Dodaj do ulubionych

Bierze olej!!!

22.04.03, 13:30
Mam pytanie do specjalistów.
Ostatnio zauważyłem zwięksozny apetyt na olej w moim ZX - jakieś 1 litr na
1000 km. Poniważ nie zauważyłem wycieków, udałem sie do znajomego mechanika,
który także nie stwierdził wycieku, zaznaczając, że może popuszczać uszczelka
pod głowicą (zauważył wilgoć poniżej). Zasugerował, że można tymczasowo dodać
do oleju zagęszczaczy. Co o tym sądzicie? Czy lepiej wymienić uszczelkę już
teraz (niespodziewane koszty - nie cierpię tego), czy można z tym jakiś czas
jeździć uzupełniając olej, ew. dodając tego zagęszczacza? W eksploatacji
samochodu nie zauważyłem żadnych zmian, także z rury wydechowej nie wydobywa
sie żaden podejrzany dym. Samochód ma przebieg 120.000 km.
Dziękuję za poradPozdr
Obserwuj wątek
    • marcin.klonowski Re: Bierze olej!!! 22.04.03, 17:02
      Spod głowicy nie może ot tak sobie ciec olej silnikowy. Jeżel;i już to cieknie
      spod uszczelki pokrywy zaworów. Wydostawanie się czegokolwiek spod głowicy
      zwykle szybko kończy się spadkiem mocy, gotowaniem itp.
      W ZX-ach (w niektórych silnikach) dosyć szybko wyrabiały się prowadnice zaworów
      i olej przedostawał się tamtędy (niszczyły się uszczelniacze zaworów). Ponieważ
      jest to pojazd produkcji francuskiej - to równie dobrze może brać olej przez
      pierścienie (byłoby to widać przy mocnym dodawaniu gazu jako siwy dym z rury).
      • janosh Re: Bierze olej!!! 23.04.03, 09:41
        marcin.klonowski napisał:

> Spod głowicy nie może ot tak sobie ciec olej silnikowy. Jeżel;i już to
        cieknie
        > spod uszczelki pokrywy zaworów. Wydostawanie się czegokolwiek spod głowicy
        > zwykle szybko kończy się spadkiem mocy, gotowaniem itp.
        > W ZX-ach (w niektórych silnikach) dosyć szybko wyrabiały się prowadnice
        zaworów
        >
        > i olej przedostawał się tamtędy (niszczyły się uszczelniacze zaworów).
        Ponieważ
        >
        > jest to pojazd produkcji francuskiej - to równie dobrze może brać olej przez
        > pierścienie (byłoby to widać przy mocnym dodawaniu gazu jako siwy dym z
        rury).

Dziękuję za odpowiedź.
        Samochód miesiąc temu miał przegląd - regulowane były wtedy m.in. zawory i
        wymieniana uszczelka pokrywy zaworów, a także wszelkie paski, filtry i olej.
        Już wtedy zgłaszałem branie oleju - już wtedy mechanik mówił, że niebawem
        nadejdzie czas na zmianę uszczelki po głowicą. Mówił też, że niedługo trzeba
        będzie wyminić pompę wodną - podobno zaczyna puszczać (nie wiem czy ma to jakiś
        związek z problemem brania oleju). Spadu mocy, ani gotowania nie stwierdziłem.
        Wręcz przeciwnie. Samochód po regulacji zaworów zdecydowanie nabrał werwy. Nic
        podejrzanego (siwy dym itp.) z rury nie wydostaje sie - samochód ma katalizator
        i podobno dopalane są tam wszelkie zamieczyszczenia, typu olej (cytat z
        mechanika).
        A propos silnika to jest to 1,4 z jednopunktowym wtryskiem, moc 75 KM.
        Pozdrawiam i dziękuję.
        Janosh
        • marcin.klonowski Re: Bierze olej!!! 24.04.03, 14:10
          No więc to wygląda tak: są tylko dwa sposoby na to aby olej znikał w
          niewyjaśnionych okolicznościach - albo gdzieś wycieka, albo jest palony.
          Stwierdzenie tej drugiej ewentualności jest dość proste - zawsze czy to przy
          odpalaniu czy mocniejszym wciskaniu gazu auto wydziela kłęby dymu. Jeżeli tak
          nie jest to znaczy, że gdzieś wycieka. Uszczelka pod głowicą jest oststnim
          miejscem, gdzie bym szukał, ale oczywiście może się to zdarzyć, bo przebiega
          tamtędy ciśnieniowy kanał olejowy. Proszę po prostu otworzyć maskę, jeżeli
          silnik jest cały zachlapany to go trzoszkę podczyścić, i zobaczyć po paru km
          jazdy skąd dokładnie wycieka. Nie ma innego sposobu.
    • juha1 Re: Bierze olej!!! 25.04.03, 13:06
      Ten mechanik to zwykły partacz, uszczelka nie ma z tym nic wspólnego.
      oczywiście, że chodzi o zwiększone zuzycie oleju poprzez spalanie to wina
      (pierścieni , usczelniaczy). ja ma m ten sam przypadek około 1 litra na 2 tys.
      dolewam doktorka tj, zagęszczacza i jeżdzę , moc jest , wszystko jest oki.
      dolej sobie trochę zagęszczacza albo zmień iolej na mineralny i bedzie zgłowy.
      chociaz nie miej nadzieji, że to zredujuje spalanie do zera, nie ma takiej
      mozliwości. pozdrawiam,!!!!!!!!
      • janosh Re: Bierze olej!!! 25.04.03, 13:27
        juha1 napisał:

> Ten mechanik to zwykły partacz, uszczelka nie ma z tym nic wspólnego.
        > oczywiście, że chodzi o zwiększone zuzycie oleju poprzez spalanie to wina
        > (pierścieni , usczelniaczy). ja ma m ten sam przypadek około 1 litra na 2
        tys.
        > dolewam doktorka tj, zagęszczacza i jeżdzę , moc jest , wszystko jest oki.
        > dolej sobie trochę zagęszczacza albo zmień iolej na mineralny i bedzie
        zgłowy.
        > chociaz nie miej nadzieji, że to zredujuje spalanie do zera, nie ma takiej
        > mozliwości. pozdrawiam,!!!!!!!!

Dzięki za info. O czymś takim (zagęszczacz) jako tymczasowej alternatywie,
        mówił też mój mechanik (ów partacz). Chyba skorzystam z tych rad - tym
        bardziej, że nic podejrzanego w zachowaniu sie samochodu nie stwierdziłem.
        Pozdrawiam
        PS. Czy Ty też jeździsz "produktem francuskim", jak mawia nasz forumowy ekspert
        (z wyczuwalnym lekceważeniem)?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka