Dodaj do ulubionych

Poszła uszczelka czy nie?

13.11.03, 08:05
Na korku od wlewu oleju pojawił się mulisty osad, czyli typowy objaw
pęknięcia uszczelki pod głowicą. Ale mechanicy w Skodzie (mam Felicję 1.3)
stwierdzili, że może to być objaw dużej wilgotności powietrza na jesieni i
przedostającej się wody przez nieszczelności w korku. Czy mają rację, mówiąc
że mam czekać i obserwować ubytki płynu chłodzącego i na razie nie wymieniać
uszczelki?
Obserwuj wątek
    • darkle Re: Poszła uszczelka czy nie? 13.11.03, 08:25
      Jeżeli mulisty osad pojawił się gdy ostatnio jeździłeś tylko po mieście, na
      krótkich dystansach gdzie silnik nie osągał normalnej temperatury, to może się
      tak zdażyć. Jeśli jednak pojawił się po powrocie z dalszej trasy to będzie to
      uszczelka. Przy tym jednak powinny pojawić się inne objawy jak bulgotanie w
      zbiorniczku wyrów. lub ubytki płynu.
      Pozdr.
    • gzielony Re: Poszła uszczelka czy nie? 13.11.03, 11:56
      w mojej skodzinie (favorit) przy jezdzie po miescie czesto zdarza sie, ze na
      korku oleju jest woda lub jak ja to nazywam "majonez". Taka sytuacja ma miejsce
      juz dlugi czas i nic sie nie dzieje. Ale obserwuj ubytki plynu chlodniczego, no
      i wyglad oleju silnikowego, bo to faktycznie moze byc uszczelka. Pozdrawiam
    • marcin.klonowski Re: Poszła uszczelka czy nie? 13.11.03, 13:42
      Szzcerze mówiąc to raczej wątpię, zeby to była tylko skroplająca się para.
      Osobiście uważam, że jeżeli coś ma paść w trasie to lepiej to zrobić zawczasu
      • twojtasiak Re: Poszła uszczelka czy nie? 13.11.03, 15:00
        To trudno stwierdzic na 100% ale radze obserwować poziom płynu chłodzącego. Rok
        temu walczyłem z podobna wydzieliną na bagnecie i korku w audi, mimo że płyn
        nie znikal wymieniono mi uszczelkę głowicy niestety nic to nie pomogło. W końcu
        po jakimś czasie dowiedziałem sie że to wina oleju, a raczej oleju+warunki
        eksploatacji ponieważ gdy jeżdzilem na bardzo krotkich trasach a bylo zimno
        silnik sie nie nagrzewal odpowiednio i było to przyczyna wytracania sie tego
        osadu. Teraz jeźdzę na innym oleju i mimo chlodów nie zauważyłem nawet grama
        tego osadu.
    • pepe1969 Re: Poszła uszczelka czy nie? 18.11.03, 12:29
      Dziękuję za porady. Poczekam trochę i poobserwuję ubytki.
    • tsil Re: Poszła uszczelka czy nie? 21.11.03, 23:41
      Mialem podobną sytuacje, okazało sie ..............
      że olej to była zwyczajna podróba , po wymianie nigdy się już nie powtórzyło.
      • fiu-fiu prosty sprawdzian: 24.11.03, 14:00
        jak ostygnie motor to odkrec korek plynu chlodzacego i jak uslyszysz
        psykniecie to znaczy ze bylo cisnienie i uklad jest szczelny. Jak nie - to
        znaczy ze plyn gdzies ucieka z ukladu chlodzenia ... albo plyn dostaje sie
        do oleju bo zyebala sie uszczelka. Wtedy nie bedzie psykniecia. Uwaga -
        silnik ma byc zimny - niech postoi 4 godziny na dworzu albo cala noc w
        garazu. Wtedy zrob te probe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka