Dodaj do ulubionych

Spalanie w Alfie

19.01.07, 21:41
Witam. Czy ktoś wie ile wynosi prawidłowe spalanie w Alfie 145,boxer 1.6, 8v? Wiem, że te auta nie należą do ekonomicznych, jednak przy jeździe miejskiej jest horendalnie wysokie(w korkach nawet do 14-15l/100km)! Analiza spalin nie wykazała nieprawidlowości więc sądze, że to wina termostatu, który zbyt dlugo podaje sygnal do jazdy na "ssaniu". Z góry dzieki.
Obserwuj wątek
    • uki145 Re: Spalanie w Alfie 20.01.07, 11:18
      Witam! srednio ,jazda miasto 40 %- 60 % trasa(raczej jazda dosyc dynamiczna)
      srednio powinna spalac około 9,5-10 l. samo miasto ,dynamiczna jazda ,spalanie
      na poziomie 12 l jest akceptowalne. 14-15 zdecydowanie za duzo ,chyba ze cały
      czas zmieniasz biegi przy 6000 .na trasi e,przy ekstremalnie oszcednisciowym
      trybie(5 bieg predkosc 90-110 ) zejdziesz do 7 litrów.Pozdrawiam . przyczyna
      jest najpewniej termostat ,moze tez byc uszkodzona sonda lambda,lub inny
      problem z elektronika.jesli jednka silnik jest niedogrzany(temperatur aponizej
      80 na wskazniku ) to przyczyna tkwi w zbyt niskiej temp pracy.Pozdrawiam Łukasz
      • alpha.beta.ceta Re: Spalanie w Alfie 20.01.07, 11:27
        Sonda lambda jest w najlepszym porządku, biegi zmieniam przy ok.3500, a szczególnie nie pociskam, chyba, że przy starcie. Temp. po ok 10 min jazdy nie przekracza 60-70 C, więc chyba zainwestuje w nowy termostat.
        • uki145 Re: Spalanie w Alfie 20.01.07, 13:08
          WitaM! z aniska temperatura. jeszcze jedan wskazówka. z mojego
          doswiadczenia,boxer 1.6 8v pali najmniej gdy zmiana biegów nastepuje przy około
          4000-4500 obr(oczywiscie dopiero gdy silnik osiagnei temperature robocza). 3500
          to troche za wczesnie i stad spalanie moze tez byc wieksze.Pozdrawiam
        • raferi Re: Spalanie w Alfie 30.01.07, 11:35
          Może zamiast w nowy termostat, zainwestuj w coś na swój poziom, np w poloneza?
          Młotek do młotka - w sam raz będzie...?
          • kleofas26 Re: Spalanie w Alfie 31.01.07, 22:27
            Witam,

Na wstępie "raferi" bujaj wory wieśniaku.......... nie jeździsz Alfą to nie
            wypowiadaj się.

Wymień termostat będzie ok.
            pozdrawiam
            • raferi Re: Spalanie w Alfie 01.02.07, 07:36
              Miło mi,że się przedstawiłeś - wieśniaku. Alfą szpanować na wsi - fajna
              rzecz.Trzeba tylko w główce sianko wymienić na szare komórki, ale te nabywa się
              w innych miejscach zamieszkania, WIEŚNIAKU!
              • kleofas26 Re: Spalanie w Alfie 01.02.07, 17:39
                Witam,

Kolego jak nie masz pojęcia o tej marce to się nie wypowiadaj, zajmij się swoim
                niemieckim wozem.
                • raferi Re: Spalanie w Alfie 02.02.07, 19:11
                  kleofas26: masz absolutną rację, co do znajomości marki badziewnej...
                  Swoją drogą przeszukałeś forum nt mojego "niemca"? A możeś ty haker i w moim
                  kompku podglądasz to i owo?
      • jarek255 Re: Spalanie w Alfie 10.02.07, 17:47
        Witam.
        Mam AR 145 1,4bx od miesiąca czy mógłbyś coś napisać o tym samochodzie???
        Ewentualnie dać namiary gdzie tego mogę się dowiedzieć??? Mam delikatne
        problemy ze spalaniem (około 13l/100km). Mam też kilka innych pytań.
        • raferi Re: Spalanie w Alfie 11.02.07, 17:00
          Witaj!
          Zajrzyj na: alfa romeo club poland...
        • alpha.beta.ceta Re: Spalanie w Alfie 13.02.07, 21:15
          jasne, jeśli masz jakieś pytania to wal bez wahania ; )
          • raferi Re: Spalanie w Alfie 13.02.07, 22:05
            Zwierzę z zaprzęgu, czy wyścigowe...?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka