Dodaj do ulubionych

Oleje jaki..

07.05.06, 14:29
Mam auto, ktore ma przjechane 117 tysiecy i obecnie jest wlany olej mineralny
(tak mi sie wydaje )czy moge wlac semisyntetyk przy kolejnej wymianie. Jesli
tak to doradzcie jaki.
Obserwuj wątek
    • m824 Re: Oleje jaki.. 08.05.06, 13:00
      ja tu żadną ekpertką nie jestem, nie znam się kompletnie, a jedyne informcje,
      które mogę Ci przekazać to wiadomości uzyskane od Panów pracujących w Norauto.

w nowych autach leje się podobno tak:
      do 100 tys km syntetyk
      powyżej 100 tys km - półsyntetyk
      powyżej 200 tys km - mineralny

jeżeli nie wiesz jaki był olej, albo był mineralny to lejesz mineralny. podobno
      nie powinno się wlewać syntetyku do auta w którym jest półsyntetyk albo
      mineralny i półsyntetyku do auta w którym jest mineralny. takie mam info do w/w
      panów. osobiście się nie znam. nie miałam pojęcia co było wlane w moim aucie
      jak go kupiłam, więc wymieniliśmy na mineralny Lotos City. (PS - auto 1992r,
      przejechane 115 tys km).
      • bytkowiak Re: Oleje jaki.. 10.05.06, 01:38
        tak apropo,
        przebieg nie ważny. Olej zmieniasz na gorszej klasy wówczas gdy auto zaczyna go
        spalać. Olej na lepszych parametrów można jedynie zmienić przy niewielkim
        przebiegu, a i to niesie za sobą ryzyko.

PS.
        m824. do tego przebiegu 115tys. km w 15 letnim aucie podchodziłbym z bardzo
        dużym dystansem, a wręcz z niedowierzaniem. Zwłaszcza gdy auto miało kilku
        właścicieli, bo trudno oczekiwać, że każdy z nich jeździł nim symbolicznie do
        kościoła
    • uki145 Re: Oleje jaki.. 08.05.06, 16:15
      Witam! wsztstko zalezy od silnika i jego wymagan olejowych. warto byłoby podac
      wiec co to za pojazd? panowie z norauto nie maja racji. przebieg samochodu nie
      swiadczy o koniecznosci zmiany oleju .generalnie nalezy jezdzic jak najdłuzej
      na pełnisyntetyku(czesto nawet 200 000 km i duzo wiecej) ,a przejsc na gorszy
      olej gdy stan jednostki na to wskazuje(zwiekszone zuzycie oleju itd). co do
      mozliwosci przejscia z mineralnego na pełnisyntetylk ,to panowie z norauto znów
      nie maja racji. taka zmiana jest mozliwa pod jednym warunkiem: silnik nie miał
      zaniedban olejowych(rzadka wymiana mineralnego kiepskiej jakosci) i jest w
      srodku czysty(łatwo to sprawdzic poprzez sciagniecie pokrywy zaworów ,albo
      miski olejowej . jesli nie bedzie czarnego nagaru na wewnetrznej czesci
      bloku /gowicy to smiało mozna zalac półsyntetyk. sa to jednak pewne ogólne
      sugestie . pytanie co to za silnik? Pozdrawiam
      • dodo14 Re: Oleje jaki.. 09.05.06, 00:01
        Golf IV 1.4 16V
    • uki145 Re: Oleje jaki.. 09.05.06, 11:10
      Witam! zmiana na conajmniej półsyntetyk(10w40) jest wskazana,najlepiej
      pełnisyntetyk . jesli bedziesz jezdził na mineralnym to mozesz szybko
      zniszczyc silnik( szczególnie wrazliwa na olej mineralny jest głowica 1.4 16v
      (wymaga oleju o dobrych własciwosciach penetracyjnych ). na jakiej podstawie
      stwierdzasz ,ze silnik został zalany mineralnym? bo az dziw bierze ,ze ktos
      pokusił sie o taki bład eksploatacyjny. sciagnij pokrywe zaworów i zobaczysz w
      jakim stanie jest Twój silnik(to nie jest droga sprawa ,bo nie zawsze trzeba
      wymieniac uszczelke pod pokrywa zaworów).pozdrawiam Łukasz
      • tomas30001 Re: Oleje jaki.. 11.05.06, 13:19
        co za bzdury!!! nie mozna (nie wolno!!!!!) zmieniac mineralnego na inny!!!!!!
        zapamietajcie sobie raz na zawsze!!!!! po zmianie mineralnego na semisintetic
        (nie mowiac juz o syntetyku) mozna sie liczyc z remontem silnika. mozna tym
        sposobem np rozszczelnic silnik.
        -Z MINERALNEGO NIE MA ODWROTU!!!!- a zreszta co ci przeszkadza mineralny. jego
        małą wadą w porownaniu do syntetyków jest tylko to ze przy rozruchu zimnego
        silnika ma troche gorsze wlasciwosci smarujace.
        • tomas30001 Re: Oleje jaki.. 11.05.06, 13:21
          poczytajcie ludzie troche zanim beciedzie mieli zamiar pisac kolejne bzdurne
          odpowiedzi typu "mineralny niszczy silnik"...
          • tomas30001 Re: Oleje jaki.. 11.05.06, 13:24
            a swoją drogą dziwne ze ktos do golfa4 wlal juz mineralny.
            • uki145 Re: Oleje jaki.. 11.05.06, 14:03
              witam! oj to chyba raczej Ty piszesz bzdury. mozna wrócic z mineralnego na
              półsyntetyk . nowoczesne oleje mineralne(a o takich mowa ) maja o wiele lepsze
              własciwosci zapobiegajace osadzaniu sie nagaru niz np(selektol 20w40) czasy sie
              zmieniły i jesli mineralny był wymieniany co 7-10 tys km i auto nie jezdziło
              nim długo(np 30 tys km) to jest mozliwy powrót . trzeba sie jednak upewnic ,ze
              nie rozszczelni to silnika i nie doprowadzi do zatkania kanałów olejowych(po to
              sugeruje zdjecie pokrywy zaworów) .silnik golfa 1.4 16v(wersja 75 i 100
              KM) ,powinna byc zalana olejem conajmniej półsyntetycznym: chodzi własnie o
              klawiature zaworów ,która nie wytrzyma zimnych rozruchów na oleju mineralnym
              (zbyt wysoka temperaturze płyniecia) .podobnie na wysokich obrotach olej
              mineralny słaba sie sprawdza (niski wskaznik lepkosci). Pozdrawiam Łukasz
        • jane14 Re: Oleje jaki.. 11.05.06, 21:24
          Nie czytaj tak dużo, czasem sprawdź sam !
          Ale skoro chcesz poczytać to ci opowiem historie pewnego Poloneza. Kupiony z
          przebiegiem deklarowanym 70 tyś. Oceniałem, że ma koło setki. Od nowego
          traktowany mineralnym. Panewki i wał w stanie agonalnym. Nie chciało mi się
          przy nim robić bo miał posłużyć głownie do przewozenia róznych rzezcy na
          budowę. Zalałem go syntetykiem lotosa i choć cisnienie oleju dochodziło w
          porywach do 1 at przejechał jeszcze do 120 tyś (z czego wieksza połowa z
          przyczepą zanim obróciło panewki. Po szlifie wału i wymianie panewek oraz
          pierscieni (bez szlifu cylindrów) jeżdzi teraz na semisyntetyku i ma już 250
          kkm i właściwie silnik jest w nim najlepszy. Oleju bierze około 1l/10kkm i jak
          ta historia ma się do tego "braku odwrotu z mineralnego" ?
          PS Mechanik któy szlifował wał też twierdził, ze to wina syntetyka. No ale on
          nie widział go po eksploatacji na mineralnym.
    • dodo14 Re: Oleje jaki.. 11.05.06, 16:42
      Wczoraj wymienilem olej na polsyntentyk 10W40,na mineralnym nie przejechalem
      wiecej niz 7tys km. W jednym serwise powiedzieli z jesli to tylko 7tys to mozna
      i to smialo wlac nawet syntetyk w drugim zeby nie szalec zalecili polsyntetyk.
      A dlaczego byl wlany mineralny to juz dluga histora....
      Dzieki wszystkim za pomoc.
      • tomas30001 Re: Oleje jaki.. 11.05.06, 23:38
        zebyscie sie kiedys nie zgasili
        • tomas30001 Re: Oleje jaki.. 11.05.06, 23:41
          ...eksperci. przejdzcie lepiej na forum "kobieta"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka