Dodaj do ulubionych

Wycieki oleju

26.03.03, 15:35
Od kilkunastu dni obserwuje wycieki spod uszczelniaczy polosi napedowych i niestety spod uszczelki pod glowica. Autko jest juz leciwe i znajomy jednoznacznie stwierdzil, ze takie "cymes" uszczelnianie jest juz po prostu nieoplacalne. Powiedzial tez, zeby zamiast lanego dotychczas mineralnego oleju 15W40 wlac 20W40 i poprawic jakims dodatkiem uszczelniajacym. Konkretnie mowil o preparacie firmy STP. Warto to zrobić, czy groza jakies powazniejsze konsekwencje? Nadmieniam, ze przedmuchy sa minimalne, plyn chlodzacy czysty, samochod nie kopci i nie wykazuje zadnych objawow przedawaryjnych. Poza cieknacym olejem...
Obserwuj wątek
    • marcin.klonowski Re: Wycieki oleju 27.03.03, 10:29
      Na wycieki spod uszczelki pod głowicą (jeżeli to na pewno jest ten objaw) nie
      ma absolutnie żadnego innego sposobu jak zrzucenie głowicy, jej splanowanie
      (koszt planowania około 50 zł) w celu wyrównania płaszczyzny i zamontowanie z
      nową uszczelką. Sprawa dość upierdliwa, ale załatwiająca problem raz na zawsze,
      a przy okazji umożliwaijąca wymianę uszczelniaczy zaworowych na nowe
      (kilkadziesiąt zł) i ogólne sprawdzenie stanu silnika. Operacja taka zajmuje
      dobremu mechanikowi jeden dzień.
      • pamparucha Re: Wycieki oleju 27.03.03, 11:52
        Jednak raczej uszczelka pod glowica. Sprawdzalem i wymienialem uszczelke pod pokrywa zaworow. Stamtad tez podciekalo, ale teraz juz nie. Poza tym jednak wiekdszosc oleju cieknie z gory a nastepna w kolejnosci jest uszczelka pod glowica. Uprzedzam pytanie: wszystkie przewody sprawdzalem, slinik z zewnatrz jest suchy...W moim przypadku cala taka operacja (mowie o wymianie uszczelki pod glowiaca, planowaniu, wymianie uszczelniaczy i panewek na polosiach) kosztowac bedzie okolo 800 - 1000 zlotych, a to juz stanowczo za duzo dla mnie. Stad moje pytanie: czy zalanie silnika mineralnym olejem 20W40 (caly czas jezdze na mineralnych) i dodanie jakiegos patentu uszczelniajacego zmniejszy wycieki i jakim kosztem to sie odbedzie. Nie mam na mysli pieniedzy, tylko to co bedzie musial zniesc silnik. I jak dlugo bedzie to w stanie znosic?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka