Dodaj do ulubionych

kwik-fit gwarancja akumulatora

27.12.02, 08:21
witam
kupiłem w kwik-fit akumulator delphi, nie udzielono mi gwarancji, bo podobno
jest uskodzony regulator napiecia z ich pomiaru ok.12,1V. Jest to fabia 1,4
68kM. Komputer podłączony przez serwis skody pokazywał 14,2 przy pełnym
obciążeniu instalcji, pomiar miernikiem to samo.Czy stacja obsługi ma prawo
odmówić gwarancji przy zakupie nowego akumulatora ? jak można inaczej
sprawdzić nap łądowania domową metodą?
dziękuje
Obserwuj wątek
    • adam.grabalowski Re: kwik-fit gwarancja akumulatora 27.12.02, 18:56
      Nie rozumiem dlaczego w ogóle zdecydował się Pan na kupno akumulatora bez
      gwarancji. Chyba zdaje Pan sobie sprawę, że może (choć nie musi, jeśli bateria
      będzie się sprawowała bez zarzutu) pojawić się sporo problemów. Serwis
      zastosował się zapewne do zaleceń producenta akumulatora, że nie może udzielić
      gwarancji, jeśli prąd ładowania nie ma odpowiednich parametrów. Dlatego
      każdorazowo przed montowaniem akumulatora parametry te są sprawdzane. Inna
      sprawa to jakość pomiaru, który dziwnym trafem aż tak bardzo się różnił. Przede
      wszystkim proszę jednak zwrócić uwagę na to, że gwarancja to nic innego jak
      umowa między stronami, która zawiera pewne warunki. Trzeba było przeczytać te
      warunki. Jeśli było w nich zapisane np. że „producent odmawia gwarancji o ile
      stan techniczny osprzętu samochodu nie zapewnia własciwej eksploatacji
      akumulatora” (czy coś w tym stylu), to sprzedawca nie bardzo miał prawo odmówić
      przekazania karty gwarancyjnej. Niezależnie od tego, jeśli ma Pan rachunek za
      akumulator to i tak obejmuje Pana rekojmia sprzedawcy, który musi uwzględnić
      reklamację w sytuacji jeśli coś się stanie. Zapewne będzie próbował on wtedy
      wykazać, że do uszkodzenia doszło w wyniku nieprawidłowej eksploatacji – wtedy
      trzeba będzie dowieść, że to nieprawda bazując na opinii rzeczoznawcy . W tym
      celu warto byłoby porozmawiać z serwisem skody, żeby w razie czego wydał
      niezależną ekspertyzę na temat parametrów ładowania.
      A na przyszłość, aby uniknąć tego typu sytuacji, może warto byłoby tego typu
      sprawy załatwiać u profesjonalisty, który nie poprzestałby na ujawnieniu
      problemu i pójściu po najmniejszej linii oporu ale dokonał niezbędnych napraw i
      regulacji tak, aby problemu po prostu nie było. Wszak na rynku jest tylu
      innych fachowców. I nie wszyscy, na szczęście, zdzierają skórę.
      • dyspen Re: kwik-fit gwarancja akumulatora 28.12.02, 14:36
        dziękuje za cenne wskazówki, byłem w kwiku jeszcze raz, żeby ponownie sprawdzić
        napięcie ładowania. Było 14,43V czyli ok. Gwarncję mi udzielono. Żaden z
        pracowników stacji obsługi nie zadał sobie trudu, aby mi wyjaśnić skąd się
        wzięła różnica pomiaru, nie mówiąc o przeproszeniu za stracony przeze mnie czas.
        ŻYCZĘ WSZELKIEJ POMYŚLNOŚCI W NOWYM ROKU 2003
        DYSPEN

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka