Dodaj do ulubionych

Dym z rury

07.01.06, 08:07
Co ma wpływ na bialy dym w czasie jazdy? Spalanie oleju na pewno, a brak lub
pozbycie sie katalizatora?
Obserwuj wątek
    • nikonf65 Re: Dym z rury 07.01.06, 14:52
      Uszkodzona uszczelka pod glowica, plyn chlodniczy dosaje sie do komory spalania
      czego efektem sa duze kleby bialego dymu = para wdna. Sprawdz poozom płynu
      chlodniczego. Nie bagetiluj tego jak stracisz czynnik chłodzący silnik szybko
      ulegnie przegrzaniu i zniszczeniu (pierscienie sie zapieką, tloki się zatrą).

Takim bardzo charakterystycznym obiawami uszkodzonej uszczeli pod głowicą:

- kłęby białego dymu
      - czujnik temp pokazuje przegrzanie
      - nierówna praca slnika na biegu jałowym (praca na 3 cylindrach) i brak mocy
      - utrata ogrzewania (wtedy juz jest naprawde źle)
      • artur_29 Re: Dym z rury 07.01.06, 16:03
        dolalem ostatnio plynu,ale i tak bede uszczelke wymienial,dziwi mnie tylko bo
        2,5 roku temu mialem robiona glowice. na razie tylko ten dymek mnie zaniepokoil
        • xant Re: Dym z rury 11.01.06, 12:47
          A jakie są konsekwencje jazdy z takimi objawami? Czym to może grozić? Oraz jakie
          są koszty wymiany takiej uszczelki pod głowicą? Czy to może mieć związek z
          używaniem LPG?

Starczy tych pytań, ale jestem po prostu mało doświadczony a mam podobne objawy
          (Golf III 1.4).

Xant
          • waskes29 Re: Dym z rury 11.01.06, 13:07
            Jesli ten dym jest dosc intensywny i co wazne mimo braku wyciekow znika
            plyn chlodzacy to bardzo prawdopodobne ze uszkodzona jest uszczelka glowicy
            a nawet mozliwe ze sama glowica.Uszczelka glowicy to czesto spotykana usterka
            w silnikach zasilanych gazem.
            • xant Re: Dym z rury 11.01.06, 13:12
              A ile może kosztowac taka wymiana uszczelki pod głowicą w Golfie III?

Xant
              • waskes29 Re: Dym z rury 11.01.06, 14:14
                xant napisał:

> A ile może kosztowac taka wymiana uszczelki pod głowicą w Golfie III?
                >
                > Xant

Czesci nie sa drogie uszczelka glowicy {polecam firmy erling lub goetze}to
                koszt 40-50zl, uszczelka pokrywy zaworow komplet ok 15zl, wypadalo by
                wymienic olej wiec kost oleju + filtr a robocizna juz zalezy od warsztatu -moj
                mechanik bierze za to ok 200zl .
                Jesli nie zmieniales dawno paska rozrzadu to warto go przy okazji tez wymienic
                rozrzad .
                • xant Re: Dym z rury 12.01.06, 16:44
                  No właśnie czeka mnie taka wymiana - nie dość że z rury leci biała chmura to
                  jeszcze ubywa płynu chłodniczego. Niestety w tej chwili nie dysponuję
                  odpowiednią ilością gotówki i muszę odłożyć tą naprawę na bliżej nieokreśloną
                  przyszłość (2-3 miesiące) a i pojeździć muszę troszkę. Mam pytanie czym grozi mi
                  taka jazda? Co jeszcze może mi się zepsuć i jakie może to ze sobą pociągnąć
                  koszty? Czy jest jakiś sposób, żeby zminimalizować ew. dodatkowe uszkodzenia
                  (np. delikatna, mało agresywna jazda)?

Z góry wielkie dzięki za wszelkie odpowiedzi.
                  Xant
                  • artur_29 Re: Dym z rury 12.01.06, 23:36
                    co moze sie stac?
                    przerabiałem jednak u mnie wina była niewiedza. Zamiasnt wymiany uszczelki i
                    kosztow podanych przez kogos wyzej czeka cie planowanie głowicy i koszty
                    kilkukrotnie wyzsze.
                    Jak nie masz kasy to zostaw samochod bo tylko pogorszysz.

A ja mialem wymiane pierscieni tłokow.Stad ten dymek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka