Dodaj do ulubionych

CZĘŚCI ORYGINALNE CZY ZAMIENNIKI DO SAM. AUDI 80

IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 14.11.02, 12:11
Mam pytanie czy można w polsce kupić oryginalne częśći do samochodu Audi ale
poza ASO VW/Audi ?
A pytam dlatego że już dość mam tych zamienników do Audi co we wszyskich
sklepach sprzedają a z kolei w ASO VW/Audi mają niesamowicie wygorowane ceny
części !
Np. potrzebuje kupić elementy podwozia takie jak tuleje metalowo- gumowe na
wachacz czy drążki kierownicze. W moim Audi są jeszcze fabryczne a samochod
przejechał 117 tyś km a kolega także w Audi jak kupil zamienniki w sklepie to
wytrzymały mu tylko 20 tyś a sworzeń od wachacza (też zamiennik)już po dwuch
tygodniach się urwal niszcząc przytym oponę.
A więc co pan sądzi o zamiennikach, ewentualnie jakie zamienniki można kupić
a jakie niewarto ew. jakiej firmy zamienniki są dobre?
Obserwuj wątek
    • adam.grabalowski Re: CZĘŚCI ORYGINALNE CZY ZAMIENNIKI DO SAM. AUDI 14.11.02, 12:34
      Jest mi bardzo przykro ale z różnych względów nie chcę i nie mogę zalecać czy
      podawać nazw firm, które produkują, względnie handlują częściami zamiennymi.
      Faktem jest, że zamienników jest sporo a jakość czasami pozostawia wiele do
      życzenia. Są sklepy spoza ASO, współpracujące z renomowanymi hurtowniami, które
      oferują czasami po kilka tych samych elementów, różnych marek o różnych cenach.
      Z pewnością w swojej okolicy znajdzie Pan jeśli nie punkt deatliczny to
      hurtownię, która częściami się zajmuje. Dla ułatwienia (to chyba Pana rejon)
      dodam, że po części do volkswagena (audi też tam zdaje się było) jeździłem
      kiedyś z Katowic na trasę DK1 między Bielskiem a Skoczowem.
      • Gość: Robert Re: CZĘŚCI ORYGINALNE CZY ZAMIENNIKI DO SAM. AUDI IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 14.11.02, 15:48
        Rejon Bielsko-Skoczów to faktycznie mój rejon. Ale jak pytałem w kilku sklepach
        z częściami w Bielsku Białej o oryginalne części do Audi to powiedziano mi że
        niewolno chandlować oryginalnymi częściami z napisem VW/Audi poza ASO VW/Audi !
        I niewiem czy tylko mi tak powiedzieli bo akurat niechandlują oryginalnymi a
        chcą sprzedać zamienniki czy faktycznie wyłączność na handel częściami
        oryginalnymi ma ASO VW/Audi ?
        Co pan na to i te części co pan kupowal w rejonie Bielska Białej to były
        oryginalne z logo VW/Audi ?
        Czekam na odpowiedź !
        A jeśli mi pan niemoże podać dobrej firmy ktora produkuje zamienniki
        np.elementow podwozia, to może zna pan zamienniki takiej firmy jak BOGE i co
        pan sądzi o tych zamiennikach ? Choć słyszałem że najpewniejsze części to są
        oryginalne !
        • adam.grabalowski Re: CZĘŚCI ORYGINALNE CZY ZAMIENNIKI DO SAM. AUDI 14.11.02, 18:24
          Powiem tak: dokładnie nie wiem, jaka jest polityka w dziedzinie części
          zamiennych danych producentów samochodów ale często dany element mimo, że nosi
          logo marki wytwarzany jest przez firmę specjalizująca się w danym obszarze.
          Najpopularniejsze przykłady to (choć to wierzchołek wielkiej góry - doskonale
          przecież Pan o tym wie) bosch w elektryce, elektronice, pompach i układach,
          wtryskowych, lucas w elektryce, girling w hamulcach, sachs, boge, tenneco,
          gabriel, QH w, ogólnie rzecz ujmując, zawieszeniach, luk w sprzęgłach, lobro w
          przegubach, itd. itd. Jest wysoce prawdopodobne, że części „oryginalne” z logo
          marki auta docierają tylko do autoryzowanych przedstawicielstw ale w
          przeważającej części przypadków montowane są elementy firm kooperujących z
          wytwórcą auta. Wątpię, żeby w oficjalnym obiegu udało się Panu nabyć części z
          interesującym Pana logo poza ASO. Tu natomiast ceny mogą być nieprawdopodobnie
          wysokie. W przypadku zawieszenia, rzecz jasna części używane są właściwie
          wykluczone. W przypadku, o którym wspomniałem wcześniej części nie miały logo
          vw ale byłem z nich zadowolony – pamiętam, że były to elementy układu korbowo
          tłokowego. I naprawdę – nie musi być logo marki samochodu, aby część zamienna
          była naprawdę solidna – niestety, zwykle musi kosztować – radzę znaleźć
          hurtownię.
          • Gość: maruda Re: CZĘŚCI ORYGINALNE CZY ZAMIENNIKI DO SAM. AUDI IP: *.mpsz.pl / *.gdynia.mm.pl 18.11.02, 19:21
            adam.grabalowski napisał:

> Powiem tak: dokładnie nie wiem, jaka jest polityka w
            dziedzinie części
            > zamiennych danych producentów samochodów ale często
            dany element mimo, że nosi
            > logo marki wytwarzany jest przez firmę specjalizująca
            się w danym obszarze.

Ma pan rację. Bardzo często ten sam producent dostarcza
            podzespoły dla producenta samochodu oraz na rynek części
            zamiennych. Części różnią się tylko marką. Ponadto
            istnieje rynek zamienników, których producenci w różnych
            podzespołach osiągają różne wyniki (dobre klocki, średnie
            tarcze itp.) Tego typu polityka spotykana jest
            praktycznie we wszystkich branżach, gdzie produkt końcowy
            składa się z wielu wymiennych elementów. Częstokroć bywa
            też tak, że producent zamienników zaczyna robić je tak
            dobrze, że producent końcowy zaczyna je montować u siebie.

Dobrze jest więc znależć warsztat, który śledzi taki
            rynek i ma własne doświadczenia. Często się zdarza, że
            dany producent osiąga dobre parametry jedynie przez
            dwa-trzy sezony. Proszę się też nie zrażać krajem
            pochodzenia danego detalu.
            • Gość: Robert Re: CZĘŚCI ORYGINALNE CZY ZAMIENNIKI DO SAM. AUDI IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 19.11.02, 09:51
              I tu jest cały problem z zamiennikami, jakie kupować żeby były dobre trwałe i
              niesprawiały klopotów. Części oryginalne są raczej napewno dobre ale niestety w
              ASO są bardzo drogie. A z zamiennikami to bywa rożnie.
    • bezer2 Re: części oryginalne czy zamienniki? 12.09.15, 13:38
      Można oryginały, ale zawsze trzeba rozważyć, żeby po ich montażu cena samochodu nie podwoiła się ;)

Wśród zamienników można także znaleźć części dokładnie z tej samej fakbryki, tyle, że z innym logo. Tzw. oryginały to zazwyczaj specjalnie oznakowane (logo producenta samochodu) części, które są sprzedawane także pod innymi markami. Tyle, że znacznie taniej. A więc nie ma różnicy w jakości.

Jak chcecie szybko porównać ofertę wielu sklepów w jednym miejscu to sprawdźcie w porównywarce cenowej autoczęści AUTORIA, autoria.pl. Można tam znaleźć w jednym miejscu ofertę części motoryzacyjnych różnych sklepów. Wielka wygoda, nie trzeba tracić czasu na szukanie części. Jest system ocen sklepów, można zobaczyć co ludziska myślą o danym sklepie.
    • cichy351 części oryginalne i zamienniki 21.09.15, 12:57
      Jednym z większych dostawców części zamiennych nie tylko do samochodów marek Audi, ale również do innych jest również Inter Cars. Na pewno słyszałeś tą nazwę, mają sieć warsztatów partnerskich w większości polskich miast.
      Mają tam zarówno oryginały jak i zamienniki. Są dobrze doposażeni. Jeżeli szukasz czegoś konkretnego to odsyłam na motointegrator.pl - to ich e-sklep. Fajne jest to, że dostawa do warsztatów partnerskich jest za darmo. Ważna informacja, bo w przypadku dostawy opon czy innych wielkogabarytowych rzeczy cena dostawy potrafi przyprawić o zawrót głowy.
      • motofan3 Re: części oryginalne i zamienniki 05.10.15, 11:27
        Może nie kupować nowych części, ale zainwestować w używane - na pewno na tym zaoszczędzisz. Polecam stronę omoto.pl/, bo na tej stronie sprzedają tylko sprawdzone firmy, bo na tej stronie sprzedają tylko sprawdzone firmy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka