Dodaj do ulubionych

Tarcze i kostki hamulcowe do micry

09.09.03, 10:52
od razu pytam jakie kupić, zeby nie było, ze po 8 tys micra '98 się
rozpadnie :-) kazali zmienic jedno i drugie, czy jest takowa potrzeba? tarcze
podobno po przejechaniu 20 km miałam niebieskie i brak kostek
hamulcowych,choc to nie po 20 km, auto ma przebieg 63 tys, kupiłam je z 43
tys, w zeszłym roku zrobiłam przeglad w nissanie, ale stwierdzilam, ze juz
wole "na własna rękę" :-) z powodów wiadomych, wymieniłam filtry i olej no i
nie wiem co dalej?
Obserwuj wątek
    • rafal.gtv Re: Tarcze i kostki hamulcowe do micry 09.09.03, 11:05
      No tak... dokonywanie tego typu napraw w ASO to nierozsądna praktyka :)
      A jaki silniczek ma ten Nissan ? I czy ewentualnie możesz podać numer
      nadwozia ? To może coś dobierzemy.
      A tak nawiasem mówiąc , to może rozsądnie zrobisz , jak udasz się do jakiegoś
      Carmana , Midasa czy Kwik - Fita.... Oni tam mają niezłe części za rozsądne
      pieniądze.
      • elektra.j Re: Tarcze i kostki hamulcowe do micry 09.09.03, 11:13
        Ale ja nie wiem co to jest Carmana , Midasa czy Kwik - Fita....buuuuuu silnik
        1.0, to się nazywa K11 to jest ten starszy model co go prosukowali do
        marca '98, znalazłam jakieś japońskie klocki za 118 zł i po 85zł/szt za tarcze,
        sa tez jakieś tańsze, ale podobno jak sie kupuje tarcze to lepiej kupic tez te
        lepsze klocki?

rafal.gtv napisał:

> No tak... dokonywanie tego typu napraw w ASO to nierozsądna praktyka :)
        > A jaki silniczek ma ten Nissan ? I czy ewentualnie możesz podać numer
        > nadwozia ? To może coś dobierzemy.
        > A tak nawiasem mówiąc , to może rozsądnie zrobisz , jak udasz się do jakiegoś
        > Carmana , Midasa czy Kwik - Fita.... Oni tam mają niezłe części za rozsądne
        > pieniądze.
        • nemesis44 Re: Tarcze i kostki hamulcowe do micry 09.09.03, 12:04
          Jeśli można, to miło spotkać kobiete która interesuje sie swoim samochodem , w
          dodatku z takim humorem :)

Co do tarcz to zaleca się chyba ich wymiane co 2 wymiany klocków. Mozesz
          sprawdzić ich grubosc, jesli nie sa wiele cieńsze od nowych (i nie mają
          pękniec,rowków) to nei ma po co ich zmieniać.
          Co do klocków to średniej klasy ,np marki Lucas , kosztują około 50zł,dla tak
          małego autka (zakładając ze nei szalejesz, zupełnie wystarczą:) Za 118zł to
          mozesz juz kupić markowe klocki "ferodo" o sportowym zacięciu...
          Carman i inne to sieci dosc duzych warsztatów mechanicznych robiących różne
          marki. Osobiscie ODRADZAM absolutnie Carmana (w krakowie). Ceny tam mają po
          prostu chore , za wymiane wypalonego zaworu (opel) dałem tam 950zł i olej do
          dzis leci spod uszczelki, a tymczasem później kazdy innny zakład mech.
          informował mnie ze ta naprawa miesci sie w 600zł spokojnie.
        • rafal.gtv Re: Tarcze i kostki hamulcowe do micry 09.09.03, 12:31
          Są to dość popularne stacje szybkiej obsługi , głównie hamulce , tłumiki ,
          amortyzatory , opony , oleje.

Te części które znalazłaś kosztują normalną kasę i na pewno są niezłej jakości.
          Dobre marki to m.inn Brembo , Lucas , Ferrodo.
          • elektra.j Re: Tarcze i kostki hamulcowe do micry 09.09.03, 12:37
            wiec od dzisiaj zacznie gapić sie nie tylko na sklepy z ciuchami ;-) ale i z
            częściami, choć do tej pory znam tylko jeden sklep na Miodowej - (Kraków)- wiec
            reasumując klocki kupić i tarcze kupić :-)a może zna ktos jakiegoś ludzkiego
            mechanika w Krakowie, który przy okazji zmiany tychże rzeczy nie wymieni mi
            jeszcze pół samochodu :-) Sama do tej pory nauczyłam się wymieniac filtr
            powietrza i chyba poprzestane na tym ;-)
            • nemesis44 Re: Tarcze i kostki hamulcowe do micry 09.09.03, 14:22
              ;o To Krakowiaków jest tu widze więcej :)
              Moge polecić jeden warsztat w okolicach Nowej Huty, pojechałem tam niestety
              dopiero po odebraniu auta od partaczy z Carmana. Warsztat nazywa sie "Węgrzyn &
              Węgrzyn" hehe :) Włascicielami są ojciec i syn, byłem tam kilka razy i raz
              przejrzeli mi cały silnik ale policzyli tylko za częsc diagnostyki bo okazało
              sie ze to wina nie silnika tylko źle wyregulowanej instalacji LPG. Także mam
              dobre zdanie o tym warsztacie a polecało mi go kilkoro nieznających sie ludzi z
              Krakowa.
              Jezeli jestes zainteresowana to moge podać Ci na maila adres i telefon z ich
              wizytówki, zadzwonisz i powiedzą Ci co i ile , bo mają tez niedrogi sklep z
              czesciami na miejscu
              • elektra.j Nemesis 10.09.03, 16:51
                o to ja bardzo chetnie poprosze o telefon do nich i jakis adresik :-) Jak widać
                krakusow wiecej ;-)
                • nemesis44 Re: Nemesis 11.09.03, 11:27
                  Dane jusz poszły na Twojego maila na @gazeta.pl
                  Pozdroovki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka