Dodaj do ulubionych

akumulator, alernator, pomoc potrzebna

30.10.06, 17:39
Moi drodzy,
odpaliłam dzis rano auto - Renault Rapid - pojechalam, w czasie jazdy zaczeł
mi migac kontrolka akumulatora. Dojechałam prawie na miejsce. Przekrciłam
kluczyk w stacyjce. Potem znowu chciałam ruszyć, ale już nie dało rady.
Akumulator padł - chyba. Bo cisza jak kręce, alarm tez wyłączony. Auto na
parkingu, jutro spróbję naładowac akumulator, ale martwi mnie, ze to cos
innego. Z ruszeniem nie było kłopotów, potem ta migajaca kontrolka.
Co to może być ???? Co mam zrobic, jesli naładowanie akumulatora nie pomoże ?
Czy sa mechanicy-elektrycy, którzy dojeżdżają do samochodu ? Czy możecie kogos
polecic ? Auto stoi w warszawie, w centrum...

Z góry ogromnie dziekuje za pomoc
Basia
Obserwuj wątek
    • polam5 Re: akumulator, alernator, pomoc potrzebna 30.10.06, 18:01
      W kolejnosci prawdopodobienstwa:
      1. pasek napedzajacy alternator(zerwany albo luzny)
      2. Uklad ladujacy akumulator Regulator napiecia albo dioda w alternatorze
      3. Akumulator

ba.sia napisała:

> Moi drodzy,
      > odpaliłam dzis rano auto - Renault Rapid - pojechalam, w czasie jazdy zaczeł
      > mi migac kontrolka akumulatora. Dojechałam prawie na miejsce. Przekrciłam
      > kluczyk w stacyjce. Potem znowu chciałam ruszyć, ale już nie dało rady.
      > Akumulator padł - chyba. Bo cisza jak kręce, alarm tez wyłączony. Auto na
      > parkingu, jutro spróbję naładowac akumulator, ale martwi mnie, ze to cos
      > innego. Z ruszeniem nie było kłopotów, potem ta migajaca kontrolka.
      > Co to może być ???? Co mam zrobic, jesli naładowanie akumulatora nie pomoże ?
      > Czy sa mechanicy-elektrycy, którzy dojeżdżają do samochodu ? Czy możecie kogos
      > polecic ? Auto stoi w warszawie, w centrum...
      >
      > Z góry ogromnie dziekuje za pomoc
      > Basia
    • ba.sia Re: akumulator, alernator, pomoc potrzebna 30.10.06, 18:13
      czyli akumulator ładowac na końcu ?
      najpierw pozostałe sprawdzić ???
      • polam5 Re: akumulator, alernator, pomoc potrzebna 30.10.06, 18:32
        Nie, akumulator sie wyladowal poniewaz nie byl doladowywany albo jest felerny.
        Trzeba najpierw go sprobowac naladowac. Jak jest dobry to i tak musi byc
        naladowany...

ba.sia napisała:

> czyli akumulator ładowac na końcu ?
        > najpierw pozostałe sprawdzić ???
        • chaziaj Wymiana szczotek czyli regulator napiecia. 30.10.06, 18:34
          • kz0 Re: Wymiana szczotek czyli regulator napiecia. 30.10.06, 20:33
            Najlepiej auto zapchnąć, akumulator sie podładuje i dojedziesz do mechanika.
            pzdr. kz0
            • crannmer Re: Wymiana szczotek czyli regulator napiecia. 30.10.06, 20:38
              kz0 napisał:

> Najlepiej auto zapchnąć,

Zapychac to mozesz Syrenke albo Warszawe. Wspolczesnym samochodom udziela sie
              pomocy startowej kablem z innego samochodu albo sprawnego i pelnego akumulatora

> akumulator sie podładuje i dojedziesz do mechanika.

Jak akumulator padl przez padniete ladowanie, to nigdzie nie dojedzie.

MfG

C.
          • w_r_e_d_n_y Re: Wymiana szczotek czyli regulator napiecia. 31.10.06, 05:12
            > Wymiana szczotek czyli regulator napiecia

co ma piernik do wiatraka
            ty masz w regulatorze napiecia szczotki ???
            jaki woz ?
            • polam5 Re: Wymiana szczotek czyli regulator napiecia. 31.10.06, 05:39
              I szczotki i regulator sa elementami ukladu ladowania ale to nie to samo.

No wiec system ladowania sklada sie z:
              1. Alternatora czyli pradnicy pradu zmiennego ktora produkuje prad zmienny pod
              wplywem obrotow wirnika z cewka. Poniewaz napiecie jest zmienne i zalezne od
              obrotow silnika dlatego musi byc regulowane. Prad jest przekazywany do ukadu
              poprzez szczotki ktore kontaktuja "komutator"
              2. Ukladu diod ktore sa podlaczone do szczotek "prostuje" ten prad - zamieniaja
              go na prad staly
              3. Regularora napiecia (uklad scalony) - ktory dodatkowo filtruje prad i
              utrzymuje napiecie w granicach 13.5 do 14.5 V ktore zasila uklad elektryczny w
              czasie jazdy i laduje akumulator (musi byc wyzsze od napiecia akumulatora aby go
              ladowac ale nie moze sie wachac za duzo aby nie zniszczyc ukladow.

Zwykle wszytkie te 3 elementy sa zamontowane w alternatorze i na zaciskach
              dostejemy juz prad staly z kontrolowanym napiecien.
              A wiec jesli sprawdzamy alternator to nalezy zapalic silnik i podlaczyc
              voltomierz do zaciskow akumulatora. Prawidlowo pracujacy alternator powinien
              miec napiecie jak wyzej w calym zakresie obrotow.(zakladam ze pasek sie nie
              slizga) Jesli przy wyzszych obrotach napiecie podnosi sie powyzej 14.5V -
              regulator wysiadl a Jesli napiecie jest ponizej 13.5 V przy pracujacym silniku
              i lekkim gazie to znaczy ze albo szczotka moze nie kontaktowac, albo dioda ( a
              jest ich chyba 4) moze byc nawalona albo regulator napiecia jest do D..
              W przypadku problemow zaklady zwykle proponuja wymiane calego alternatora bo nie
              chce im sie naprawiac podzespolow (robia to pozniej i sprzedaja jako calosc)
              Mozna sie bawic samemu aby reperowac te podzespoly i oszczedzic ale zwykle to
              zabiera czas i nie kazdy ma narzedzia wiec lepiej jest kupic calosc.

w_r_e_d_n_y napisał:

> > Wymiana szczotek czyli regulator napiecia
              >
              > co ma piernik do wiatraka
              > ty masz w regulatorze napiecia szczotki ???
              > jaki woz ?
              >
              • tkjaaa Re: Wymiana szczotek czyli regulator napiecia. 31.10.06, 14:21
                polam5 napisał:

> I szczotki i regulator sa elementami ukladu ladowania ale to nie to samo.

Dokladnie i dlatego rada - wymien szczotki czyli regulator - jest
                nieuptrawniona.

> Prad jest przekazywany do ukadu poprzez szczotki ktore kontaktuja "komutator"

Troche namieszales :-)
                Tak jest w pradnicy ,w alternatorze wyprowadzenie wytworzonego pradu z cewek
                stojana nie musi przechodzic przez komutator ,bo cewki sa nieruchome.Jego
                wyjscie pradowe jest polaczone na "sztywno" przez diody prostownicze z ukladem
                elektrycznym ("+" i "-" ).
                Alternator nie ma komutatora jak pradnica.Ma dwie szczotki slizgajace sie po
                pierscieniach na wirniku ( a to nie komutator ) zasilajace wirnik - wzbudzenie.

> 2.Ukladu diod ktore sa podlaczone do szczotek "prostuje" ten prad-zamieniaja
                > go na prad staly

Do szczotek podlaczone sa tylko diody doprowadzajace prad wzbudzenia do
                wirnika ,diody glowne/pradowe nie.

www.czarnikm.republika.pl/sch/alt126.gif
                staszekel.ulotka.biz

• polam5 Re: Wymiana szczotek czyli regulator napiecia. 31.10.06, 17:16
                  Racja. sa rozniece pomiedzy pradnica i alternatorem. Whow.... nie nazwano mnie
                  idiota, niedoukiem itd? Hm... Takich uwag w
                  tresci is stylu potrzeba wiecej.

> Troche namieszales :-)
                  > Tak jest w pradnicy ,w alternatorze wyprowadzenie wytworzonego pradu z cewek
                  > stojana nie musi przechodzic przez komutator ,bo cewki sa nieruchome.Jego
                  > wyjscie pradowe jest polaczone na "sztywno" przez diody prostownicze z ukladem
                  > elektrycznym ("+" i "-" ).
                  > Alternator nie ma komutatora jak pradnica.Ma dwie szczotki slizgajace sie po
                  > pierscieniach na wirniku ( a to nie komutator ) zasilajace wirnik - wzbudzenie.
                  >
                  > > 2.Ukladu diod ktore sa podlaczone do szczotek "prostuje" ten prad-zamieni
                  > aja
                  > > go na prad staly
                  >
                  > Do szczotek podlaczone sa tylko diody doprowadzajace prad wzbudzenia do
                  > wirnika ,diody glowne/pradowe nie.
                  >
                  > www.czarnikm.republika.pl/sch/alt126.gif
                  > staszekel.ulotka.biz
                  >
    • jane14 Re: akumulator, alernator, pomoc potrzebna 30.10.06, 20:53
      Zapewne wina jest po stronie alternatora (regulator szczotki itd.).
      Szansa na wymiane na miejscu jest, ale trudno znaleść mobilnego elektryka.
      Poproś kogoś znajomego z linką i zaciagnijcie auto do warsztatu. Jak
      doładujesz akumulator, prądu na kierunki i stopy powinno wystarczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka