dodo14 07.05.06, 14:29 Mam auto, ktore ma przjechane 117 tysiecy i obecnie jest wlany olej mineralny (tak mi sie wydaje )czy moge wlac semisyntetyk przy kolejnej wymianie. Jesli tak to doradzcie jaki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m824 Re: Oleje jaki.. 08.05.06, 13:00 ja tu żadną ekpertką nie jestem, nie znam się kompletnie, a jedyne informcje, które mogę Ci przekazać to wiadomości uzyskane od Panów pracujących w Norauto. w nowych autach leje się podobno tak: do 100 tys km syntetyk powyżej 100 tys km - półsyntetyk powyżej 200 tys km - mineralny jeżeli nie wiesz jaki był olej, albo był mineralny to lejesz mineralny. podobno nie powinno się wlewać syntetyku do auta w którym jest półsyntetyk albo mineralny i półsyntetyku do auta w którym jest mineralny. takie mam info do w/w panów. osobiście się nie znam. nie miałam pojęcia co było wlane w moim aucie jak go kupiłam, więc wymieniliśmy na mineralny Lotos City. (PS - auto 1992r, przejechane 115 tys km). Odpowiedz Link Zgłoś
bytkowiak Re: Oleje jaki.. 10.05.06, 01:38 tak apropo, przebieg nie ważny. Olej zmieniasz na gorszej klasy wówczas gdy auto zaczyna go spalać. Olej na lepszych parametrów można jedynie zmienić przy niewielkim przebiegu, a i to niesie za sobą ryzyko. PS. m824. do tego przebiegu 115tys. km w 15 letnim aucie podchodziłbym z bardzo dużym dystansem, a wręcz z niedowierzaniem. Zwłaszcza gdy auto miało kilku właścicieli, bo trudno oczekiwać, że każdy z nich jeździł nim symbolicznie do kościoła Odpowiedz Link Zgłoś
uki145 Re: Oleje jaki.. 08.05.06, 16:15 Witam! wsztstko zalezy od silnika i jego wymagan olejowych. warto byłoby podac wiec co to za pojazd? panowie z norauto nie maja racji. przebieg samochodu nie swiadczy o koniecznosci zmiany oleju .generalnie nalezy jezdzic jak najdłuzej na pełnisyntetyku(czesto nawet 200 000 km i duzo wiecej) ,a przejsc na gorszy olej gdy stan jednostki na to wskazuje(zwiekszone zuzycie oleju itd). co do mozliwosci przejscia z mineralnego na pełnisyntetylk ,to panowie z norauto znów nie maja racji. taka zmiana jest mozliwa pod jednym warunkiem: silnik nie miał zaniedban olejowych(rzadka wymiana mineralnego kiepskiej jakosci) i jest w srodku czysty(łatwo to sprawdzic poprzez sciagniecie pokrywy zaworów ,albo miski olejowej . jesli nie bedzie czarnego nagaru na wewnetrznej czesci bloku /gowicy to smiało mozna zalac półsyntetyk. sa to jednak pewne ogólne sugestie . pytanie co to za silnik? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
uki145 Re: Oleje jaki.. 09.05.06, 11:10 Witam! zmiana na conajmniej półsyntetyk(10w40) jest wskazana,najlepiej pełnisyntetyk . jesli bedziesz jezdził na mineralnym to mozesz szybko zniszczyc silnik( szczególnie wrazliwa na olej mineralny jest głowica 1.4 16v (wymaga oleju o dobrych własciwosciach penetracyjnych ). na jakiej podstawie stwierdzasz ,ze silnik został zalany mineralnym? bo az dziw bierze ,ze ktos pokusił sie o taki bład eksploatacyjny. sciagnij pokrywe zaworów i zobaczysz w jakim stanie jest Twój silnik(to nie jest droga sprawa ,bo nie zawsze trzeba wymieniac uszczelke pod pokrywa zaworów).pozdrawiam Łukasz Odpowiedz Link Zgłoś
tomas30001 Re: Oleje jaki.. 11.05.06, 13:19 co za bzdury!!! nie mozna (nie wolno!!!!!) zmieniac mineralnego na inny!!!!!! zapamietajcie sobie raz na zawsze!!!!! po zmianie mineralnego na semisintetic (nie mowiac juz o syntetyku) mozna sie liczyc z remontem silnika. mozna tym sposobem np rozszczelnic silnik. -Z MINERALNEGO NIE MA ODWROTU!!!!- a zreszta co ci przeszkadza mineralny. jego małą wadą w porownaniu do syntetyków jest tylko to ze przy rozruchu zimnego silnika ma troche gorsze wlasciwosci smarujace. Odpowiedz Link Zgłoś
tomas30001 Re: Oleje jaki.. 11.05.06, 13:21 poczytajcie ludzie troche zanim beciedzie mieli zamiar pisac kolejne bzdurne odpowiedzi typu "mineralny niszczy silnik"... Odpowiedz Link Zgłoś
tomas30001 Re: Oleje jaki.. 11.05.06, 13:24 a swoją drogą dziwne ze ktos do golfa4 wlal juz mineralny. Odpowiedz Link Zgłoś
uki145 Re: Oleje jaki.. 11.05.06, 14:03 witam! oj to chyba raczej Ty piszesz bzdury. mozna wrócic z mineralnego na półsyntetyk . nowoczesne oleje mineralne(a o takich mowa ) maja o wiele lepsze własciwosci zapobiegajace osadzaniu sie nagaru niz np(selektol 20w40) czasy sie zmieniły i jesli mineralny był wymieniany co 7-10 tys km i auto nie jezdziło nim długo(np 30 tys km) to jest mozliwy powrót . trzeba sie jednak upewnic ,ze nie rozszczelni to silnika i nie doprowadzi do zatkania kanałów olejowych(po to sugeruje zdjecie pokrywy zaworów) .silnik golfa 1.4 16v(wersja 75 i 100 KM) ,powinna byc zalana olejem conajmniej półsyntetycznym: chodzi własnie o klawiature zaworów ,która nie wytrzyma zimnych rozruchów na oleju mineralnym (zbyt wysoka temperaturze płyniecia) .podobnie na wysokich obrotach olej mineralny słaba sie sprawdza (niski wskaznik lepkosci). Pozdrawiam Łukasz Odpowiedz Link Zgłoś
jane14 Re: Oleje jaki.. 11.05.06, 21:24 Nie czytaj tak dużo, czasem sprawdź sam ! Ale skoro chcesz poczytać to ci opowiem historie pewnego Poloneza. Kupiony z przebiegiem deklarowanym 70 tyś. Oceniałem, że ma koło setki. Od nowego traktowany mineralnym. Panewki i wał w stanie agonalnym. Nie chciało mi się przy nim robić bo miał posłużyć głownie do przewozenia róznych rzezcy na budowę. Zalałem go syntetykiem lotosa i choć cisnienie oleju dochodziło w porywach do 1 at przejechał jeszcze do 120 tyś (z czego wieksza połowa z przyczepą zanim obróciło panewki. Po szlifie wału i wymianie panewek oraz pierscieni (bez szlifu cylindrów) jeżdzi teraz na semisyntetyku i ma już 250 kkm i właściwie silnik jest w nim najlepszy. Oleju bierze około 1l/10kkm i jak ta historia ma się do tego "braku odwrotu z mineralnego" ? PS Mechanik któy szlifował wał też twierdził, ze to wina syntetyka. No ale on nie widział go po eksploatacji na mineralnym. Odpowiedz Link Zgłoś
dodo14 Re: Oleje jaki.. 11.05.06, 16:42 Wczoraj wymienilem olej na polsyntentyk 10W40,na mineralnym nie przejechalem wiecej niz 7tys km. W jednym serwise powiedzieli z jesli to tylko 7tys to mozna i to smialo wlac nawet syntetyk w drugim zeby nie szalec zalecili polsyntetyk. A dlaczego byl wlany mineralny to juz dluga histora.... Dzieki wszystkim za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
tomas30001 Re: Oleje jaki.. 11.05.06, 23:41 ...eksperci. przejdzcie lepiej na forum "kobieta" Odpowiedz Link Zgłoś