Dodaj do ulubionych

Seicento - odłączenie akmulatora

27.10.03, 12:13
Czy odłączenie akmulatora przy włączonej stacyjce może wpłynąć negatywnie na
parametry samochodu? Myślę tutaj o resecie komputera sterującego wtryskiem,
resecie immobilajzera, itp. Czy trzeba w takiej sytuacji udać się do serwisu?

Wojtek
Obserwuj wątek
    • janjk Re: Seicento - odłączenie akmulatora 28.10.03, 13:56
      wmaszkie napisał:

> Czy odłączenie akmulatora przy włączonej stacyjce może wpłynąć negatywnie na
      > parametry samochodu? Myślę tutaj o resecie komputera sterującego wtryskiem,
      > resecie immobilajzera, itp. Czy trzeba w takiej sytuacji udać się do serwisu?
      >
      > Wojtek
      Może wpłynąć, odłączenie klemy akumulatora prawie zawsze powoduje iskrzenie,
      co nie jest obojętne dla elektroniki.
    • sorc Re: Seicento - odłączenie akmulatora 28.10.03, 14:20
      Dolaczam sie do pytania kolegi Wojtka, tez mnie to intryguje... nie
      jednokrotnie resetowalem komputer poprzez zdjecie klemy ale przy wylaczonej
      stacyjce (staralem sie to wlasnei tak robic by nie zaiskrzylo, w koncu np.
      wymiana akumulatora tez rzecz normalna), lecz chcialbym zrobic przy wlaczonej
      stacyjce taki reset bo z tego co wiem to wlasnie ten nazywa sie
      amatorko "pelnym" lecz troche sie boje , czy moze ktos sie w naszej sprawie
      wypowiedziec?

Pozdrawiam
    • marcin.klonowski Re: Seicento - odłączenie akmulatora 28.10.03, 17:21
      dotad nie spotkałem się z przypadkiem, aby coś się uszkodziło i chyba raczej
      nie ma takiej obawy.Jednak ręki nie dam sobie za to uciąć
      • sorc Re: Seicento - odłączenie akmulatora 28.10.03, 17:23
        no no , najwyzej bedzie na naszego eksperta ;-P a tak wogle moze ktos wie , to
        trzeba przy wlaczonej stacyjce odlaczyc i pozniej przy wlaczonej wlaczyc po
        jakims czasie czy moze juz byc przy wlaczaniu wyjety kluczyk ? Ktos robil juz
        to , prosze dac znac...
      • wmaszkie Re: Seicento - odłączenie akmulatora 29.10.03, 15:35
        Po odłączeniu akmulatora przy włączonej stacyjce zaobserwowałem, że teraz
        kontrolka od wtrysku gaśnie na tablicy jako ostatnia (po ok 4-5 sekundach od
        uruchomienia silnika). Wcześniej tego nie zauważyłem.
        Czy oznacza to, że coś jest źle, czy to wynik resetu wtrysku (od nowa zbiera dane)?
        • c_a_n_o_e Re: Seicento - odłączenie akmulatora 03.11.03, 17:03
          Nie bawiłem się nigdy w resetowanie komputera ale pare razy musiałem odłączyć
          akumulator. Mój znajomy elektryk doradził mi że w takich przypadkach należy po
          podłączeniu akumulatora uruchomić samochód i zostawić go na wolnych obrotach aż
          do momentu włączenia dmuchawy na chłodnicy - komputer sam ustawi sobie
          wszystkie parametry.
          Pozdrawiam
    • jacek671 Re: Seicento - odłączenie akmulatora 16.11.03, 19:07
      mam SC900 i 2x w roku wyjmuje akumulator aby dolać wody destylowanej ,
      wizualnie go sprawdzić itp i nic sie nie dzieje. robie to poza serwisem
      ponieważ miałem podobny problem z początku i pojechałem do ASO i tam mech. bez
      ceregieli go wyjął dolał wody i musiałem zapłacic za 5 min. ze 2 dychy, od tej
      pory robie to sam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka