xcolax 06.11.06, 20:11 mam zagadkę audi b4 90km wymienione regulatory w silniku stuka rozebrałem silnik wymieniłem tuleje wymieniłem odrazu panewki i nic stuka co to jest aha zimny czy rozgrzany silnik nie ma różnicy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uki145 Re: audi b4 stukot w silniku 06.11.06, 23:58 Witam!przyczyny stuków sa róznorodne niezalleznie czy to 8 zaworowa benzynówka czy TDI ,dlatego najwazniejsza jest prwidłowa diagnoza a nie wymiana wszystkiego po kolei . co to znaczy wymieniłem? podłozenie zuzytych panewek na zniszcziony wał nic nie pomoze,bo dalej bedzie stukac az w konciu panewka sie przekreci ,zeby było ok trzeba zrobic szlif wału i dopiero dobrac panewki (koszt całosci około 1300-1600zł w zaleznosci od warsztatu ) .dalej ,rozumiem ,ze wymieniłes hydrauliczne kompensatory luzu (8 sztuk) warto było sprawdzic stan zaworów i ich prowadnic ,moze hałas pochodzi z tego miejsca. jesli kwestia panewek i hydrauliki zaworowej jest ok to stukac moze jedynie zniszczony sworzen tłoka lub sam tłok . warto tez sprawdzic ustawienia rozrzadu ,bo w skrajnych przypadkach(przy przestawieniu rozrzadu o kilka zebów ) zawór moze delikatnie uderzac w tłok .Pozdrawiam i zycze powodzenia a najlepiej dobrego mechanika. Odpowiedz Link Zgłoś
fredoo Re: audi b4 stukot w silniku 07.11.06, 10:55 Jeśli stukanie jest równomierne proporcjonalne do obrotów (taka sieczkarnia)to wina wałka rozrządu,poleciały krzywki.Jeśli stukot jest większej częstotliwości nasilający się w momencie puszczenia gazu po przegazowaniu (w momencie gdy silnik schodzi z obrotów)to wina luzów na wale.Ale wtedy podstawą diagnozy jest za małe ciśnienie oleju(na rozgrzanym silniku i wolnych obrotach). Przecież to elementarz. Odpowiedz Link Zgłoś
lorneta.i.meduza Re: audi b4 stukot w silniku 07.11.06, 15:59 1- Osłuchaj silnik (choćby metodą na trzonek od młotka) i już będziesz wiedział na jakiej wysokości silnika są te stuki. Nisko to wał, wyżej to sworznie lub tłoki, na górze to wałek lub zawory. 2- Sprawdź dokręcenie wszystkich kół pasowych (wiem z doświadczenia że mogą one dudnić jak zużyte panewki na wale) Odpowiedz Link Zgłoś