Dodaj do ulubionych

Parownaie szyb

27.11.06, 15:13
Witam
mam problem z szybami w astrze. za kazdym razem jak wsiadem przy takie
pogodze to bardzo szybka mi paruja szyby,szczegolnie szyby z tyłu obok
pasażerów, przednia jak wlacza ogrzewanie dto schodzi ale jak tylko sprouje
wylaczyc to zaraz znaowu zaczyna parowac. moze od razu zaznacze ze ubywa mi
plyny chlodniczeg. porsze o rade bo tak nie bardzo sie da jezdzic
czy to moze byc tylk filtr powietrza czy mzoe cos powazniejszego
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: Parownaie szyb 27.11.06, 16:34
      To moze byc filtr przeciwpylkowy. W Astrach zaniedbanie wymiany jest szczegolnie dokuczliwe :-)
      • wasert Re: Parownaie szyb 27.11.06, 17:44
        To jest NMA PEWNO filtr przeciwpyłkowy - też to miałem w astrze. Po wymianie
        jak ręką odjął. Znajdziesz ten filtr w podszybiu.
        • amisz6 Re: Parownaie szyb 27.11.06, 18:55
          w kazdym oplu zawsze paruja szyby.nie wiem czy ta firma nie moze znalez na to
          jakiegos sposobu.w mojej merivie auto ma 6 miesiecy tez szyby paruja.taki juz
          chyba jest urok tych opli.pozdrawiam:):)
          • pollena1 Re: Parownaie szyb 28.11.06, 11:18
            Witam dzieki za rady, ale niech mi ktso jeszcze w taki razie wytlumaczy od cego
            moze mi ubywać plynu chlodniczego, nie widze zeby mial jakeis nieszczelnosc w
            senies kapanie plynu, nie mam mokrych dywanikow
    • nikus8 Re: Parownaie szyb 27.11.06, 22:08
      na parowanie szyb najlepsze jest:
      1. ogrzewanie szyb (tj np w fordzie - zatopione druciki w szybie przedniej -
      rewelka)
      2. szampon do wlosow np Bambino za 3 zł - niewielka ilosc rozprowadzona na
      szybach (oczywiscie wewnatrz samochodu) - naprawde dziala
      3 w twoim przypadku moze do wnetrza samochodu przedostaje sie plyn chlodniczy
      (badz skrapla sie w jakiś sposob moze z nagrzewnicy) i to od niego parują (lekko
      slodki zapach) - najpierw to sprawdz a pozniej szampon i problem parowania z glowy
      pozdrawiam
      nikoś
    • baartur Re: Parownaie szyb 28.11.06, 12:53
      To może być filtr przeciwpyłkowy brudny plus wilgoć w samochodzie daje takie
      parowanie szyb z którym ciężko się uporać w taką pogodę. Sprawdź jeszcze bo taki
      problem występuje jak masz obieg zamknięty powietrza.
    • meps3 Re: Parownaie szyb 28.11.06, 20:50
      Witam
      W mojej Vektrze mam dokładnie ten sam problem.W końcu wywaliłem w diabły cały
      ten filtr i ........ jak parowało tak paruje.Auto jest zdecydowanie suche ,stoi
      w ogrzewanym garażu i na noc ma pootwierane drzwi więc kwestia wilgoci w moim
      przypadku odpada.W zasadzie nawet jak jadę sam to dmuchawa musi być włączona na
      1-2 bieg.Niestety z tego co wiem jest to mankament wszystkich Opli.
      Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka