolektorem, wtrysk mechaniczny. silniczek w b.dobrej kondycji z 91roku.
        Interesuje mnie mała butla walcowa chyba 40l.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka