Dodaj do ulubionych

Montaż alarmu samochodowego

16.01.06, 12:30
Czy montaż alarmu samochodowego to skomplikowana sprawa? W zakładach w
których byłem montaż jest droższy od samego alarmu, więc chciałbym się sam
pokusić o tą czynność. Zna ktoś może jakąś dobrą stronę www która
objaśniałaby poszczególne czynności np. za pomocą zdjęć albo wyczerpującego
opisu?
Obserwuj wątek
    • karburatorek Re: Montaż alarmu samochodowego 17.01.06, 00:12
      Podstwą dla danego pojazdu jest schemat instalacji elektrycznej lub instrukcja
      "na piechotę" gdzie się wpiąć. Są takie strony, jednak niestety nasza szklana
      kula nie wie, jakie masz auto. Do montażu alarmu niezbędne są podstawowe
      umiejętności lutowania, czytania schematu elektrycznego oraz umiejętność
      perspektywicznego myślenia (wynikająca z doświadczenia warsztatowego): czy to,
      co zrobiłem ma szansę podziałać pięć miesięcy, czy pięć lat, czy dłużej.
      Początkujący, niekierowani doświadczeniem montażyści mają zazwyczaj złudne
      mniemanie, że powinno działać coś,co zrobili, a co na zdrowy rozum działać nie
      będzie. Ale z drugiej strony niektórzy zakładają pierwszy raz, i robią to z
      powodzeniem. (podejrzewam jednak, że z fizyki i techniki "pałki" nie mieli...
      Pzdr.
    • xystos Re: Montaż alarmu samochodowego 17.01.06, 10:10
      Jezeli kupisz bezprzewodowy auto-larm dzialajacy na ultradzwieki-zamontujesz
      sam bez problemu , jezeli potrafisz wymienic zarowke w zyrandolu to ten larm
      tez nie bedzie dla ciebie problemem.
      Skompletuj czujnikami dla kabrioletow - na wypadek gdybys zapomnial zamknac
      okien/szyb.
      • darek9999 Re: Montaż alarmu samochodowego 17.01.06, 18:24
        kpisz,czy taki głupi jesteś?
        • xystos Re: Montaż alarmu samochodowego 18.01.06, 09:30
          darek9999 napisał:

kpisz,czy taki głupi jesteś?

.. chyba jestem glupi,bo kupilem taki italo-larm do kabrioletow i sam
          zamontowalem, oprucz sygnalu/syreny wysyla sygnal na moja "komorke" -
          no coz trzeba byc idiota by cos takiego w swoim aucie zamintowac ..,nie jestem
          elektrykiem ale zarowy w zyrandolach sam wymieniam .
          • darek9999 Re: Montaż alarmu samochodowego 18.01.06, 19:47
            położyłeś pod siedzeniem i już?auto alarm musi być zasilany,musisz podłączyć
            czujniki,syrenę,kierunki.jak gość chce sam montować to widocznie nie szasta
            kasą,czyli musi też rozsądnie kosztować.piszesz,że wysyła ci coś na komórkę.no
            dobrze ,ale jak to robi?musisz być w sieci, czyli dochodzi koszt utrzymania
            karty sim.te urządzenia wcele nie są tani,bo albo to są dialery,albo potrzebny
            jest do tego telefon.montowałem alarmy i wiem,że jest różnica pomiędzy wymianą
            żarówki,a montażem alarmu w aucie.podaj człowiekowi szczególy nie powalczy z
            tematem jak to taki banał
            • xystos Re: Montaż alarmu samochodowego 19.01.06, 10:32
              darek9999 napisał:

położyłeś pod siedzeniem i już?auto alarm musi być zasilany,musisz podłączyć
              czujniki,syrenę,( ... ).

Pod deska rozdziecza-zasilanie podwujne z auto-acu i wlasnego,czujniki
              eltradzwiekowe dwa tyl i przod (troche kabla), syrena to extra wyposazenie ,
              kabrio-larm dziala w wersji podstawowej via GSM (kup karte) na komorke
              wlasciciela - sygnal.
              Do powyzszego nie trzeba byc elektrykiem - wystarczy znajomosc dzialania
              zyrandoli .Pzdr.
              • darek9999 Re: Montaż alarmu samochodowego 19.01.06, 17:19
                ile kosztował?
                • xystos Re: Montaż alarmu samochodowego 20.01.06, 11:17
                  darek9999 napisał:

ile kosztował?

kupilem w szwecji, 4799 sek + 400 sek syrena + mobil karta 99+100sek = 5098 sek

montaz auto-larm bez wzgledu na model na warsztacie kosztuje ~1500sek+25%VAT =
                  1875 sek ktore zaoszczedzilem nontujac diabelstwo sam.

kurs walut:

1pln=~2,50 sek .
                  • darek9999 Re: Montaż alarmu samochodowego 20.01.06, 21:41
                    zwracam honor,ale myslę,że temu koledze chodziło o cos 10 razy tańszego.za te
                    pieniądze,urządzenie musi być dość nowoczesne i ciekawe.jeżeli uraziłem cię to
                    przepraszam.pozdrawiam
                    • xystos Re: Montaż alarmu samochodowego 21.01.06, 08:23
                      darek9999 napisał:

> zwracam honor,ale myslę,że temu koledze chodziło o cos 10 razy tańszego.za te
                      > pieniądze,urządzenie musi być dość nowoczesne i ciekawe.jeżeli uraziłem cię
                      to
                      > przepraszam.pozdrawiam

Nie da sie _dobrze i tanio_ zwlaszcz gdy chodzi o auto,jedyne na czym mozemy
                      zaoszczedzic to praca mechanika,-robmy sami tyle ile mozemy/umiemy ,
                      a pozatem OK - nie jestem obrazalski . Pzdr.
                      • darek9999 Re: Montaż alarmu samochodowego 21.01.06, 10:14
                        wiesz na tym forum jest tylu wszystko wiedzących.stąd moja głupia reakcja.masz
                        rację,albo prowizorka za grosze(najczęściej o zerowej skuteczności),albo
                        kosztujący konkretne pieniądze profesjonalizm.pozd
                        • xystos Re: Montaż alarmu samochodowego 21.01.06, 12:50
                          darek9999 napisał:

> wiesz na tym forum jest tylu wszystko wiedzących.stąd moja głupia
                          reakcja.masz
                          > rację,albo prowizorka za grosze(najczęściej o zerowej skuteczności),albo
                          > kosztujący konkretne pieniądze profesjonalizm.pozd

Gdy bylem mlodszy,mloda rodzina ,tez staralem sie tanio kupowac,-nie
                          wytrzymywaly te rzeczy dlugo , teraz wiem ze _kupujac tanio-przeplacam_ ,
                          wiec nie przeplacam-kupuje porzadne rzeczy na dlugo.
                          • darek9999 Re: Montaż alarmu samochodowego 21.01.06, 13:52
                            u mojej ciotki w austrii ludzie mawiają,że biednych niestać na tanie rzeczy
                            • xystos Re: Montaż alarmu samochodowego 21.01.06, 16:38
                              darek9999 napisał:

u mojej ciotki w austrii ludzie mawiają,że biednych niestać na tanie rzeczy

u nas tez tak mowia,ale mlode rodziny musza czasami na szmelc pujsc,do czasu ..
                              natomiast gdy chodzi o samochod nie wolno oszczedzac gdy zbyt wiele w wyniku
                              "oszczednosci" stracic mozna.
                              Drugie pojecie :- szwedzi bardziej wierza towarzystwom ubezpieczeniowym niz
                              bankom , mozna ubezpieczyc kapital i gotowke rowniez - wyzszy zysk niz ten co
                              banki oferuja.
                              • 44scythe Re: Montaż alarmu samochodowego 23.01.06, 09:43
                                No to chłopaki sobie pogadaliście zamiast dać mi jakieś rzeczowe wskazówki.
                                Alarm chcę założyć sam, bo szkoda mi wydawać kasy na montaż i dodatkowo jak
                                zrobię to sam, to chociaz postaram się to zrobić dobrze. Jak na razie to wiem,
                                że musze mieć schemat instalacji elektrycznej mojego samochodu (ibiza 1.8 '93 -
                                bazująca na vw), ale nie wiem gdzie mogę taki schemat znaleźć (oprócz zakupu
                                książki). Może ktoś zna źródła internetowe do takiego schematu lub sam takowym
                                dysponuje?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka