mmmarcinnn 19.01.06, 13:32 Czy znacie jakies pewne sposoby na odpalenie ropniaksa w takiej temperaturze ????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomi_22 Proste... 19.01.06, 13:36 Kluczyk do stacyjki, czekasz 3 sec az swiece zarowe znikna, tzn podgrzeja paliwo, i odpalasz. Odpowiedz Link Zgłoś
mmmarcinnn Re: Proste... 19.01.06, 13:51 Czy jestes tego absolutnie pewien? Ostatnio juz przy minus 15 mialem lekkie problemy Odpowiedz Link Zgłoś
tomi_22 Re: Proste... 19.01.06, 13:54 Bylem niedawno w gorach i i bylo na minusie cos kolo tego, moze nie -30 ale ponizej 20. Odpalil bez problemu, co prawda mam ogrzewanie postojowe, ale w tym przypadku zapomnialem zastosowac i nadal odpalil. Chodzil tylko troche glosniej do momentu nagrzania sie silnika do ok 30 stopni. Potem juz bylo ok. Jesli masz sprawny akumulator, sprawne swiece, normalne paliwo to nie martw sie. Odpowiedz Link Zgłoś
mmmarcinnn Re: Proste... 19.01.06, 14:43 Ale moze Ty masz mercedesa, a nie kilkuletniego fiata jak ja? Pytanie uwa˝am nadal za aktualne Odpowiedz Link Zgłoś
tomi_22 Re: Proste... 19.01.06, 15:27 Nie nie mam mercedesa. Powiem ci ze wiek auta tak naprawde to nie jest wazny, co jest wazne to w jakim jest stanie technicznym. Jesli to co napisalem powyzej jest sprawne to nie bedziesz mial problemu. Wiesz, kiedys w starym aucie zrobilem cos co niby jest smieszne, ale chcialem powiekszyc szanse odpalenia auta o 8 rano. Zrobilem tak, ze wstalem o 2 w nocy, odpalilem i przejechalem sie 5km. Potem zgasilem i powrot do lozka. W ten sposob auto nie stalo kilkanascie godzin na siarczystym mrozie a tylko kilka. Ale czasem i te kilka to za dlugo, ale mi pomoglo :) Odpowiedz Link Zgłoś
ludek1 Re: diesel przy minus 30 20.01.06, 19:40 Ja dolewam do ON denaturat i dodatek na obniżenie temperatury krzepnięcia paliwa castrol TDA .Wartałoby jeszcze wymienić filtr paliwa (jak nie został wymieniony przed zimą), sprawdzić świece zarowe czy wszystkie grzeja jak należy, no i akumulator musi być wpełni naładowany i myślę ze będzie ok Odpowiedz Link Zgłoś
domkra Re: diesel przy minus 30 21.01.06, 21:34 Jeśli naprawdę będzie -30 stopni to podejrzewam że rzaden diesel bez jakiegoś tam podgrzwania nie odpali. ON zimowy zatyka przewody paliwowe przy -25. Jeżeli jesteś ze wschodniej Polski to Twoja sytuacja jest lepsza. Na stacjach Statoil sprzedawany jest tam ON arktyczny, który zamarza przy -35. Lista tych stacji podana jest na stronie Auto Świata, w którymś artykule. Sam mam diesla i czekam na poniedziałkowy poranek Odpowiedz Link Zgłoś
robbin2 Re: diesel przy minus 30 22.01.06, 21:28 polecam 1 -dodatek do diesla przy niskich temperaturach 2- 2 litry benzyny, która wytrąca wodę w ropie 2 litry na 60litrów tanku i powinno wszystko być oki jeżeli wszystko inne jest sprawne Odpowiedz Link Zgłoś
mmmarcinnn Re: diesel przy minus 30 25.01.06, 11:29 I tak nie odpalil w poniedzialek. We wtorek przez trzy godziny okladalem silnik butelkami z goraca woda i udalo sie. Dzisaiaj juz luz - bylo raptem -20 wiec ruszyl od pierwszego przekrecenia. Jedno jest pewne - przed nastepna zima zamierzam wybudowac garaz. Odpowiedz Link Zgłoś
maxi3 Re: diesel przy minus 30 25.01.06, 11:34 Jedno jest pewne - przed nastepna zima > zamierzam wybudowac garaz. No ja jestem szczęśliwą posiadaczką murowanego ,dużego garażu i nic mi to nie pomogło-Ropa zamarzła. Odpowiedz Link Zgłoś
mmmarcinnn Re: diesel przy minus 30 25.01.06, 15:06 maxi3 - rzecz w tym, ˝e w gara˝u masz mo˝liwoÊç podgrzania auta. Dwie godziny przed wyjazdem pod∏àczasz elektryczny konwektor do pràdu, stawiasz przy aucie z otwartà maskà i jest spoko. A pod brzózkà tego nie zrobisz. Odpowiedz Link Zgłoś
maxi3 Re: diesel przy minus 30 25.01.06, 15:37 NO racja ,my właśnie podgrzewamy nasze auto. Włożyliśmy piecyk do kanału i " bierzemy" go od dołu. Odpowiedz Link Zgłoś
bakm Re: diesel przy minus 30 13.03.06, 21:17 Kupiłem sobie golfa III 1,9TD (75KM) w ubigłym roku w sierpniu (sprowadzony z Niemiec. Przebieg 190 tyś. Zimą do -165 nie było problemu. Raz zostawiłem go na tydzień na parkingu na lotnisku w Krakowie Balicach - stał cały tydzień (temperatura w kraju ponoć utrzymywała się średnio na poziomie -18) gdy wyszedłem z samolotu o 2 w nocy było -29 - byłem pewien że nie odpali - tym bardziej po tygodniu stania. Oczywiście wchodziłem przez bagażnik bo wszystkie drzwi zamarzły ;-) ale auto odpaliło po dwóch podgrzaniach świec - raz zakręcił rozrusznik i działał ;-) fakt że podcas jazdy miałem problemy z elektroniką (tzn zegary trochę świrowały) ale wszystko pozostałe działało dobrze. Przed zimą wymieniłem filtry (oleju, powietrza i paliwa), olej, i do paliwa przez całą zimę wlewałem środek firmy STO (kupuję go w TESCO - nie wiem czy są dostępne na stacjach). A tankuję zimą na statoilu. Wydaje mi się że jeżeli silnik jest dobry to po wymianie filtrów i przy dobrym paliwie zakładając że akumulator i świece są ok)nie powinno być trudności. Odpowiedz Link Zgłoś