Dodaj do ulubionych

Problemy ze skrzynia biegów

06.07.06, 18:50
Witam.Jest to Fiat Tipo 2.0 91, a zaczęło się od tego, że biegi z przedniego
rzędu tzn. 1, 3 i 5 wyskakiwały (oczywiście nadal wyskakują i bez
przytrzymywania ich nie da sie jechać ). Teraz zaczął się problem ze
wstecznym tzn. charczy i zgrzyta podczas próby jego wciśnięcia - na początku
to było sporadyczne, a obecnie za każdym razem. Do tego wszystkiego bardzo
ciężko wciska się każdy inny bieg - tzn. nie zgrzytają, ale trzeba użyć dużej
siły aby w ogóle wcisnąć (tak jakby cos blokowało, szczególnie dwójka). Czy
mozna tu jakoś zaradzić bez konieczności wymiany skrzyni? Najbardziej
zależałoby mi na pozbyciu sie problemu ze wstecznym, ponieważ uniemożliwia to
poruszanie się - czy możecie mi coś poradzić. Z góry dziękuje za pomoc.pzdr
Obserwuj wątek
    • black_code Re: Problemy ze skrzynia biegów 06.07.06, 19:29
      Skrzynia szmelc nie da sie tanio naprawic musisz poszukac sprawnej
      uzywanej i wymienic.
      • carman1 Re: Problemy ze skrzynia biegów 06.07.06, 22:41
        To rozumiem, że samego zgrzytania wstecznego nie da się w jakiś sposób naprawić?
        • black_code Re: Problemy ze skrzynia biegów 06.07.06, 22:50
          carman1 napisał:

> To rozumiem, że samego zgrzytania wstecznego nie da się w jakiś sposób
          naprawić
          > ?

Wszystko da sie naprawic ale z opisu mozna wnioskowac ze wczesniejsze
          wyskakiwanie biegow i teraz klopoty z wrzucaniem ich sa ze soba
          powiazane ,najwyrazniej skrzynia swoje juz przejechala a naprawa wymaga
          wyjecia skrzyni rozebrania jej i wymianie uszkodzonych czesci oraz
          wszystkich lozysk .Zapewniam ciebie ze w 99 przypadkach na 100 wyjdzie to
          znacznie drozej niz kupno drugiej skrzyni.Nie da sie tak na samochodzie
          czegos w niej pogrzebac istnieje mala szansa ze klopoty zwiazane z
          wrzucaniem biegow sa spowodowane rozregulowaniem sie lub uszkodzeniem
          mechanizmu zmiany biegow co da sie naprawic bez jej wyjmowania ale na to
          bym nie liczyl za bardzo ze to to.
          • mechanior Re: Problemy ze skrzynia biegów 07.07.06, 06:00
            Moim skromnym zdaniem jak trzymanie ręką lewarka zatrzymywało wyskakiwanie
            biegów to problem może byc z wodzikami a nie ze skrzynią.
            • carman1 Re: Problemy ze skrzynia biegów 08.07.06, 11:23
              A nie pomogłaby zmiana naciągniećia linki pedału sprzęgła?
              • thefect Re: Problemy ze skrzynia biegów 08.07.06, 16:13
                Chyba raczej nie. Jeśli linka byłaby rozregulowana to poprostu biegi by nie
                wchodziły a nie wyskakiwały. Może faktycznie tylko wodzik bo jeśli to skrzynia
                to albo szrot i miły uśmiech pana brudnego od smaru albo zakup nowej i kolejka
                po kredyt.
    • fredoo Re: Problemy ze skrzynia biegów 13.07.06, 08:25
      Moim zddaniem to raczej wina mechanizmu włączania i sprzęgła.Sprzęgło musi brać
      conajmniej 7-10 cm od podłogi.W starych samochodach robią się luzy na
      mechanizmach włączania biegów(obojętne czy to są linki czy dżwignie)i biegi nie
      wchodzą do końca,świadczy o tym fakt że jednocześnie wystąpiły kłopoty na 3
      biegach.
      • carman1 Re: Problemy ze skrzynia biegów 23.08.06, 11:43
        Witam. A więc dziś chyba nadszedł jej czas, chociaż mam nadzieje, że nie. Kiedy
        próbowałem wcisnąć jedynke, także z problemami, nagle jakby coś sie urwało
        (miałem wrażenie, że lewarek sie podniósł do dóry) i żadnego biegu nie mogłem
        już wcisnąć tzn. lewarek się poruszał w każdym kierunku, bardzo lekko, ale
        oprócz tego nie było żadnego przeniesienia na dalsze "tryby". Co to może być,
        czy wymiana skrzyni jest konieczna? Słyszałem, że to mogły się odłączyć jakieś
        widełki i wystarczy je znów zamontować. Z góry dziękuje za każdą odpowiedź.pzdr
        • tfor Re: Problemy ze skrzynia biegów 23.08.06, 12:37
          a w jakimkolwike serwisie byłeś? mój znajomy mial problem z wyskakiwanymi
          biegami i zaraz na początku pojechał do ASO i p[odobno poluzowąły się jakies w
          skrzyni sruby czy cos takiego i juz diząła super. kostzowąo go to tylko 150
          pln. I powiedzilei mu, ze jakby jechał tak dłużej to mógłby rozwalic skrzynię.
          I pewnie to własnie zrobiłes. A wystarczyło tylko podjechac do serwisu.
          • carman1 Re: Problemy ze skrzynia biegów 23.08.06, 14:05
            U mechanika byłem, ale generalnie odradzał mi robienie cokolwiek bo stwierdził,
            że skrzynia jest pewnie do wymiany - niestety często sie takie podejście widzi
            (nie wiem czy to kwestia tego, że nikomu sie nie chce w tym grzebać).pzdr
        • fooxtom Re: Problemy ze skrzynia biegów 23.08.06, 23:29
          > próbowałem wcisnąć jedynke, także z problemami, nagle jakby coś sie urwało
          > (miałem wrażenie, że lewarek sie podniósł do dóry) i żadnego biegu nie mogłem
          > już wcisnąć tzn. lewarek się poruszał w każdym kierunku, bardzo lekko,

Byc moze juz od pewnego czasu szwankowaly ci linki ("pływaki")zmiany biegów
          (łaczące lewarek ze skrzynią).
          Niedawno mialem podobny problem - wszystkie biegi wchodzily normalnie - bez
          zgrzytów, ale jedynka i trójka wchodziły "dość specyfyficznie". Znajomy mechanik
          podokrecal wszystkie sruby ktore mogly powodowac luzy i w konsekwencji "dziwne"
          wrzucanie 1 i 3. Podczas probnej jazdy zaobserwowalem poprawe. Niestety po
          chwili okazalo sie po wrzuceniu 2 - "lewarek się poruszał w każdym kierunku,
          bardzo lekko, ale żadnego biegu nie można bylo wrzucić". Powodem okazala sie
          pęknieta linka zmiany biegow - prawdopodobnie niedomagala juz od pewnego czasu
          (stąd te dziwne wrzucanie 1 i 3), a w końcu dokonala swego żywota i pękła.
          Wymiana linek zlikwidowala wszystkie problemy ze skrzynia i wrzucaniem biegow.

Moze zatem warto by sprawdzic linki (Dodam że także poruszam się samochodem
          wyprodukowanym przez FIAT AUTO ITALY - Alfa Romeo 145 1.6)
          • carman1 Re: Problemy ze skrzynia biegów 27.09.06, 19:21
            Okazało się w końcu, że był to urwany wodzik - koszt naprawy to 150zł bez
            konieczności wymiany skrzyni.pzdr
            • monika_ja Re: Problemy ze skrzynia biegów 28.09.06, 17:15
              A ja mam taki problem: przy wrzucaniu jedynki od czasu do czasu cos sie
              zablokowuje i nie moge jej wrzucic, dopiero po kilku próbach sie udaje. Czasem
              wrzuca sie jednak bardzo lekko. Od czego to zalezy? czy mozna cos z tym zrobic?
              Jaki moze byc koszt naprawy?
              • monika_ja Re: Problemy ze skrzynia biegów 28.09.06, 17:16
                aha, chodzi o Fiata Punto.
                • fooxtom Re: Problemy ze skrzynia biegów 28.09.06, 20:54
                  przyczyn moze byc wiele, np:
                  - wspominane juz wczesniej linki, wodziki 9trzeba by je obejrzec, ewentualnie
                  przesmarowac lub wymienic)
                  - zuzyty synchronizator w skrzyni biegów (niestety tylko wymiana)
                  - inne problemy z skrzynia biegów, ale teg tak na oko nikt nie powie
                • polam5 Re: Problemy ze skrzynia biegów 29.09.06, 18:25
                  JEsli to tylko jedynak to ja mialem podobny problem (w innym aucie ale to
                  niewazne). Najpierw wymienilbym olej w skrzyni na syntetyczny poniewaz one sa
                  rzadsze i jesli to sa synchronizatory albo problem jest nagminny rano kiedy
                  skrzynia jest zimna to to powinno pomoc - koszt stosunkowo niewielki i na pewno
                  nie zaszkodzi.

monika_ja napisała:

> aha, chodzi o Fiata Punto.
              • polam5 Re: Problemy ze skrzynia biegów 29.09.06, 18:28
                Sprobuj sprawdzic czy latwiej jest z tzw podwojnym wysprzeglaniem. Jak nie
                wchodzi, to wrzuc na luz, zwolnij sprzego na moment i sprobuj jeszcze raz
                wcisnac sprzeg lo i wrzucic bieg - czesto to pomaga na ustawienie synchronizatora.

monika_ja napisała:

> A ja mam taki problem: przy wrzucaniu jedynki od czasu do czasu cos sie
                > zablokowuje i nie moge jej wrzucic, dopiero po kilku próbach sie udaje. Czasem
                > wrzuca sie jednak bardzo lekko. Od czego to zalezy? czy mozna cos z tym zrobic?
                >
                > Jaki moze byc koszt naprawy?
    • chaziaj Re: Problemy ze skrzynia biegów 30.09.06, 15:18
      Zatrzaski nie trzymaja, trzeba wymienic a skrzynie oczywiscie rozebrac.
      Wsteczny bieg to zwykla przesuwna zebatka, ktora po prostu
      sie zuzyla czyli stepila.Od strony przesuwu zeby jej sa wyprofilowane
      aby sie zazebiac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka